Първият смартфон с Android вчера духна 10 свещички. Невероятно е, че тази малка тухличка, наречена HTC Dream - а в САЩ известна като T-Mobile G1 - постави началото на най-голямата модерна технологична революция.

На пръв поглед апаратът не е нищо особено. На втори - също - физическата му клавиатура се плъзга настрани, което е нормално за онзи период, но изненадва неприятно с доста плоски клавиши. Телефонът няма нито виртуална клавиатура, нито вход за слушалки. Въпреки това този дебел тромав апарат промени света на смартфоните и помогна да стигне там, където сме днес.

Google анонсира НТС Dream на 23 септември 2008 г., или година след като първото поколение iPhone на Apple показва в каква посока ще вървят смартфоните. Докато силата на iPhone бе в неговия опростен и изчистен дизайн и интуитивен интерфейс, първият Android телефон донесе индивидуалност и невиждана дотогава възможност да модифицирате вашия апарат. Днес над 85 процента от всички телефони по света работят с Android.

Освен това НТС Dream притежаваше и няколко важни функции, които тогавашният iPhone 3G, вървящ с наречената тогава iPhone OS 2, нямаше. Сред тях са по-добра камера, copy/paste функцията и мощта на младата платформа Android. Най-важното обаче бе, че НТС Dream доказа, че софтуерна компания може успешно да подкрепи един мобилен телефон. Ето как грозното пате се превърна в предшествeник на красивите лебеди, които познаваме днес.

НТС Dream доказа, че мобилното изживяване може да бъде персонално

HTC Dream веднага се отличи от iPhone, като предложи възможността за фини настройки и промени по това, как използвате телефона си. За наистина амбициозните това означаваше възможност да създават собствени приложения. За повечето потребители обаче промяната на началния екран по начин, който им харесва, бе добро начало и основна част от идентичността на Android. Още тогава приложения, икони, тапети и папки позволяваха да персонализирате всичко.

Доста по-късно iPhone навакса и днес предлага сходни функции, но НТС Dream показа, че персонализацията при смартфоните е много важна и може да се прави много по-лесно, отколкото при Windows Mobile.   

Не само потребителите бяха тези, които можеха да променят настройките на своите Android телефони. Отвореният характер на платформата означаваше, че производителите могат да вземат основата на Android и след това да добавят отгоре собствени модификации, приложения и интерфейси. 

Разбира се, в това се криеше и основният недостатък на отворената система. Скоро след това фрагментацията започна да става препятствие пред бързите Android ъпдейти, защото производителите трябваше да чакат новите версии и после да внасят промени по тях.

Магазин за приложения от самото начало

App Store на Apple дебютира само няколко месеца преди НTC Dream, но Android моделът пак имаше голямо предимство, защото се появи директно с вече съществуваща екосистема от приложения.

Android Market (по-късно преимeнуван на Google Play Store) означаваше, че собствениците на НТС Dream могат да правят много повече с телефона си. На тяхно разположение бяха игри, приложения и полезни програми, някои платени, а други безплатни. Дори още тогава бе ясно, че приложенията са бъдещето на смартфоните, а HTC Dream беше готов за него.

Характерът на Android Market имаше своите плюсове и минуси. Приемайки по-малко строг контрол върху приложенията от Apple, дигиталният магазин на Google получи по-широк набор от приложения и бе по-отворен за разработчиците. От друга страна по-слабият контрол означаваше, че вероятността да се натъкнете на опасно или просто некадърно приложение е по-голяма, а винаги съществува и проблема с това, че не всички приложения се обновяват съгласно новите ъпдейти на Android. 

Силата на Google във вашия джоб

Като първото Android устройство на пазара, HTC Dream позволи на Google да направи потребителите още по-зависими от своите интернет приложения и услуги. Силата на iPhone бе, че работи с останалия хардуер на Apple. Първият iPhone на практика бе най-невероятният iPod, направен от Apple, тъй като той провеждаше разговори и ползваше приложения, които може да откриете и на Мас.

Google прие противоположен подход, като акцентира върху вече могъщата и постоянно разширяваща се собствена софтуерна империя. Тук потребителите имаха мощта на Google Search в джоба си, както и чудесните приложения за имейл Gmail и карти на компанията. Да, част от тях бяха достъпни и на iPhone - Google Maps бе картографското приложение по подразбиране за iPhone, докато Apple направи трагичния дебют на своето Apple Maps през 2012 г. - но с Android всичко бе вградено и интегрирано. Ако вече ползвахте услуги на Google, Android беше логичното продължение.

За Google това означаваше, че ще разчитате на продуктите на гиганта у дома, на работа и вече навсякъде между тези две точки.

Той постави началото на различните дизайни

Въпреки че първият Аndroid телефон имаше QWERTY клавиатура и много бутони, от самото начало идеята за различния дизайн и избор бе реална. Задачата на НТС Dream бе да покаже на купувачите, че „телефон на Google“ може да работи като концепция и да даде на разработчици и производители нещо, с което да работят, така че следващите Android телефони да имат по-солидна основа. Не след дълго потребителите вече можеха да избират между телефони от НТС, Motorola, Samsung и др. Тази малка армия от Android модели идваше с различни размери, диагонали на екрана, камери и интерфейси. Но без този пръв Android телефон, който да зададе посоката и да изпита интереса на купувачите, нямаше да видим първия 4G телефон в САЩ HTC Evo 4G, първия Samsung Galaxy Note с неговия стилус или Google Pixel 3, който очакваме да видим на 9 октомври.

HТС постави основата за Pixel

Преди НТС Dream, НТС беше малък тайвански производител, борещ се за присъствие на глобалния пазар сред конкуренти като Samsung и Motorola. HTC Dream даде на компанията възможност да пробие и да започне продължителна връзка с Google. От нея се родиха знаменателни модели, като Google Ion/T-Mobile MyTouch 3G (вторият Android телефон), HTC Hero (първият CDMA Android телефон) и HTC Droid Eris (първият Android телефон с pinch-to-zoom функция).

Върхът бе достигнат през 2010 г., когато HTC и Google създадоха Nexus One. Първият „чист“ Android  телефон получаваше ъпдейти бързо и предложи олекотен интерфейс. Оттогава HTС създаде още няколко добри модела включително първия Pixel телефон през 2016 г.  По-рано тази година Google дори плати 1.1 милиарда долара, за да наеме целия екип мобилни инженери на НТС. 

Истинският съперник на Apple се оказа единственият съперник на Apple

Може би най-значителният ефект от появата на НТС Dream бе ролята му като съперник на iPhone. Мобилната надпревара превърна Google и Apple, чиито централи са само на 20 км една от друга в Силициева долина, в две от най-могъщите и вълнуващи технологични компании в света. Тогава и двете бяха новаци на един пазар, населен с продукти на BlackBerry, Nokia и Windows Mobile устройства. Популярността на iPhone бе голяма и ветераните не успяха да издържат на темпото. След това обаче се появи Android. Той беше свеж, нов и бе подкрепен от значителните ресурси на Google в спора за надмощие при мобилните платформи на бъдещето. HTC Dream стимулира Apple да потърси паритет при следващите си модели, подобрявайки функциите, в които изоставаше. Android беше толкова успешен, че днес не просто се конкурира с iPhone, а единственият конкурент на iPhone.

И всичко това започна с този малък и смешен телефон.

Тагове: