Morel HiFi е една от онези първокласни аудио марки, за които повечето потребители са само задочно осведомени, но не са имали възможност да изпробват. Компанията се e прочула с ръчно сглобени автомобилни и домашни аудиосистеми, а преди няколко години тя пусна и минималистична преносима Bluetooth колонка, наречена Högtalare, която беше приета много добре. Тази година Morel разшири каталога си от преносими Bluetooth колонки с новата BIGGIE. Тя е ясно свързана с Högtalare - минималистична, стилна и снабдена с висококачествени компоненти, но BIGGIE е по-малка, по-достъпна като цена, предлага се в голяма гама от цветове и е оборудвана с дръжка от изкуствена кожа за лесно пренасяне.

BIGGIE е минималистична кутия с боядисано покритие с нисък гланц, дръжка от изкуствена кожа (с релефен надпис Högtalare в потвърждение на връзката ѝ с по-голямата HiFi тонколона на Morel) и две обработени метални кръгли подложки от двете страни, които държат ремъка на място. Освен дръжката всичко е с остри ъгли. На гърба на тонколоната има добре дошъл 3.5-милиметров AUX вход и USB-C порт, който се използва за зареждане на тонколоната или за използване на батерията ѝ за зареждане на смартфон. Няма видими превключватели или бутони, които да разчупват повърхността, а само дръжката.

Предната част е изцяло покрита от мрежеста решетка от плат, която съответства на цвета на калъфа и се закрепва магнитно. Свалете я и BIGGIE изведнъж се разкрива като напълно делови. Черният корпус на високоговорителя е доминиран от 4-инчов нискочестотен говорител, с високочестотен говорител и басрефлексен порт на дисплея, както и вертикален ред бутони с подсветка.

Що се отнася до преносимите високоговорители, джаджата попада в по-долния край на спектъра на средния размер. BIGGIE е с размери 18 x 18 x 12 сантиметра и тежи само 2.5 кг.

Повечето преносими високоговорители се предлагат в един цвят - обикновено черен. Някои предлагат няколко цвята. Morel произвежда BIGGIE в девет различни цвята, включително Denim Blue и Aqua Frost. Наличен е цвят, който да допълни всеки интериор или предпочитание.

Външният вид е важен, но как всъщност звучи BIGGIE? Добрата новина е, че Morel не е похарчил целия бюджет за създаването на високоговорител, който изглежда добре. BIGGIE има някои истински аудио характеристики, включително голям 4-инчов нискочестотен говорител, 1-инчов високочестотен говорител, 60W усилване от клас D с персонализиран DSP и дизайн на предно изнесения басрефлексен корпус.

Високоговорителят използва тези компоненти по подходящ начин. BIGGIE възпроизвежда музика със задоволителни ниски честоти, солидни средни честоти и ясни високи честоти. Цялостният тон е топъл, но не и замъглен. Усъвършенстваната DSP технология оптимизира качеството на звука, а високоговорителят включва Bluetooth 5.3 BLE, TWS сдвояване за стерео звук (тази година ще бъде пуснато приложение за свързване на две устройства). Няма възможност за регулиране на ниските и високите честоти на високоговорителя, така че звукът ще звучи според настройките на високоговорителя - освен ако не използвате еквалайзера на телефона си. Целта е балансиран звук и BIGGIE се справя с това доста добре.

С вече споменатите 60 W мощност (45 W за нискочестотния говорител и 15 W за високочестотния) BIGGIE има достатъчно мощност, за да изпълни пространство с голям размер с гръмка музика. Също така е достатъчно силен, за да се чува над шума в квартала при парти в двора или парка. Morel казва, че BIGGIE използва динамичен еквалайзер, който непрекъснато регулира звука по силата му, за да предотврати изкривяването.

Може да очаквате до 20-часов живот на батерията при нормална сила на звука чрез презареждащата се литиево-йонна батерия. BIGGIE поддържа и бързо зареждане, така че можете да получите още четири часа след 20-минутно зареждане или да го заредите напълно за два часа.

Ако разполагате с бюджет за двойка BIGGIE колонки, звукът става още по-впечатляващ. Лесното сдвояване TWS на високоговорителя настройва единия BIGGIE като ляв канал, а другия - като десен, за истинско 2-канално стерео. Разположете високоговорителите на разстояние шест метра един от друг и се насладете на сериозно изживяване при слушане. Музиката е много по-дълбока и отделена, отколкото можете да получите дори от най-добрата моноколона. Така, ако сте почитатели на качествения звук навсякъде и с щипка стил и колорит, Morel BIGGIE със сигурност може да се превърне в желан гост на следващото ви лятно парти.

Снимки: Morel