Последното Unpacked събитие на Samsung, където бяха представени нови смартфони, смарт часовници и слушалки, ме накара да се замисля защо всички тези продукти биват показвани наведнъж. Ако излизаха един по един, със сигурност щеше да пада по-голям фокус върху всеки поотделно. Тогава осъзнах, че не е това идеята. Всички тези устройства са създадени да се допълват едно друго, правейки ежедневието ни по-лесно, по-продуктивно и най-вече – по-приятно. Другият извод, до който стигнах, е, че тази галактика от машини има една ярка звезда, която е перфектна за ролята на централна точка. Говоря, разбира се, за Samsung Galaxy Z Fold4.

Нека все пак започнем от периферните устройства. Все още не съм имал възможност да тествам Galaxy Buds2 Pro, но премиерата беше обещаваща. Имах възможност да изпробвам Galaxy Buds2, когато дебютираха и оттогава насам все още не съм попадал на по-леки и удобни безжични тапи. Буквално забравяш, че са ти в ушите, но размерът им не се отразяваше неблагополучно на звука. Buds2 Pro са дори с 15% по-компактни от Galaxy Buds Pro. Предлагат 24-битов, Hi-Fi аудио звук с висок динамичен обхват. Специалният кодек на Samsung позволява звукът да се прехвърля бързо и без прекъсвания. Очаквам също и шумопотискането да е отлично, а цветовете са свежи и оригинални в унисон с новите телефони.

ВИЖ ОЩЕ: Галактическата версия на Galaxy Z Fold 4 е изработена от истински метеорит

Преминаваме към Galaxy Watch5 и Galaxy Watch5 Pro. В миналогодишната генерация (Watch4) бе представена апликация за измерване на телесни показатели, като телесни мазнини и мускулна маса. Естествено, тази екстра е налична и в новата серия, като това си остават единствените смарт часовници, предлагащи подобна функция, поне на този етап. Подобрена е издръжливостта на батерията, добавено е бързо зареждане и дисплеите вече са покрити от сапфирен кристал, които е още по-устойчив на надраскване и счупване от закаленото стъкло. Pro моделът има и нова Track Back опция, която запомня маршрута, независимо дали тичате, или карате велосипед, и ви ориентира наобратно, за да може безпроблемно да достигнете началната си точка дори на напълно непознато място.

Това са само малка част от възможностите на новите слушалки и часовници на Samsung и преди да премина към Galaxy Z Fold4, ми се иска да отделя малко внимание на Galaxy Z Flip4. Най-впечатляващото нещо за мен в това устройство е цената му. Предлагайки го на начална препоръчителна цена от 2149 лв за варианта с памет 8/128GB., Samsung правят този смартфон по-евтин от някои флагмани. Това е огромна стъпка в превръщането на сгъваемите устройства в мейнстрийм продукти, приближавайки ги максимално до средностатистическия потребител на този етап. С всяка изминала година, с всяка нова генерация тази технология се усъвършенства и същевременно става по-достъпна. Какво повече от това да поискаме? Един от параметрите, които отличават сгъваемите смартфони на Samsung от конкуренцията, е тяхната издръжливост. А това по ирония на съдбата е и нещото, което за момента прави хората най-скептични към тези мобилни устройства от ново поколение. Тази информация обаче очевидно е достигнала до Южнокорейската компания и е сериозно адресирана в новите модели.

Samsung Galaxy Z Fold4 безспорно е най-здравият сгъваем смартфон на бранда досега, а може би и изобщо. Заедно с Galaxy Z Flip4 те продължават да бъдат единствените сгъваеми устройства, които са устойчиви на пълно потапяне във вода благодарение на IPX8 сертификата си. Разбира се, с уговорката, че това се случи на дълбочина до 1,5 метра в сладка вода за до неповече от 30 минути. Пантата на Z Fold4 е с изцяло нов дизайн, което допринася за цялостно по-тънкия профил на смартфона и теглото му от едва 263 грама. Казвам „едва“, защото има стандартни телефони, които тежат над 200 грама, но не предлагат 7.6-инчов екран. Използваният алуминий за изработка на рамките и пантата е по-здрав и по-устойчив от обикновения, като е подходящо наречен Armour Aluminum. Когато е сгънат, основният екран на Z Fold4 е прибран във вътрешността му, така че няма какво да му стане. Предният екран и задният панел, които реално се явяват външните елементи в това положение, са предпазени от Gorilla Glass Victus+, което е най-високото ниво на защита, предлагано от Corning.

Това е страхотна новина, но този смартфон е направен да се използва отворен. Само тогава може да реализира пълния си потенциал. Например няма как да откриете Flex режим в телефон, който не се сгъва. Чрез него може да управлявате мултимедийното съдържание (било то YouTube, Netflix или друга платформа), без да го прекъсвате, и това не са единственият вид апликации, които се разделят между двете половини. Всичко това е възможно благодарение на специалната операционна система Android 12L, която е разработена специално за големи мобилни екрани. Приложението App Pair позволява да бъдат отворени до три апликации наведнъж върху дисплея, което е мечтата на всеки мултитаскър. За допълнителна ефикасност в долната част на екрана се намира нов Taskbar, подобен на тези, които сме свикнали да използваме на компютрите си. Партньорството между Samsung и Microsoft доставя пълния офис пакет за Z Fold4 и това допълнително стопява разликите между него и стандартно PC. Черешката на тортата е специалният S Pen стилус, който предлага едно изцяло ново измерение в начина, по който използваме този ултимативен сгъваем телефон.

И тъй като, както знаем, освен за работа и забавление, сред основните функции на един смартфон е това да влиза във всеки един момент в ролята на джобен фотоапарат, трябва да споменем и камерите на Galaxy Z Fold4. Той разполага с 12MP ултраширокоъгълна камера, 50MP широкоъгълна камера с оптична стабилизация и 10 MP телефото камера с 3x оптично увеличение и 30X Space Zoom. Galaxy Z Fold4 разполага с 4MP предна камера под дисплея и 10 MP предна камера на външния екран. В комбинация с екраните на телефона ползването става още по-интересно – с Dual Preview визуализацията, която се появява на външния екран, дава възможност за преглед и корекция на позата преди всяка снимка. Samsung добавят и нещо, което досега бе запазена марка за флагманите от Galaxy S серията - Expert RAW. Можете да запазвате RAW файловете директно в галерията на телефона.

А защо определяме Galaxy Z Fold4 като червения гигант в центъра на галактиката? Защото той се явява контролната станция, която свързва всички останали устройства. Galaxy Buds2 Pro и Watch5 серията биха могли едновременно да се комбинират с него и така отварят възможности за слушане на музика, разговори, проследяване на тренировки, записване на резултати от тях и всичко това се контролира от един сгъваем смартфон. Да не говорим, че Samsung имат таблети, телевизори и още куп джаджи, които също могат да се свързват с Galaxy Z Fold4. И да, един обикновен смартфон също поддържа връзка с всички тези устройства, но възможностите му за мултитаскинг, факторът иновативност и чистата доза фантазия, с която го използвате, далеч не са толкова вълнуващи.

Снимки: Samsung