Няколко дни преди конференцията за разработчици Google I/O на 10 май може би ще научим повече за това какво ще разкрие Google на събитието. В нов, но непотвърден доклад се твърди, че може да чуем за промяна на търсенето в Google, за да се привлекат повече млади потребители.

Според The Wall Street Journal Google иска да се откаже от традиционния списък с връзки към уебсайтове, който обикновено се показва след запитване за търсене. Вместо това гигантът иска да включи функции като показване на кратки видеоклипове, подобно на социалните медии като TikTok и Instagram.

Всъщност в статията се казва, че още през юли 2022 г. старши вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагаван е заявил, че 40% от младите хора използват тези социални мрежи, когато искат да намерят ресторанти. Google очевидно иска тези хора да търсят този вид съдържание в нейната платформа.

В статията се казва, че Google може също така да свърже повече с дискусиите в онлайн форуми в бъдещите резултати от търсенето и също така ще добави функции на чатбот с изкуствен интелект като Бард към своята търсачка. Microsoft вече е направила това, като е включила Bing Chat в своята търсачка Bing.

Ще бъде интересно да се види как Google може да преработи своите резултати от търсенето, като в същото време не се отърве от по-традиционните уеб връзки, от които зависят трафикът и приходите на много сайтове.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие