Достатъчно ли проблеми си имате с Windows 10? Освен ако не планирате да инсталирате Windows 7, който ще загуби поддръжка от Microsoft на 14 януари 2020 г., или имате достатъчно пари, които да похарчите за устройството на Apple, няма много други опции за компютърна операционна система с изключение на някои ревизии на Linux.

Въпреки че можете да очаквате традиционни трудности, когато сменяте платформи, потребителите на Windows, които са любопитни за състоянието на Linux за компютри в момента, могат да излязат изненадващо доволни, след като намерят подходяща дистрибуция за своята машина и прекарат известно време в запознаване с новата среда.

Ето пет причини, поради които лесно можете да предпочетете Linux вместо Windows като стандартна операционна система на вашия десктоп или лаптоп.

Добре подреден каталог от програми, напомнящ мобилна платформа

Използваемостта на Linux се разви значително през последните 5 до 10 години. Софтуерът, за който е известно, че е съвместим с определена версия на Linux, се поддържа в централен каталог, или „хранилище“, подобно на мобилни платформи като iOS или Android.

Въпреки че можете да изтеглите отделни приложения от уебсайтове и да ги инсталирате с мениджър на пакети, който автоматизира процеса, подобно на Windows, намирането на нови програми в Linux е обикновено толкова просто, колкото търсенето му в хранилището на софтуера и щракване върху бутона за инсталиране. Изтриването на това приложение също става само с едно кликване.

Например в Ubuntu включеният "Софтуер Център" съдържа множество програми в широк кръг от категории (новини, продуктивност, графичен дизайн, аудио и видео редактиране и др.). За да ги инсталирате, щракнете върху "Инсталиране". Не е нужно да разглеждате сайта, да изтегляте .exe пакета, да го стартирате, да преминете през серия от лицензионни споразумения и диалогови прозорци.

Сравнително нови за Linux са т.нар. Snaps. Това са универсални пакети, които се инсталират лесно в различни дистрибуции като Ubuntu, Linux Mint, Debian и други. Snap Store съдържа огромно количество приложения, от които да избирате, а не само "клонингите с отворен код", с които можете да свържете Linux. Spotify, Telegram, Slack, Blender, VLC, OBS Studio и други подобни неща са там. И отново инсталирането на тези приложения е лесно, както е и тяхното актуализиране.

Лесен процес за ъпдейти на операционната система и програмите

Докато актуализациите на Windows често са изостанали и понякога дори изискват многократно рестартиране на системата, актуализациите на Linux са бързи и рядко изискват рестартиране. Ъпдейтите обикновено се изтеглят чрез приложение, наречено Software Updater (Софтуерна актуализация) или нещо подобно, което не само проверява за пачове за операционната система, но и включва актуализации за програмите, които сте инсталирали от хранилището.

Това е по-лесно и по същество по-сигурно, отколкото необходимостта от индивидуално търсене и инсталиране на най-новата версия на всяко приложение на вашата машина.

Изключително големи възможности за модификация на интерфейса и платформата

Освен огромен брой различни конфигурации, с които идва всяко копие на Linux, интерфейсите им са много адаптивни и могат да приличат на Windows или Mac среда - или на някаква комбинация от двете. Например Ubuntu MATE (дистрибуцията на Linux, използвана за илюстрации в тази статия) има помощна програма MATE Tweak, която ви позволява да избирате между няколко интерфейса, които са подобни на Windows, OS X и други.

Те могат да бъдат допълнително коригирани според вашите предпочитания - повече отколкото при всяка друга операционна система. Така дори няма да изпитвате носталгия по познатия интерфейс и ще може да се ориентирате по-лесно в новата среда.

Това е по-лека система от Windows

Windows се раздува все повече, тъй като Microsoft се опитва да обслужва различни пазари със същата платформа. Освен че натрупва разпръснат набор от функции, компанията постепенно прилага схеми за монетизиране и методи за извличане на потребителски данни. Това е по-малка загриженост при Linux, който е наличен в размери, вариращи от доста под 1 GB до пакети с повече вградени функции, достигащи 4 GB и повече. Трябва да се отбележи, че освен всичко това води до повече живот на батерията на лаптопа, работещ с Ubuntu MATE от този с Windows 10.

(Съвет: Ако все още не сте готови на пълна промяна, можете да "орежете" Windows 10 ISO до 700 MB с NTLite.)

Като цяло Linux е по-сигурна и безплатна завинаги платформа

Освен ако не закупите ключ за Windows 10 от eBay или не сте се включили по време на безплатния ъпгрейд (лицензът от който не е толкова лесно да се прехвърли на нови машини), операционната система на Microsoft струва над 100 долара. Макар някои копия на Linux да струват пари за премиум версията на софтуера и поддръжка, повечето от тях са безплатни.

Освен това, тъй като по-малко хора използват Linux, платформата е по-малко атакувана от злонамерен софтуер и е по-сигурна от Windows. И отново припомняме, че Windows 7 ще загуби поддръжката си през януари 2020 г.

Някои последни съображения за преминаване от Windows към Linux

Докато изучаването на нова операционна система може да е обезсърчително, преминаването от Windows към Linux е повече от осъществимо с известна отдаденост. В повечето случаи за Linux вече са разработени версии на големи Windows програми. Ако не, еквивалентите на приложенията за Windows са общодостъпни, като например LibreOffice е резервен вариант за Microsoft Office.

Хората, които зависят от много софтуер, ексклузивен за Windows, или са в средата на забързан проект, може да не искат да направят промяната. Въпреки това освен наличието на софтуер и проблемите със съвместимостта основната причина да почувствате, че искате да се върнете към операционната система Microsoft е просто, че вече сте използвали тази платформа и не искате да преминете процеса на изучаване на нова среда.

Разбира се, нито един софтуер не е перфектен и Linux има много свои собствени особености, но ако сте загрижени за това, че Windows ще става все по-раздут и по-малко ориентиран към неприкосновеността на личния живот, тази ситуация ще се влоши с времето и само ще представи по-голям аргумент за превключване към Linux.

За да ви осигурим светлина в края на тунела, ако наскоро сте инсталирали Linux и се съмнявате в решението, имайте предвид, че освен че софтуерът е безплатен завинаги, можете да инсталирате някакъв вариант на операционната система на почти всяко устройство, което трябва да направи усилията ви полезни в дългосрочен план.

Тагове: