Омръзнала ли ви е вече старата добра Windows операционна система? Искате ли да разберете защо в обявите за работа в IT сферата едни от най-търсените специалисти са именно UNIX/Linux инженерите? Или сте просто любопитни „каква е пък тази операционна система“.

Наистина, ако обичате компютрите и желаете да изпробвате нещо по-различно от продукта на Microsoft, отделете малко време и за Linux. Тази операционна система е изключително интересна и в много отношения чудесен избор – не само защото е безплатна.

Към настоящия момент съществува огромен брой версии на операционната система Linux. Например само на сайта www.DistroWatch.com за няколко месеца са отразени над 300 дистрибуции (различни версии), а за цялата история на Linux броят им е около 700! Така че как да изберете вашата версия сред такова сериозно изобилие?

Може би два от най-важните критерии, на които трябва да обърнете внимание при избора си, са популярността и екипът разработчици. Колкото по-популярна е вашата дистрибуция, толкова по-лесно ще намирате ръководства и приложения за нея в интернет. По-голямата общност означава, че по-лесно ще получавате и помощ за нея във форумите, посветени за целта, ако срещнете проблеми – а най-вероятно ще срещнете. Освен това голямата популярност означава и че за нея ще има повече приложения и пакети, пригодени да работят безотказно. Така че, ако сте начинаещ, избирайте популярни версии с готови бази с приложения, отколкото да се мъчите с някой екзотичен дистрибутив.

Екипът, който разработва Linux версията, също е важен, защото версиите на тази OS, които се поддържат от големи компании, като Canonical Ltd., Red Hat или SUSE, имат огромна армия от програмисти и гора от помощни документи.

 

За онези, които никога не са ползвали Linux – Linux Mint

Новите потребители, които желаят да мигрират от Windows към Linux или просто да се научат на тази операционна система, като че ли е най-добре да започнат с Linux Mint. В наши дни това е един от най-популярните дистрибутиви, като той предлага доста стабилна и проста за инсталация и работа система, базирана на Ubuntu.

Linux Mint е снабден с лек и познат интерфейс (Cinnamon за по-съвременни компютри и MATE за по-старите машини), както и с удобен мениджър за приложенията, така че да нямате проблеми с търсенето и инсталирането на нови програми.

Плюсове: лек, бърз и прост за употреба от обикновените потребители. Няма да ви трябват кой знае колко специфични знания, за да инсталирате и използвате Mint.

Минуси: доста голям брой предварително инсталирани програми, които може никога да не ви потрябват.

Линк за сваляне: Linux Mint

Алтернативен вариант: deepin

 

Ако искате да сваляте най-новите приложения – Manjaro

Този популярен дистрибутив е базиран на Arch – невероятно мощен и функционален. Само че Arch следва философията KISS (Keep It Simple, Stupid), което в разрез със самото име означава, че е доста сложен за начинаещите – инсталира се само чрез команден ред!

За разлика от Arch, Manjaro има прост графичен инсталатор, а в същото време притежава мощните възможности на Arch, като например AUR (Arch User Repository) – най-богатия източник на пакети с приложения за Linux. Ако някога е писано и пускано приложение за Linux, най-вероятно ще го намерите в AUR, докато на други места то може да липсва. Освен това Manjaro винаги предлага най-новите версии. За външния вид на десктопа можете да избирате между последни версии на KDE, GNOME, Xfce, LXDE или други.

Плюсове: най-вече AUR, благодарение на който без много загуба на време можете да инсталирате всяко приложение в неговата последна версия.

Минуси: по-особеното оформление на графичния десктоп, което обаче винаги може да бъде заменено от друго.

Линк за сваляне: Manjaro

Алтернативен вариант: Chakra, Antergos

 

За домашен или по-сериозен сървър – Debian

Домашният сървър може да ви послужи за много цели – например да съхранява бази данни или бекъпи, да сваля торенти и дори да организирате свой собствен „облак“. Затова един от най-стабилните и консервативни дистрибутиви – Debian, ще е перфектният избор за домашния ви сървър. Той е доста стар и доказан, като на база на него дори са изградени по-новите и популярни дистрибуции, като Ubuntu. Стабилността и сигурността му се основават на това, че използва само проверени вече пакети. Затова се използва най-вече за сървъри, където стабилността е от основно значение.

Плюсове: стабилност и добър набор от приложения.

Минуси: нужда от ръчна настройка на дистрибуцията след инсталацията.

Линк за сваляне: Debian

Алтернативен вариант: Ubuntu Server, Cent OS

 

За медиацентър (филми, музика и забавления) – Kodi

Всъщност това не е точно Linux дистрибуция, а е медиасървър, който дори има версия за Windows и други платформи. Но е добавен тук, защото много съвременни потребители използват най-вече компютъра си като средство за забавление, а Kodi е един от най-съвършените такива продукти. Него можете да инсталирате във всеки Linux, но според много мнения най-добре е да използвате Ubuntu + Kodi.

