Oще от дългоочаквания дебют преди около две години MX Master 3 на Logitech се наложи с лекота като най-добрата мишка на пазара за компютрите Mac на Apple. Това не е неочаквано, защото компанията е позната като смел иноватор в този сегмент на компютърната периферия и доказала нееднократно тази си позиция с поредица запомнящи се продукти – било то мишки, клавиатури или слушалки.

2022 година е моментът, в който моделът е актуализиран до MX Master 3S и подобренията, макар и не толкова огромни, са достатъчни, за да се задържи мишката на първото място в класацията. MX Master 3S е практически идентична с MX Master 3, но разполага с подобрен сензор, разполагащ с чувствителност от 8000 dpi и традиционните за компанията бутони с тихо щракване. Новост е приложението Options+, а като бонус то ще работи с много мишки Logitech, включително по-стари модели.

 

Удобен дизайн

Дизайнът на Logitech MX Master 3S е идентичен с този на MX Master 3. Мишката разполага с прекрасно изваяна форма, която пасва съвършено в ръката, а дизайнът предлага лек наклон от ляво надясно и опора за палеца за по-удобна позиция за отпускане на пръста при работа с компютъра. Традиционно мишката има два основни бутона, които вече са невероятно тихи благодарение на подобрената технология. Те все така имат приятно щракащо усещане и изобщо не са трудни за натискане като при някои мишки с тихо щракване, а в същото време не издават почти никакъв звук. С ръка на сърцето мога да заявя, че вашите колеги в офиса определено ще ви благодарят за избора, ако решите да се спрете на MX Master 3S.

Между левия и десния бутон е разположено традиционното метално назъбено колелце за превъртане/щракане, комбинирано със специален бутон, който ви позволява да превключите от плавно превъртане към по-осезаемо усещане. Вероятно бихте предпочели втория режим и ако превъртате много бързо уеб страници или Word документи, този режим позволява на колелото да се върти свободно за няколко секунди с известна инерция.

Над опората за палеца ще намерите още едно колелце за превъртане, създадено специално за превърта на ляво и надясно в електронни таблици или други подобни хоризонтални софтуери, заедно с още два специални бутона на мишката. Самата опора за палеца може да се натисне надолу, към бюрото ви, като друго програмируемо щракване на мишката. Тук е моментът да спомена, че замисълът на Logitech за него е страхотен – по подразбиране то е настроено на жестове – щракнете надолу и плъзнете мишката нагоре, надолу, наляво или надясно, за да извършите един от няколко жеста, както бихте направили с тъчпад. Всичко това е страхотна новина за тези от вас, които са свикнали да боравят с тракпад и мишка в работния си ден, защото преходът няма да е толкова труден.

ВИЖ ОЩЕ: Logitech MX Mechanical, MX Mechanical Mini и MX Master 3S: работата в офиса става лесна като игра

MX Master 3S залага на безжична свързаност, като използва Bluetooth или USB донгъл Logi Bolt (който е включен в комплекта). Адаптерът Bolt се използва за много безжични продукти на Logitech – всъщност един адаптер може да се сдвои с до 6 едновременно. Нещо повече – мишката може да бъде свързана с три различни устройства (Bolt или Bluetooth) и можете да превключвате между тях с малък превключвател, намиращ се от долната ѝ страна. Това е супер удобно за тези от вас, които искат да използват мишката си с няколко компютъра Mac или компютър с Windows/Linux.

Компанията твърди, че животът на батерията е 70 часа, като тя се зарежда през USB-C порт, намиращ се в предната част на мишката. По всичко личи, че тази оценка за живота на батерията е сравнително точна в реални условия, а освен това можете без проблем да използвате мишката, докато се зарежда.

Подобренията спрямо MX Master 3

С изключение на почти безшумните бутони всички характеристики на MX Master 3S са повече или по-малко идентични с тези на MX Master 3. Има още едно подобрение, което е важно: оптичният сензор, който върши чудесна работа при проследяване на всички видове повърхности, се е удвоил до 8000dpi от 4000dpi.

Това ще бъде добре дошъл преход за тези, които използват конфигурация с няколко монитора с висока резолюция и висока честота на опресняване. Казано с прости думи, сензорът с висока разделителна способност ви помага да местите мишката на по-малка дистанция на бюрото, за да обхванете всички пиксели на модерните монитори.

Софтуерът Options+

В допълнение към пускането на пазара на MX Master 3S и новата механична клавиатура MX, Logitech разкри и новия софтуер Logi Options+, който да замени старата версия Logi Options.

Програмата продължава да бъде практична и удобна за употреба, като предлага доста познати функции: избор и промяна на специфичните функции на бутоните на мишката, избор на функции от операционната система или специфични преки пътища, или комбинация от натискания на клавиши. Също така можете да откриете и панел за глобални настройки, в който можете да присвоявате бутони за всяко инсталирано на компютъра ви приложение.

А най-хубавата новина е, че вашите опции се записват в облака (достъпен с безплатен акаунт, създаден в сайта на Logitech) и по този начин ще ви следват до другите компютърни системи, на които използвате Options+. Софтуерът също така активира функция, наречена Flow, която ви позволява да премествате контрола от един компютър на друг само чрез преместване на мишката от ръба на екрана (ако приемем, че вашите устройства са сдвоени и имат инсталирани Options+). Можете дори да копирате и премествате файлове между вашите машини със скоростта на вашата локална мрежа.

За щастие Options+ е универсално приложение (добра новина за потребителите на M1 Mac), докато старото приложение Options е само за Intel и работи под емулация на Rosetta. От Logitech споделят, че Options+ ще получи функции и поддръжка, каквито предишната програма никога не е имала.

Заслужава ли си?

Определено MX Master 3S е чудесно надграждане спрямо MX Master 3. Logitech с лекота взе най-добрата Mac мишка и я направи още по-добра благодарение на сензор с по-висока разделителна способност и страхотни бутони с тихо щракване, които подобряват усещането при работа и забавление.

Новият софтуер Options+ е чудесен ъпдейт и макар да ни се иска да има повече функционалности, това е една от най-добрите софтуерни програми за управление на мишка и клавиатура. Ако често използвате повече от един компютър, особено ще оцените колко лесно е да използвате MX Master 3S с до три машини.

Снимки: Logitech