Южна Корея. Дом на K-Pop музиката, корейските драми, най-добрата козметика за лице и, разбира се, Samsung. Името на технологичния гигант е почти синоним на името на азиатската държава и нейната икономическа трансформация през последните няколко десетилетия. 20% от цялия износ на Южна Корея е с марка Samsung. 17% от брутния вътрешен продукт е с марка Samsung. А много от вас сигурно четат тази статия от смартфон с марка Samsung.

Днес обаче няма да си говорим за страхотните смартфони, чудесните QLED телевизори или дори умните хладилници и домашна електроника на компанията. Защото Samsung не е просто технологичен гигант, а компания, която произвежда някои наистина странни и неочаквани неща. ОК, още не е стигнала до това да създаде наденица Samsung (тази чести принадлежи на Volkswagen), но пък никога не е късно да направи и това (с лют Гочуджанг сос - мммм!).

Танкове и робо-автомати

Да, Samsung прави танкове за армията на Южна Корея. Или правеше. Създадени през 1989 г. от Samsung Techwin, 155 мм./ 52 калиброви танкове K9 Thunder с обхват на оръдието от 30 до 56 км. все още са в употреба. И то не само в Южна Корея, но и в Полша и Турция.

Ако това не е достатъчно впечатляващо, трябва да спомена и SGR-1 - робот-автомат, разработен от Samsung Techwin и Корейския университет. Основната му задача е да патрулира заедно с войници покрай демилитаризираната зона (DMZ) между Южна и Северна Корея, а обхватът му е oколо 3,2 км.

Хипнотизираща платформа

Всички сме изпитвали това да изгледаме някой супер добър сериал от начало до край и след това да ни стане тъжно, че никога няма да можем да го изживеем отново за първи път. Е, Samsung твърди, че има решение! То се нарича Unspoil me и може да го пробвате от тук.

Сесията продължава около 20 минути и целта й е да ви накара да забравите сериал, който сте гледали, но искате да изгледате отново без да знаете какво се случва. Мисля, че обърках нещо, докато я тествах с идеята да забравя The Handmaid’s Tale, защото заспах… Но пък се събудих с огромно желание да преизгледам целият сериал наново!

След малко ровичкане из Reddit разбрах, че платформата има смесени резултати. При някои хора наистина е проработила. Други, като мен, явно приемат изречението “Отпусни се и релаксирай” като “Я, изкарай още една дрямка”. Ще ми интересно да прочета какво е било вашето изживяване. Споделете в коментарите.

Медицински център

Това може да изглежда странно заради амплоато на Samsung като технологична компания, но тя има и биомедицинска девизия, която успешно е превърнала Samsung Medical Center в най-добрата клиника в Южна Корея. Нещо повече, центърът е сред водещите в лечението и изследванията, свързани с ракови заболявания. Наистина е чудесно да видиш голяма корпорация като Samsung не просто да дарява средства на изследователски центрове, борещи се с коварното заболяване, но и да е активен участник в подобряването на лечението.

Увеселителен парк

Samsung е собственик и създател на Евърленд - най-големия увеселителен парк в Южна Корея. Той се посещава от 7 милиона посетители годишно и има пет основни увеселителни зони - “Европейско приключение”, “Магическата Земя”, “Зоотопия”, “Световния панаир” и “Американско приключение”.

Приличащ повече на мини-планета, в която посетителите могат да се радват на приключения от целия свят, Евърленд предлага както традиционни увеселителни атракции, така и Сафари зона, Панда зона и високотехнологични VR изживявания. И, разбира се, няколко наистина луди влакчета.

Синята кула

За мен това беше най-изненадващото попълнение в списъка (да, знаех за танковете). “Синята кула” е не коя да е сграда, а най-високият и може би най-известният небостъргач в света - Бурдж Халифа в Дубай. Впечатляващата сграда е построена от строителната дивизия на Samsung!

След това изобщо не съм изненадана, че компанията използва кулата за една от най-визуално атрактивните реклами на Galaxy S9.

Грижа за кожата

Като почитател на корейската козметика, очаквах Samsung да са топнали пръстче и в тази паница. С малко високотехнологичен привкус, разбира се.

Компанията създаде устройство наречено S-Skin, което подобрява тонуса на кожата ви чрез лечителни LED светлини. Освен това измерва нивото на хидратация и зачервяване и визуализира информацията през приложението S-Skin. След това то ви препоръчва различни продукти за грижа за кожата, които да нанесете със специалните S-Skin стикери, чиято повърхност е специално създадена да вкара съставките директно в кожата ви. Как? Чрез микроигли.

Спортни отбори

Samsung е основател на цели два спортни отбора. Единият е Suwon Samsung Bluewings - футболен клуб, основан през 1995 г. Днес той играе в K Legue 1 - южнокорейската първа дивизия. Другията е Samsung Lions, основан още през 1982 г. Той е сред първите отбори по бейзбол в Южна Корея и нейната KBO лига. “Лъвовете” излизат шампиони в 12 шампионата, като последната им шампионска титла е от 2015 г.

Автомобили

Да, прочетохте това правилно. През 1994 г. Samsung основава собствена автомобилна компания, но през 2000 г. продава по-голямата част от нея на Renault. Samsung обаче продължава да взима участие в бизнеса и да представя името си чрез него с модели като седана Samsung SM5 от 2011 г.

Музей за изкуства

Завършен през 2004 г. в Сеул, Лийюм, или Samsung Museum of Art, е ръководен от Фондацията за култура на Samsung и е дом както на традиционно корейско изкуство, така и на модерни творби и изложби. Макар да е сред популярните туристически дестинации в Сеул и символ за южнокорейското изкуство, авангардните сгради в комплекса са създадени само от европейски архитекти.

Музей 1, дом на традиционно корейско изкуство, е с дизайн на шведския архитект Марио Бота. Музей 2, известен с модерното изкуство на корейски и чуждестранни художници, има за архитект французина Жан Новел. Последната сграда, Samsung Child Education & Culture Center пък е създадена от холандеца Рем Коолаас.

Улични машини за чай и умни тоалетни

Да, нека да завършим с най-странните две изобретения на компанията. Едното е улични машини, които ви правят легендарния корейски чай или кафе. Оказва се, че тези машини са използвани както в Южна Корея, така и в други азиатски и дори европейски държави.

И за финал остана умната тоалетна на Samsung. Всички сме чували за странните пеещи, светещи и подскачащи тоалетни в Япония и Южна Корея и вече знаем кой е един от виновници за нея. Samsung наистина присъства навсякъде в живота ни.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Най-четени
Всички

Samsung Galaxy S10+ с 12 GB RAM счупи Android рекорда за бързина

204 | 16.02.2019
Още от HiComment

9 човешки органа, от които вече не се нуждаем

187 | 28.01.2019