Този медиацентър поддържа всички познати типове видео и аудио файлове. Може да плейва вашите филми, музика и да показва на екрана (или телевизора) колекциите от снимки. Така всеки телевизор се превръща в универсално средство за развлечение.

Благодарение на многото си добавки (add-ons) Kodi може да сваля файлове от торент сайтовете, дори да следи появата на нови серии и сезони за любимите ви сериали, да показва видео от YouTube и други стрийм сървиси. Умее всичко. Освен това е доста красив (разполага с множество уникални кожи – skins) и е оптимизиран дори за работа с дистанционно управление или директно от смартфон с Android.

Плюсове: огромно количество функции и удобно управление.

Минуси: стандартният интерфейс може да не ви е толкова лесен, но се променя с лекота.

Линк за сваляне: Kodi

Алтернативен вариант: Plex, Emby

 

За вашия настолен компютър – Kubuntu

Графичната среда KDE е идеална за използване при настолните PC-та, а най-популярният Linux дистрибутив с KDE се нарича Kubuntu. Както много други, той е базиран на Ubuntu, което ще рече, че няма да имате проблем със съвместимост на приложенията.

Kubuntu е красив, функционален и се настройва лесно. С него се справят добре дори начинаещите потребители. Това е стабилна и добре подредена операционна система, предоставяща всичко, което ви е нужно, за да работите у дома или в офиса си.

Плюсове: голям избор на пакети с приложения и сериозно количество настройки на интерфейса.

Минуси: използва стабилна версия на KDE, което означава, че най-новите екстри на този десктоп идват със закъснение. Ако искате да изпробвате най-новото KDE, изтеглете KDE Neon.

Линк за сваляне: Kubuntu

Алтернативен вариант: Open SUSE, Mageia

 

За вашия стар компютър или нетбук – Lubuntu

Тази версия на Ubuntu е базирана на графичната среда LXDE, която е известна с лекия си и скромен за ресурси интерфейс. Затова е ориентирана и към стари или по-слаби машини. Ако имате по-старичък компютър или нетбук с Atom процесор, който доста се влачи с Windows, можете да му вдъхнете нов живот, ако инсталирате Lubuntu. Този дистрибутив лапа доста малко системни ресурси и може да се пусне на практика на всякаква машина.

Плюсове: много бърза и лека система, която поддържа пакетите на Ubuntu.

Минуси: външният вид на Lubuntu може да не ви харесва особено, но това е цената за бързината му.

Линк за сваляне: Lubuntu

Алтернативен вариант: Ubuntu MATE

 

За таблет или ноутбук с тъч дисплей – Ubuntu

Това е един от най-популярните дистрибутиви на Linux сред десктоп машините. Така че можете да го инсталирате и на вашето PC, разбира се – но в случая е добавен като препоръчителен за таблет или тъч дисплей заради факта, че от версия 17.10 Ubuntu прекратява поддръжката на графичния десктоп Unity и мигрира към Gnome. A последният е доста добре оптимизиран за употреба на устройства със сензорни екрани. Ако притежавате таблет с Windows 10 или друг, чиято OS може да замените, изпробвайте Ubuntu с Gnome. Големите елементи на интерфейса, настройките за жестове и допълнителните разширения правят Ubuntu отлична система за устройства с тъчскрийн.

Плюсове: изключително популярен дистрибутив, за който ще намирате всякакви приложения. Освен това най-много сайтове с документация са посветени на Ubuntu.

Минуси: графичният интерфейс Gnome е удобен, но отначало може да ви изглежда различен.

Линк за сваляне: Ubuntu

Алтернативен вариант: Fedora

 

За съвременния ноутбук – elementary OS

Както и самото име говори – тази версия на Linux е доста проста и олекотена. Затова едва ли ще имате проблем с усвояването ѝ. Тя се инсталира и пуска бързо и лесно на лаптопи, като харчи батерията постепенно и внимателно.

Интерфейсът на elementary OS напомня този на Apple macOS, така че тя е харесвана от поклонниците на Apple. Анимации, оформление на прозорци и др. са направени плавни и симпатични, така че със сигурност графиката ще ви хареса. Разбира се, под красивата външност се крие пълноценен Linux, поддържащ всякакви нужни за работа приложения.

Плюсове: красив интерфейс, собствен магазин за инди-приложения.

Минуси: графичният интерфейс Pantheon изглежда стилно, но не е най-функционален.

Линк за сваляне: elementary OS

Алтернативен вариант: Solus

Тагове: