След всяка премиера на флагман на Samsung си спомням за Galaxy S5. Направих го преди година, когато останах толкова впечатлен от дисплея на Galaxy S8+. Правя го и днес. Причината е, че преди точно четири години, когато се появи той, Samsung осъзна нещо много важно - потребителите искат да бъдат впечатлени, но не просто с дизайн, камера, батерия, хардуер или софтуер. Не, днес не е достатъчно да си истински добър в едно от тези неща, а във всяко едно от тях, но и да имаш всички онези малки детайли, които допълват цялата картина и които дори можем да не забележим веднага. Огромният скок към това беше направен от Galaxy S6/ S6 edge, а след това дойде постепенното развитие, постепенното допълване на детайлите. След близо три седмици с Galaxy S9+ спокойно и с огромна сигурност мога да кажа, че това е най-добрият смартфон на Samsung досега, но знам, че основният въпрос, който си задавате, е къде са промените спрямо предишното поколение и доколко ключови са те. И дали си заслужава смяната според апарата, който имате в момента. Време е за отговори.

Това, което можем да видим

С развитието на технологиите вниманието ни все повече се насочва към детайлите. В същото време смартфонът отдавна израсна над джаджата за технологични ентусиасти и вече е не само най-верният ни придружител, но и много често израз на стила ни. Разбирам как звучи това за потребителите, които търсят здрав и непретенциозен телефон за работа, но в полето на флагманите е именно така. Преди година Samsung представи изключително красивия Galaxy S8, за който обаче не беше спестена критиката за позиционирането на сензора за пръстови отпечатъци (вдясно от камерата) и традиционно за разположението на говорителя, който винаги се запушва, когато държим телефона хоризонтално - стандартното положение за много игри и консумация на видео.

Истината е, че поставени едни до друг, новият и старият модел почти не се различават, когато говорим за чисто визуалния аспект, но отвъд него промените не са никак малко - за това след малко. Ако обаче се вгледате внимателно, ще започнете да виждате разлики и по предния панел. Една от тях е, че алуминиевата рамка вече е матова, сензорите за близост, светлина и скенерът на ретината се сливат още повече с рамката, а самите рамки под и над дисплея са съвсем леко намалени. Добре, последното ще забележите малко по-трудно, но съм сигурен, че няма да останете безразлични към дизайна. Приятните извивки на 6.2-инчовия (5.8 в случая на Galaxy S9) Super AMOLED QHD Infinity Display в съотношение 18.5:9, допълнени от тънките рамки над и под него, са нещо, което се превърна в запазена марка за Samsung. И прави телефона наистина красив, а екранът заема над 84% от предния панел. Наблюдавайки развитието на дизайна в Android сегмента напоследък, честно казано, се радвам, че тук липсва все по-популярният прорез.

Извън видимото използваният материал за рамката на телефона вече е по-здрав (алуминий серия 7000), а от компанията са заздравили допълнително ъглите на екрана, за да бъдат по-издръжливи при инцидентни изпускания. Подобни могат да възникнат, тъй като комбинацията от стъкло и метал е красива за окото, но често хлъзгава в ръката (и сериозен магнит за отпечатъци, най-видими при черния вариант). На левия профил откриваме познатата конфигурация - бутоните за контрол на звука, под които е и този за привикване на гласовия асистент Bixby, за който ще ви разкажа след малко. В моя случай го натисках прекалено често, което доведе и до изключването му (задържането на бутона активира гласовата функция, така че запазвате достъпа си до него). Отдясно пък е бутонът за включване и изключване. На долния профил се завръща 3.5 мм жак за слушалки (в комплекта има много приличен модел AKG), USB Type-C порт и леко промененият като дизайн говорител.

Той обаче вече не е сам в задачата си да озвучи пространството около вас - новите флагмани на Samsung идват със стерео говорители, настроени от AKG. Честно казано, това е нещо, което от дълго време очаквах в тази серия, и се радвам, че го получаваме. Самите говорители не са най-силните в смартфон, но предлагат добра плътност на звука. Аудио възможностите на флагмана са подпомогнати и от технологията Dolby Atmos, като намесата ѝ се усеща чрез някои предварително зададени режими - музика, филми, глас и автоматичен. Основно използвах "глас" за слушане на подкасти, защото увеличава звука и прави говора по-отчетлив.

Когато комбинираме това с отличния екран, който за мен остава най-добрият в мобилно устройство, получавате отлично устройство за мултимедия и игри. Дисплеят е сертифициран с HDR10, а яркостта му е дори още една идея по-висока спрямо предишното поколение. Откровено на него всичко изглежда ярко, цветно и впечатляващо. Самият телефон запазва и сертификата IP68, което означава, че е водо- и прахоустойчив.

Основната разлика в дизайна обаче е на гърба. Тази година сензорът за пръстови отпечатъци е разположен под камерата и е много по-лесен и удобен за достъп. Причината не е само, че е по-ниско, но и самата му по-централна позиция. Сигурен съм, че тази промяна ще ви допадне. Освен това регистрирането на пръст е сред най-бързите в смартфон днес - достатъчно е едно по-бавно приплъзване и това е. Можете да го използвате и като пряк път за спускане на панела за уведомления. Над него е и втората и обективно най-голяма новост в Galaxy S9 и още по-голяма в Galaxy S9+.

Камерата

За момент оставям факта, че “плюс” версията има двойна камера, за да се фокусирам върху основната 12 MP с оптична стабилизация, споделена и с Galaxy S9. От няколко месеца говорихме, че флагмани на Samsung ще са първите с променлива бленда. И това не само се оказа факт, но и за работата на тази функция се разчита не просто на софтуер, а на физически механизъм. Честно казано, включването на подобно нещо в толкова малка камера е впечатляващо. Избягвайки от фиксираната бленда, това позволява на смартфона да прави по-добри снимки според ситуацията. Ако светлината е малко и сцената е тъмна, залага се на по-широката бленда f/1.5. В ситуация с повече светлина телефонът използва по-тясната f/2.4. Смартфонът сам превключва между двете, освен ако не изберете режима Pro, където имате директен контрол върху това, но и върху ISO, скорост на затвора и други настройки. Всъщност по-широката бленда ви дава възможност в този режим да не намалявате прекалено много стойността на ISO например и да постигнете вечерни снимки с още по-малко шум.

Ако се питате защо не е избрана само по-широката бленда, отговорът е съвсем логичен. Тя пропуска повече светлина, но има по-ниска рязкост, губи от остротата на детайлите и обектите във фона не са на фокус, което е компромис при вечерни снимки, но не и при тези в по-добри условия. По-тясната бленда се справя с тези недостатъци. И наистина - снимките при ниско количество светлина са едни от най-добрите от смартфон - добри цветове, добри детайли (липсва прекомерната мекота на снимката) и по-малко шум, като основно ще видите артефакти, когато приближите обектите на заден фон.

Основната камера се справя на познатото добро ниво и в останалите ситуации и запазва това, което винаги съм харесвал в последните флагмани на Samsung - бързия автофокус. Снимките имат детайли, отличен динамичен обхват, за което помага и подобрения автоматичен HDR, и като човек, който е снимал много с флагманите на Samsung, нямам нищо против наситените цветове, резултат от обработката. Общото ми мнение е за качествена основна камера, която компанията развива поетапно всяка година и продължава да е сред най-добрите в това, пък макар и с по-ярки и топли цветове и лека загуба на детайли в по-тъмните участъци.

Натиснете, за да разгледате галерия със снимки. Повече снимки в оригинална резолюция можете да откриете тук.

Така стигнахме и до втората основна камера в плюс версията, която е 12 MP с OIS, телефото и добавя 2x оптичен зуум и режима Live Focus. Възможността да контролирате портретния режим (разфокусирането на фона) в реално време е направено лесно и ми допада (видяхме го и при Note8), а софтуерът се справя добре с прилагането на ефекта. Това, за което обаче трябва да внимавате, са тези снимки при ниска светлина. Тъй като телефото камерата има фиксирана бленда f/2.4, когато светлината намалее, снимките нямат толкова впечатляващ ефект и разчитам на режима в други ситуации. Понякога ще забележите, че разфокусирането попада и върху части от косата или други по-фини детайли.

Не, не съм забравил и двете нови възможности на камерата, като с едната от тях със сигурност ще се забавлявате. Благодарение на добавения DRAM за камерата новите флагмани могат да снимат в Super Slow-mo режим, или видео на супер забавен каданс с 960 кадъра в секунда с резолюция 720p. Така 0.2 секунди действие се разтяга до цели 6. Забавно е за тест и е забавно за показване на приятели, но за този режим отново имате нужда от повече светлина, за да извадите максимума, а и ще трябва да привикнете точно как да го ползвате. Това означава, че ако разчитате сами да го активирате, трябва да го направите секунда след момента, в който действието започва, а не преди това. Въпреки че не виждаме тази функция за първи път, от Samsung са я обогатили и с автоматичен режим - просто поставяте квадратче там, където очаквате да има действие, и когато то се случи, телефонът започва да прави магията. Тук обаче също ще ви трябва подготовка, защото трябва да държите апарата неподвижно и да изчакате момента, в който е готов. След това обаче ви очакват много приятни резултати, които нямах търпение да споделя с приятели, а самото видео можете да сложите да се върти дори на заключения екран.

Втората от по-забавните възможност са т.нар. AR Emoji. Тук обаче няма допълнителен 3D сензор, а се използва предната камера, която всъщност се справя бързо със задачата да пренесе лицето ви 3D средата. Резултатът обаче е спорен, тъй като приликата често е косвена, а вашето виртуално аз понякога се забавя с копирането на движенията на лицето ви и устата може да се движи не точно така, както очаквате. Софтуерът обаче създава различни GIF-чета с вашия облик, които можете да изпращате по всичките си комуникационни канали.

Предният сензор остава 8 MP, все още се отличава с автоматичния си автофокус, но и с прекаленото обработване на детайлите и мекотата в кадъра. И тук има подобен на боке ефект, който обаче разчита само на софтуер и съответно има променливи резултати, ако има прекалено много фини детайли.

Цялостно обаче приложението за камерата е още по-лесно за използване и се навигирате бързо дори с една ръка. А общото ми впечатление от камерите е положително и Samsung отново са направили един от най-добрите телефони в тази графа на пазара днес.

Нов хардуер, нова крачка за софтуера

Galaxy S9/S9+ разчитат на операционна система Android 8.0, въпреки че вече има по-новата версия 8.1. Облечена е в потребителския интерфейс на Samsung, който изглежда наистина добре. Може би е трудно да повярваме точно колко дълъг път измина TouchWiz, но днес за мен е една от най-добрите модификации за Android. Навигирането из менютата става с приятни жестове, мултитаскингът е сред най-добрите в такова устройство, като тук откриваме и функцията от Note8 за групиране на приложения. Ако преди сте използвали телефон на Samsung, ще се ориентирате бързо, като новостите са основно работата във вертикален режим дори на Home и съобщенията в изскачащи прозорци.

Продължавам да съм скептичен към Edge менюто, но обожавам Edge уведомленията, които очертават в приятна светлина Infinity екрана и които вече търпят допълнителни възможности за персонализация и богат избор от приложения, при които да се показват.

Този път обаче исках да отделя малко повече внимание на Edge менюто и за целта не извадих най-използваните от мен приложения в папка, а ги поставих в т.нар. Apps Edge съвсем целенасочено. Истината е, че за няколко дни свикнах с тази позиция, но всичко се свежда до личен избор.

Samsung обаче има още работа по софтуера - дублирането на приложения продължава, като имате два магазина, две програми за мейл, галерия и т.н., а някои от интересните функции понякога са толкова навътре в настройките, че може и да не стигнете до тях. Например възможността да спускате менюто с уведомления чрез приплъзване надолу независимо къде по екрана. Има голям шанс да не стигнете до възможността да отваряте различни приложения в малки прозорци или да ги минимализирате до плаващи иконки, подобно на тази на Facebook Messenger.

Bixby също остава сред по-спорните моменти. Въпреки че менюто му вече е по-приятно и владее нови неща, интегрирани директно в приложението на камерата, като разпознаване на типа храна и предложение за калоричността ѝ и директното вписване в S Health, разпознаване на обекти и превод в реално време и разпознаване на типовете вино, в момента не може да замени напълно гласовия асистент на Google.

На страната на Bixby обаче е интеграцията му в телефона и възможността да му кажете да пусне камерата, да направи селфи и да го изпрати на приятел например. Имате богати възможности за поредица от команди и огромен списък, от който да избирате. Друга ситуация, от която се възползвах, е с гласова команда Good Night (произволно записана от мен) телефонът да намалява звука, да изключва Always On дисплеят и да активира алармата ми. И това е силата на Bixby - тази толкова силна интеграция, за която обаче трябва да се настроите, че искате да използвате по този начин и да я търсите - а това е решение, което всеки потребител ще вземе сам за себе си. Ако търсите обаче отговор на по-общи въпроси, това не е силата му и за тях ще трябва да се обръщате към Assistant.

Иначе всичко върви гладко и за това роля има хардуерът - осемядрен процесор Exynos 9810 и 6 GB RAM в Plus версията. Вътрешната памет е 64/256 GB, като е наличен и слот за microSD карта и се поддържат модели с капацитет с до 400 GB. По-голямата версия все още не е налична у нас, но се очаква съвсем скоро в магазинната мрежа.

Така стигам и до батерията. Plus разчита на 3500 mAh, която при нормална и по-лека работа ще ви стигне за повече от 24 часа (при мен достигна до около 30), но при сериозно натоварване може да се наложи да заредите преди края на деня. В моя случай това стана при снимане на повече видео. По този параграф флагманът на Samsung не е сред лидерите, но предлага достатъчно. Тук плюс е възможността за бързо зареждане с подходящото зарядно (това от комплекта), макар и все още да не е направен скокът към по-нови технологии - тук остава Adaptive Fast Charging, при която 50% се достигат за около 30 минути.

Когато говоря за хардуер и софтуер, има още две нови възможности. Едната е свързана с пулсомера (сензора до камерата), който вече може да мери и кръвно. За съжаление нямах възможност да изпробвам доколко е точен, тъй като за това е необходимо приложение, което към момента не е налично у нас. Втората обаче е комбинираният метод за отключване, наречен Intelligent Scan. Той използва данните от Face Recognition (отключване чрез лице) и Iris Scanner (отключване чрез ирис), за да бъде по-бърз и да работи във всякакви ситуации. И наистина работи бързо, не успях да го заблудя със снимка и е добра алтернатива на пръстовия отпечатък - дори да не гледате директно в телефона и дори с очила.

Обобщение и отговори

Красив дизайн, много качествена камера, върхов хардуер и екран, бърз софтуер и множество функции, комплектовани във водо- и прахоустойчиво тяло. Galaxy S9+ има абсолютно всичко, за да допадне на максимално много потребители. На практика новият модел носи промени във всеки един аспект от изброените - нов хардуер, променена камера, подобрен екран, подобрени говорители и софтуер. Заслужава ли си да преминете към него, ако използвате Galaxy S8+ например? Ако сте фенове на марката и смятате, че добавянето на втората камера и променливата бленда е достатъчно за вас, тогава отговорът е положителен. Galaxy S9+ обаче е логичният избор за собствениците на модели като Galaxy S7 и Galaxy S6, които са изчаквали за най-доброто от Samsung. За всеки друг потребител на Android новите флагмани на Samsung имат какво да предложат, и то под формата на много добър комплект от възможности. И със сигурност заслужават вашето внимание.

Интериорните кадри са заснети в Студио "Ново".