Най-напред той беше на Android, след това се появи на умните домашни колонки, а днес вездесъщият помощник Google Assistant е съвместим с всичко - от телевизори до душове. Всъщност гласовият асистент на Google към днешна дата е толкова популярен, че наскоро компанията обяви, че очаква услугата скоро да бъде инсталирана на милиард устройства.

Този брой е 10 пъти по-голям от 100-те милиона устройства с Alexa, които Amazon обявиха наскоро. Но Google брои милиони телефони с Android, където хората всъщност не могат да използват асистента. По-големият въпрос е какви видове нови устройства идват с помощник у себе си като ключова характеристика. Миналата седмица видяхме много нови, затова ето нашия избор за най-интересните устройства с Google Assistant, които бяха обявени на CES 2019.

Традиционни умни колонки

Нека започнем с интелигентните колонки, защото това е мястото, където гласовите асистенти за първи път намериха дом, след като направиха скок от смартфоните.

Най-големият анонс дойде от Sonos, която най-накрая бе готова да покаже поддръжката на Google Assistant при последните си говорители. Въпреки че интеграцията е все още в бета-версия, изглежда, че тя работи добре и ще дойде в Sonos Beam в допълнение към тази при Sonos One.

Когато Sonos обяви първия си интелигентен говорител, Sonos One, през октомври 2017 г., той обещаваше да бъде първият, който ще поддържа както Alexa, така и Google Assistant на едно и също устройство. Sonos One стартира с Alexa, а Sonos каза, че планира да добави Google Assistant чрез актуализация през 2018 г., която беше отложена за настоящата година. Няма информация за точна дата на излизане, но с бета-тестване в момента безплатната актуализация на Sonos се надяваме да не е твърде далеч.

Междувременно The House of Marley Get Together Mini е друго традиционно устройство с Google Assistant. В основата си то е интелигентен високоговорител, захранван с батерии. Можете да настроите гласовия си асистент да слуша за "събуждаща" дума за активация, а на задния му панел има USB Type-A порт, ако искате да зареди някое от другите ви устройства.

Get Together Mini се различава от другите по своята конструкция, която се състои от бамбук, алуминий и плат от коноп, памук и рециклирана пластмаса. House of Marley твърди, че говорителят е направен от някои от най-високите проценти на устойчиви материали от всяка домашна колонка с Google Assistant.

Умни дисплеи

Google за първи път обяви своята инициатива за интелигентен дисплей на CES 2018, а през 2019 г. бяха обявени няколко нови устройства, всяко от които има специфичен начин на употреба.

Смарт часовникът на Lenovo е по-компактен смарт дисплей, предназначен за спални. Неговият 4-инчов екран може да не е нещо, на което ще гледате видеоклиповете в YouTube, но е предназначен да бъде точно подходящият размер за задаване на аларми и напомняния, получаване на информация за събития в календара или показване на прости данни за пътуването ви. Най-важното е, че няма камера за разлика от Amazon Echo Spot.

Междувременно KitchenAid дебютира с интелигентен дисплей, предназначен за кухнята, с водоустойчив рейтинг, който би трябвало да го предпази от почти всяко разливане на храна и течност. С него имате достъп до вградени рецепти от платформата Yummly. Джаджата носи увереността, че няма да се налага да сменяме скъпите си кухненски приспособления всеки път когато блендерът прелива.

Придържайки се към темата за кухнята, GE произведе 27-инчов сензорен екран, който е проектиран, за да бъде монтиран над печката. Като повече или по-малко пълнофункционално устройство с Android, сензорният екран може да се използва за всичко - от търсенето на рецепти до гледането на Netflix, докато готвите. Неговата цена започва от 1199 долара, но за съжаление той не притежава водоустойчивостта на Smart Display на KitchenAid.

Телевизори и саундбар системи

Много телевизори от компании като LG и Sony вече са с вградени в Google Assistant, но Samsung издържа без него досега, предпочитайки да запази нещата в семейството със собствения си Bixby помощник. За щастие с моделите си от 2019 г. сега ще се промени и двата асистента вече се поддържат в целия диапазон продукти.

