Apple официално представи iPhone 14 на своето събитие Far Out в сряда и серията изглежда най-вече като скромно надграждане спрямо миналогодишните модели. Тази година имаме нов модел Plus (това ще бъде iPhone 14 Plus), който разполага с 6.7-инчов дисплей. Стандартният iPhone 14 има 6.1-инчов дисплей. И противно на това, с което се спекулираше в слуховете, прорезът на предната камера все още е там.

И двата модела iPhone 14 имат един и същ Super Retina дисплей, който достига до 1200 нита яркост, и разполагат с керамично защитно покритие за защита от надраскване. Устройствата се предлагат в пет цвята, включително нови сини и лилави нюанси.

В допълнение към по-големите екрани линията iPhone 14 има по-дълъг живот на батерията, като Apple твърди, че Plus осигурява най-добрия живот на батерията досега в iPhone. Освен това се захранват от същия процесор A15 Bionic като миналогодишните iPhone. Най-значимите актуализации изглежда са свързани с камерите, с нова 12-мегапикселова основна такава, която може да се похвали с по-голям сензор и по-големи пиксели с размер от 1.9 микрона. Видеозаписът също получава нова функция, наречена Режим на действие, която стабилизира треперещите кадри, докато записвате.

Друга забележителна промяна тази година е премахването на физическия слот за SIM карта. Тъй като операторите в САЩ все по-широко поддържат eSIM, Apple се отървава от слота на ръба на iPhone, така че потребителите вече да не трябва да се занимават с малките парчета пластмаса и вместо това могат да активират телефоните си дистанционно.

Компанията представи и нова услуга, наречена Emergency SOS чрез сателит. Apple „проектира и създаде персонализирани компоненти и специфичен софтуер, така че антените на iPhone 14 да могат да се свързват с уникалните честоти на сателитите“, твърди гигантът. Ново приложение ще ви покаже къде да насочите телефона си, за да установите връзка, когато сте навън в пустинята, за да можете да получите сателитна връзка и да изпратите вашето спешно съобщение. Приложението също така намалява броя на натисканията на клавиши, които трябва да въведете, като предлага шаблони и задава въпроси за вашата ситуация (като терена, в който се намирате), така че можете да получите помощ по най-бързия начин.

Можете също така да използвате някои от новите функции за спешни SOS, докато сте на излет, като използвате Find My, така че не е необходимо да сте в кризисна ситуация, за да го използвате. Услугата стартира през ноември и ще бъде безплатна за две години с iPhone 14 в САЩ и Канада. Все още няма информация колко Apple възнамерява да таксува след това време.

iPhone 14 започва от 799 долара, докато Plus започва от 899 долара и те ще бъдат достъпни за предварителна поръчка на 9 септември. Базовият модел ще бъде наличен на 16 септември, докато Plus излиза на 7 октомври.

iPhone 14 Pro също е тук и това е едно от най-значимите подобрения на Apple от години. Свикнали сме да виждаме по-добри технологии за камера и екран в Pro гамата на Apple, но този път това е драматично отклонение от стандартния iPhone 14. От една страна, Apple премахна прореза, който за първи път пристигна с iPhone X още през 2017 г. Вместо това има голямо изрязване, което Apple нарича „Динамичен остров“, което може да се разшири чрез софтуер, за да включва известия и друга информация за приложението. Резултатът е част от екрана, която изглежда много динамична.

iPhone 14 Pro разполага с новия Super Retina XDR дисплей на Apple, който може да достигне до 2000 нита пикова яркост навън. Тази нова екранна технология също така позволява на 6.1-инчовите и 6.7-инчовите екрани на Pro да останат включени през цялото време, така че не е нужно да докосвате телефона си, за да видите важна информация. Как е възможно? Apple разработи нов режим на ниска мощност, който позволява на екраните да паднат до супер ниска честота на опресняване от 1 Hz.

Както се очакваше, има и нов мобилен чип, захранващ цялата тази магия - A16 Bionic. Това е 6-ядрен процесор (2 високопроизводителни ядра и четири високоефективни) в комбинация с 5-ядрен графичен процесор. Apple твърди, че високопроизводителните ядра използват 20 процента по-малко енергия от тези на A15 и не е изненадващо, че са и по-бързи. A16 ще бъде голяма привлекателност за гамата Pro, тъй като стандартният iPhone 14 остава с миналогодишния (все още много способен) чип A15.

По-мощната процесорна сила на iPhone 14 Pro ще бъде полезна за неговата нова 48-мегапикселова основна камера, огромен скок от стандартните 12 MP сензори, на които Apple разчита от години. Той разполага с четирипикселов сензор, който му позволява лесно да преобразува големи снимки в снимки с размер 12 MP. И ако наистина искате силна 48 MP снимка, можете да я снимате и в ProRAW. За заснемащите видео в движение нов екшън режим може значително да изглади неравностите и трептенията.

Photonic Engine на Apple подобрява представянето при слаба светлина във всички камери на iPhone 14 Pro, нещо, което споделя и със стандартния модел. Има и нова телефото камера, предлагаща 2x оптично увеличение (по-малко от 3x при iPhone 13 Pro), заедно с освежена 12 MP ултраширока камера. Дори светкавицата е актуализирана, позволявайки два пъти по-голяма яркост благодарение на 9 LED матрица.

Като цяло iPhone 14 Pro изглежда като по-голяма крачка напред от миналогодишния модел. Dynamic Island фундаментално променя начина, по който уведомленията ще работят в iOS, а за много фотографи по-големият сензор на камерата отдавна идваше. IPhone 14 Pro ще започне от 999 долара, докато Pro Max ще струва 1099 долара - точно както миналата година. Ще можете да поръчате предварително и двата модела на 9 септември и те ще бъдат налични в магазините на 16 септември.

Тагове: