Убедителното навлизане на все повече AI инструменти и платформи в професионалния живот поражда все повече въпроси за бъдещето на технологичната индустрия и доколко съществува основание заетите в сектора да се притесняват за работните си места или за бизнеса си. Днес при нас е д-р Светлин Наков, който е идеолог и съосновател на SoftUni - една от водещите образователни институции в България, предлагаща съвременни и практически насочени обучения в софтуерното инженерство, QA, дигитален маркетинг и дизайн.

 

КАНДИДАТСТВАЙ В SOFTUNI ТУК!

 

В качеството си на водещ експерт в технологичните среди той споделя своето виждане за причините AI да се развива толкова бурно, застрашени ли са програмистите, а и технологичните професии като цяло, как успешно да се адаптираме към промените и каква е ролята на образованието в AI епохата.

 

Какво според Вас предопредели появата и бурното развитие на платформи и инструменти, базирани на изкуствен интелект?

В човешката история много пъти са се появявали инструменти и технологии, които значително облекчават трудa. Такива са например въвеждането на електрическата пералня вместо прането около близката река, електрическа мелница вместо ръчна, автоматизирането чрез комбайна на събиране на житото вместо с ръчен сърп. И при появата на всички тези инструменти е имало промяна в начина на работа за много професии и значително подобряване на ефективността.
Така се случва и с AI технологиите: наблюдаваме как те вече трансформират начина на работа в много професии и в резултат на това вдигат производителността. Като това се случва с по-бързи темпове, отколкото сме свикнали, но пък и достатъчно бавно, за да може светът да се адаптира към новата реалност.

Както и при предходни революционни промени, съпътстващи технологичната, а и човешка еволюция, така и при изкуствения интелект бурното развитие е пряко свързано с непрекъснатия стремеж към оптимизиране на труда и производителността. За пореден път стремежът към прогрес се явява основен двигател на промяната.

 

Кои са професиите и индустриите, които могат да се възползват положително от все по-убедителното настъпване на различните AI инструменти и платформи в работния процес?

Едни от първите професии, за които със сигурност можем да очакваме, че ще се възползват от новите AI технологии и инструменти, за да станат по-продуктивни и по-ефективни, са дигиталните професии. Те вече го правят: софтуерни инженери оптимизират работата си по писане на код, маркетинг специалисти ползват AI инструменти, за да генерират публикациите си за блогове, социални мрежи и рекламни кампании, дизайнери генерират идеи за интересни визии.

Но и професии извън дигиталните откриват предимствата на изкуствения интелект в ежедневните си ангажименти: юристи си помагат с AI инструменти при съставяне на договори, търговци си помагат с ChatGPT, за да подготвят оферти, бизнес собственици и експерти си помагат, за да пишат писма и да обобщават комуникацията си, в образованието AI инструментите ни помагат да намираме систематизирана информация по всякакви теми и да решаваме задачи. Има и още много примери.Широко разпространено опасение напоследък е, че AI ще замени изцяло програмистите и на практика ще ги направи излишни. Какви са Вашите прогнози по темата?

Моите прогнози са, че AI няма да замести изцяло програмистите, а ще им помага да разработват софтуер по-бързо. Очаквам да се появят AI-задвижвани системи, ориентирани към генериране на несложни приложения в low-code платформите. Това няма да елиминира нуждата от програмисти, а вместо това ще отвори повече възможности за бизнеса да създава по-лесно прости приложения с малко усилия. Възходът на low-code платформите е факт още от преди епохата на съвременните AI инструменти (като ChatGPT), но сега low-code и AI ще се комбинират за още по-бърза разработка на нискобюджетни шаблонни бизнес приложения.

Всички тези бързоразвиващи се AI инструменти могат да бъдат много полезни за дигитални професии в сферата не само на софтуерното инженерство, но и на дигиталния маркетинг, дизайна и дигиталния бизнес, като улесняват значително процесите в тях.

Изкуственият интелект (AI) няма да отнеме работата на нас, програмистите, а по-скоро ще ни предостави нови и по-ефективни начини да си изкарваме прехраната, като постигаме по-добри резултати с по-малко усилия. Това е възможно благодарение на растящия брой на дигиталните професии, които са отговорни за тази технологична промяна. Ще се промени начинът, по който практикуваме професията си, но самата професия няма как да изчезне.

 

Как могат професионалистите в технологичната сфера да останат актуални в свят, в който AI става все по-разпространен? Какъв съвет бихте им дали?

Моят стандартен съвет е да инвестирате в собственото си образование. Ако не сте готови да приемате новости, рискувате да изостанете от по-приспособимите, които бързо се адаптират към тях. Промените в технологиите са неизбежни и не можем да ги спрем. Вместо да се бунтувате срещу тях, като специалисти в технологичните сфери трябва да търсите начини да се адаптирате към тези промени и как да ги включите в професионалния си живот.

Важно е да продължавате да учите, да търсите начини как да съчетаете предимствата на изкуствения интелект със своите лични професионални качества. Ученето през целия живот е задължително, особено за тези, които работят в технологичната индустрия. Трябва да се учим, да се адаптираме, да опитваме нови подходи и технологии, да ги интегрираме в работата и в живота си. Това е пътят към успеха.

Колкото по-бързо и по-добре се адаптират дигиталните професии към AI, толкова по-устойчиви ще останат на трудовия пазар. Аз очаквам дълбока интеграция между AI технологиите и дигиталните професии, които ще са проводник на внедряването на AI и други технологии за дигитална трансформация във всички сфери на бизнеса и живота.

 

Вярвате ли, че има нужда от по-голямо сътрудничество между технологичната индустрия и академичните среди, за да сме по-подготвени за въздействието на AI върху пазара на труда? Ако е така, какви стъпки трябва да се предприемат за насърчаване на това сътрудничество?

Абсолютно вярвам, че има сериозна нужда от по-целенасочено сътрудничество между технологичната индустрия и академичните среди, особено когато става въпрос за влиянието на AI върху пазара на труда.

Вече виждаме значителни промени в начина, по който работим, и очакваме тези промени да продължат да се ускоряват. Но за да бъдем по-добре подготвени за тях, трябва да започнем от подходящото и навременно образование.

В SoftUni нашият екип се стреми да бъдем на челните позиции на технологичния прогрес, като осигуряваме качествено, достъпно и практически насоченo обучениe и променяме остарелите подходи в традиционните образователни институции. Вярвам, че е важно да има повече инициативи, които насърчават ефективното сътрудничество между IT и образователните среди, за да се гарантира, че сме по-добре подготвени за бъдещето.

Конкретно, бих предложил повече стажове и партньорства между технологичните компании и университетите, за да се насърчи взаимното обучение и споделяне на знания. Също така е важно да има различни форми на интерактивни дискусии, където университетите и индустрията могат да обсъдят проблеми, предизвикани от AI, и да работят заедно в търсене на решения.

Смятам, че тези стъпки ще доведат до по-добро сътрудничество между технологичната индустрия и образованието и ще ни помогнат да бъдем по-добре подготвени за въздействието на AI върху пазара на труда.

Снимки: Личен архив; SoftUni