Ако не искате да купувате изцяло нов телевизор само за да получите поддръжка за Google Assistant, тогава ъпгрейд на вашето set-top box устройство може да има всичко необходимо за хола ви. Dish обяви, че неговите Hopper приемници и DVR устройства скоро ще имат вграден гласов асистент, което означава, че можете да използвате неговите гласови команди, за да търсите телевизионно съдържание или да контролирате други интелигентни устройства.

JBL Link Bar не беше обявен на CES тази година - за пръв път го видяхме още на Google I/O през 2018 г. - но компанията най-накрая обяви цената и датата на пускане на изложението тази година. Наполовина смарт говорител, наполовина set-top box, звукът на JBL Link Bar не само може да се контролира от Google Assistant, но може да показва и видеоклипове на свързан телевизор и дори и да изважда информация от Google. JBL Link Bar ще бъде на разположение през пролетта на 2019 г. за 399.95 долара.

Заедно с JBL, Klipsch и LG също имаха свои собствени саундбар системи, поддържащи Google Assistant. Klipsch Bar 40G е 40-инчов саундбар, който разполага с HDMI порт за свързване към вашия телевизор. Имаме и 48-инчовия Klipsch 48W, но той е „съвместим“ с гласовия асистент, а не с вградено устройство. Това означава, че неговата интелигентна функционалност се простира само дотолкова, доколкото позволява на Google Assistant да пуска музика към него. В същото време саундбар гамата на LG SL10, SL9 и SL8 ще включва и асистента като вградена функционалност.

Klipsch не е обявила точно колко ще струва всеки саундбар, когато започнат да се продават тази пролет, но се очаква, че цените за модела ще започнат от 299 долара, докато цената на саундбара на LG все още не е обявена.

Гласови асистенти за вашата кола

Въпреки че повечето от представените до момента продукти са предназначени за използване на Google Assistant за управление на устройствата в дома ви, JBL Link Drive и Anker Roav Bolt са създадени да въведат гласовия асистент във вашия автомобил. И двете джаджи се включват в запалката за цигари, за да се заредят, и извеждат аудио към стереото на колата, използвайки Bluetooth или традиционен 3.5 мм жак.

След като се свържат, ще имате достъп до пълната функционалност на Google Assistant, което означава, че можете да контролирате музиката си, навигацията и дори да изпращате съобщения - без да сваляте ръцете си от волана или очите си от пътя.

Roav Bolt ще струва 50 долара, когато стартира следващия месец, докато Link Drive на JBL е малко по-скъп (60 долара) и ще бъде пуснат тази пролет.

Гласови помощници за вашата баня

Kohler имаше цяла интелигентна баня, която да покаже на тазгодишния CES, но за съжаление тяхната Numi 2.0 Intelligent Toilet за момента е съвместима само с Alexa. Тоест трябва да ограничим дискусията до гласовото огледало, което има модел на Google Assistant, излизащ скоро. Той ще се предлага от 1249 долара за 24-инчовия модел или 1624 долара за пълния 40-инчов модел.

Друго интелигентно огледало се предлага от Capstone, но за разлика от модела на Kohler този всъщност включва сензорен екран, което го прави нещо като хибрид между интелигентно огледало и интелигентен дисплей. Заедно с гледането на видеоклипове и проверка на времето екранът на огледалото също е чувствителен на допир, така че можете дори да пишете имейли от мивката на банята. Все още няма информация за това, колко се очаква да струват огледалата, но ще има 19-инчови и 22-инчови модели и те ще бъдат достъпни по-късно тази година.

И накрая Simplehuman's Mirror Hi-Fi е третият интелигентен набор огледала, оборудвани с Google Assistant, който беше обявен на CES тази година. Той не разполага с пълния сензорен екран, присъстващ на интелигентното огледало на Capstone, но е и част от цената му, като цените тук започват от 350 долара. Огледалото също е оборудвано със светлини, които компанията твърди, че могат да симулират слънчевата.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards