Дълбоко в концепцията на механичните клавиатури е залегнала идеята, че те предлагат повече функции, по-добро качество на изработка и по-удобно изживяване при писане от стандартните модели, които ни заобикалят. Очаквано един от лидерите в категорията периферия в световен мащаб - Logitech, изпълняват това обещание с невероятните MX Mechanical и MX Mechanical Mini.

Линията клавиатури MX надгражда с лекота всяка модерна офис среда. Тя предлага гладко изживяване при писане, лесен за използване софтуер и възможност за безпроблемно превключване между три устройства в реално време. С популярни и доказали се във времето модели като G915 Lightspeed, Logitech не е непознато име сред любителите на механичните клавиатури, предназначени за гейминг. MX Mechanical обаче не е насочена към тях. Това е клавиатура за офис служители, които вярват, че правилните компютърни периферни устройства могат да оптимизират и повишат производителността им, независимо дали става въпрос за писане на отчети или за обработка на данни в електронни таблици.

На пръв поглед на MX Mechanical липсват ярките шрифтове и цветове, предлагани на някои конкурентни механични клавиатури. Но персонализациите, които устройството включва, са внимателно обмислени и подбрани, особено когато се използват заедно с мишката MX Master 3S на Logitech. Този път компанията избра да пропусне шарените RGB светодиоди и заложи на бяло осветление, което се адаптира към яркостта на помещението чрез вграден сензор за околна светлина. Светлината е минималистична и създава чудесна атмосфера, като софтуерът ви позволява да избирате между шест различни ефекта.

Logitech предлага клавиатурата в два различни размера: първото предложение е компактната MX Mechanical Mini, използваща компактно оформление (25% по-малка от стандартния модел) с 84 клавиша, което определено пести място на бюрото. На второ място намираме MX Mechanical - по-големият вариант осигурява пълноформатен размер, който се предлага със 110 клавиша, включително цифрова клавиатура за лесно въвеждане на цифрови комбинации. Основната разлика между двата модела е размерът, а като функционалност двете са напълно идентични.

Качеството на изработката на MX Mechanical си заслужава да бъде похвалено доста сериозно. Въпреки че корпусът е направен предимно от пластмаса, алуминиева плоча, която служи за основа на клавиатурата, осигурява уникална стабилност при употреба. Клавиатурата предлага една основна настройка за наклон и разполага с доста удобна гумирана лента от долната страна, която държи клавиатурата на място и не и позволява да се хлъзга по повърхността на бюрото. Разбира се, струва си да се спомене и огромният живот на батерията - факт, който е запазена марка на компанията. Серията MX предлага 15 дни работа с осветени клавиши или 10 месеца без светлина. Ако случайно не обърнете внимание на нотификациите и батерията се изчерпи, с лекота можете също така да получите зареждане за цял ден с 15 минути през USB-C връзката с компютъра.

MX Mechanical и MX Mini се предлагат с избор от три типа превключватели, произведени от Kailh: кафяв тактилен тих, червен линеен и син щракащ. Logi Options Plus е придружаващ софтуер на компанията, основен компаньон за нейните аксесоари, специално насочен за фина настройка на мишките и клавиатурите. Веднъж инсталиран, той ще ви позволи да препрограмирате преки пътища и мултимедийни контроли за функционалните клавиши от най-горния ред и навигационните клавиши, да задавате комбинации за специфично приложение спрямо използвания софтуер и да синхронизирате клавиатурата с три различни устройства. Това е страхотен инструмент, който внася простота в персонализирането.

По-малкият вариант Logitech MX Mechanical Mini е отлична клавиатура с малък форм-фактор, отново основно предназначена за офис употреба. Оформлението ѝ е удобно и общото качество на изработката е фантастично, заедно с предлагането на изключително удобно и бързо изживяване при писане в резултат на превключвателите Tactile Quiet. Уверено можем да заявим, че това е една от най-добре изглеждащите клавиатури с нисък профил на пазара днес. А като комбинирате този факт с отличния живот на батерията, с лекота получавате един невероятен и качествен продукт за офиса.

Интересно е да се спомене, че пластмасовите части в MX Mechanical се изработват от сертифицирана рециклирана пластмаса - 45% за MX Mechanical и 47% за MX Mechanical Mini. Това е част от желанието на компанията да помогне за една зелена и устойчива планета и да даде втори живот на остарялата пластмаса от старата потребителска електроника.

На свой ред Logitech MX Master 3S е естествена еволюция на популярната гама продукти на серията MX Master. Мишката запазва същата ергономична форма и набор от функции, но прави няколко забележителни подобрения спрямо предишното поколение Logitech MX Master 3. Новата версия може да се похвали с по-тихи бутони и подобрен сензор с по-широк диапазон на CPI, което я прави по-подходяща за използване с дисплеи с по-висока резолюция. MX Master 3S също така използва новия BOLT приемник на Logitech, който обещава подобрена производителност в натоварени безжични среди и по-стабилна сигурност в сравнение с по-стария Unifying Receiver, използван от предишните модели MX Master.

След седмицата работа с Logitech MX Master 3S можем уверено да заявим, че тя е изключителна мишка за офис употреба. Устройството има удобна и ергономична форма с опора за палеца, а конструкцията ѝ е достатъчно надеждна, за да вдъхва доверие в потребителите. Джаджата се свързва безжично чрез Bluetooth или включения USB приемник, като тук отново можем да видим уникалната възможност за сдвояване с до три устройства едновременно. Можете да регулирате настройките на сензора, да програмирате персонализирани контроли с жестове и да пренасочвате бутоните с помощта на софтуера за персонализиране. Мишката разполага с две независими колелца за скролване: един за хоризонтално и един за вертикално превъртане. Вертикалното колелце може  да превключва автоматично от по-прецизен режим на превъртане към по-бърз режим на свободно прехвърляне в зависимост от стила на браузване.

Хубава новина е, че размерът на мишката е непроменен - 84.3 x 51 x 129.4 мм, и заради това тя се усеща естествена и ултра удобна само секунди след като поставите ръката си върху нея. MX Master 3S също така поставя висока летва за безжично удобство. Тя използва или Bluetooth връзка с ниска мощност, или включения USB приемник Logi Bolt. Последният се включва в Type-A USB порт и осигурява 2.4 GHz връзка, която, подобно на по-стария Unifying приемник на Logitech, също работи с MX клавиатурите на компанията.

Снимки: Logitech