Nokia успешно проведе първия в света поглъщащ гласов и аудио разговор. Тази революционна технология, известна като „3GPP кодек за потапяне в гласови и аудио услуги (IVAS)“, обещава да издигне качеството на звука до безпрецедентни висоти.

Кодекът IVAS, разработен от консорциум от 13 компании, е предназначен да създава пространствен звук в реално време, подобен на 3D. Това е значително отклонение от монофоничното звучене на разговорите, които потребителите понастоящем провеждат в традиционните мрежи за мобилни телефони. Технологията поддържа стерео и бинаурален звук, като създава 3D-подобен звук с помощта на два микрофона.

Разговорът беше проведен между главния изпълнителен директор на Nokia и финландски посланик, който демонстрира практическото приложение на тази технология.

Главният изпълнителен директор на Nokia, Пека Лундмарк, изрази вълнението си от разработката, като заяви: „Тази новаторска аудиотехнология ви пренася в обкръжението на обаждащия се, създавайки пространствено и значително подобрено изживяване при слушане на гласови и видео разговори“. Той подчерта още потенциалните ползи от тази технология за корпоративни и индустриални приложения.

Въпреки че технологията обещава да направи революция в начина, по който общуваме, тя все още не е внедрена в мобилните мрежи. Очаква се тя да се появи като част от стандарта 5G-Advanced, известен още като 5.5G, по-късно тази година, като спецификацията трябва да бъде финализирана до края на 2025 г.

Тази разработка бележи значителен скок напред в преживяването на гласови разговори на живо. То ни приближава с една стъпка към бъдещето, в което цифровите взаимодействия се усещат по-реалистично, като потенциално трансформира не само гласовите и видеоразговорите, но и AR/VR и метавселените като платформи.

Снимка: Unsplash/Nokia

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване