Ще стартирам този текст със следното уточнение – по мое мнение тук представеното устройство би било полезно за площи над 100 квадратни метра – тоест говорим за тристайни и нагоре апартаменти, зали и къщи. За по-малки площи работа ще ви свърши и далеч по-обикновен рутер. Питането в случая обаче е колко специална точно е безжичната Mesh Wi-Fi система TP-Link DECO M5 AC1300. Ясно е, че на хартия всичко звучи космос – всеки производител на какъвто и да е комерсиален продукт в крайна сметка иска да продава въпросния, а не да го показва. Все пак, ако желаете да научите точните технически характеристики на DECO M5, можете да го сторите в официалната страница на устройството.

Като дългогодишен Wi-Fi страдалец обаче моят начин да разбера дали твърдението на Tp-link, че DECO M5, цитирам, „премахва зоните със слаб сигнал в целия дом веднъж завинаги!“, е да тествам системата в две от личните ми обители, в които се подвизавам най-често през годината. В София говорим за достатъчно обемист стоквадратов апартамент, плюс осезаемо по-голяма площ на къща в китния Балчик.

Преди да разкажа за моето преживяване с Deco M5, ще хвърля малко базисна информация. Mesh рутерите не са нова технология, но до скоро цените им бяха такива, че на практика оставаха непосилни за масовите потребители. Естествено TP-Link се надява да промени тази реалност с DECO M5, продаващ се на значително по-ниска цена спрямо конкурентните устройва.

Отново без да навлизаме в технически алабалистики, основната разлика със стандартните рутери е, че mesh системите използват повече от едно тяло за прехвърляне на данни по безжичен път. В коректния случай две (въпреки че се предлага и система с три устройства).

Още с изваждането на DECO M5 от кутията прави впечатление Apple дизайнът на двете тела. Няма и помен от антенните четириъгълници, които представляват повечето олдскул/стандартни рутери. Обли форми с приятно led осветление придават на DECO M5 по-скоро излъчването на модерен артистичен артикул, отколкото поредната „джаджа с кабели ™“, както нарича повечето устройства, в които инвестирам, моята половинка.

Настройването на системата е лесно и нагоре. За разлика от старите рутери вече нямаме десетки светещи звена – всяко от двете Deco M5 устройства разполага с един-единствен LED източник, който показва моментния статус на устройството – червено значи, че има проблем, оранжев и син оттенък отбелязват периода на настройване, а зеленото логично подсказва, че всичко работи по предназначение. Честно казано, приложението, което предлага TP-Link, обяснява целия път за настройване като за първокласници. С други думи дори чичо Петьо от горния етаж няма нужда да вика техник да му „настрои интернета“, когато се предлага толкова елегантно решение.

И така, тестовете ми. Първо обаче малко предистория, която да обясни многострадалческите ми Wi-Fi преживявания. Освен да подготвя подобни текстове за доайена на технологичния лайфстайл в България, скромната ми личност се занимава и с разработване на развлекателен софтуер. Като дивелъпър нуждата от качествен интернет навсякъде е повече от задължително условие „нещата да вървят“. Е, в домашна среда използваният от мен моментен рутер на TP-Link TL-WR740N просто издъхва, захранвайки количество конзоли, телефони, портативни конзоли и работната ми станция. По-лошото обаче е, че TL-WR740N просто няма силица да хвърля адекватно интернет на цялата площ, която населявам. Работният ми кабинет е на най-отдалеченото място спрямо позицията на рутера и съответно използваният от мен безжичен адаптер на TP-Link TL-WN823N константно губи връзка и спъва по изключително изнервящ начин целия ми работен процес. Поради тази причина съм пуснал една особено дълга жица от рутера до работната ми станция, която преждеспомената ми половинка просто "обожава". Няма да се учудя някоя сутрин да я заваря гушнала въпросната жица с нож в ръка...

Посредством Deco M5 безжичното ми положение определено се подобри. Осезаемо. Въпреки че скоростта не може да се сравнява спрямо тази, която получавам посредством „жицата“, връзката през количество стени беше изключително стабилна, а постиганите скорости от около 5 MB/s бяха напълно достатъчни дори за споделяне на големи проекти и файлове, върху които работя. Тоест високо вдигнати палци горе.

Вторият тест, направен в спомената морска къща, която прочее в основата си е дървена, също беше изключително успешен. Все още помня по-миналото лято (там използвам стандартен рутер на Vivacom плюс вече, бих казал, доста дъртичък Netgear-ски рутер), когато трябваше да проведа важен работен видеоразговор през скайп с Лондон. Изредих доста чужда рода, докато не се примиря с използването на мобилния интернет от смартфона ми. И до днес интернетът в къщата, трябва да призная, е особено нишов. Последното наистина се промени с безжична Mesh Wi-Fi система на TP-Link. Говорим за стабилна връзка на разстояние от близо десет метра по диагонал между два етажа. В случая вероятно значение има и фактът, че сигналът е спиран от дърво, а не „панелка“.

Има два отличителни белега, които изпъкват при предложението на TP-Link – цена (333 лв.) и леснота на използване. Дори индивидуално тези отличителни характеристики биха привлекли вниманието на мнозина. Освен че работят в симбиоза обаче, към тях трябва да прибавя стилен външен вид и отлични за нуждите ми резултати. Палци горе от мен за Deco M5.

Ще завърша този текст с обявление за потенциален подарък, който можете да си направите, ако тагнете приятел и харесате настоящата статия във Facebook страницата ни. Подаръкът е безжичният MU-MIMO Gigabit рутер AC1200, който, признавам, съм виждал само на картинка, но пък има четири антени. Четири! И въпреки че не прилича на телевизионната кула в Останкино, би трябвало да осигурява особено стабилни безжични връзки и оптимално покритие.

Игрите отново бият здраво музиката и видеото

---

Най-очакваните сериали за 2019 г. (освен финала на Game of Thrones)

Тагове: