Създаването на списък на най-важните и най-влиятелни продукти на десетилетието е с една дума предизвикателно. През последните 10 години са пуснати хиляди продукти и въпреки че някои определено са "по-готини" от други, тяхното влияние върху последното и следващото десетилетие в никакъв случай не е идентично.

Всяко устройство разказва историята на нов начин на мислене, бавно движеща се промяна на парадигмата, която да промени начина, по който ежедневно подхождаме към личните технологии, с които общуваме. Разбира се, може да не знаете какво представлява Raspberry Pi, но влиянието му върху индустрии като роботиката и домашната автоматизация е огромно. С тези думи нека се запознаем с десетте технологични продукта, дали облика на отиващото си десетилетие.

Apple iPhone 4S (2011)

Пускането на оригиналния iPhone през 2007 г. беше едно от най-влиятелните събития на съвременната ни епоха. Но в рамките на това изминало десетилетие iPhone 4S - представен през октомври 2011 г. - беше голямата промяна на играта за бизнеса на Apple. Преработеното устройство включваше три нови функции, които определиха начина, по който използваме лични технологични устройства в обозримо бъдеще: Siri, iCloud (на iOS 5) и камера, която може да заснеме както 8-мегапикселови снимки, така и HD видеоклипове с 1080p формат.

След кратко време тези изненадващо способни камери в джобовете ни започнаха да омаловажават пазара на компактни цифрови фотоапарати или в някои случаи направо да убиват конкурентите (помните ли Flip?). iCloud стана съединителната софтуерна тъкан, която синхронизира нашите приложения и данни в множество продукти. А Siri най-малкото ни показа колко полезни могат да бъдат виртуални асистенти, макар най-вече в строго контролирани, излъскани демонстрации на продукти.

Apple iPad (2010)

Когато Стив Джобс за пръв път показа iPad в началото на 2010 г., много хора се чудеха дали има място за продукт, който е много по-голям от смартфон, но по-лек от (и по-ограничен от) лаптоп. Но iPad беше и кулминацията на годините на експерименти с таблети за Apple, а Джобс може би е предвидил онова, което останалите още не сме си представяли: че тези „мобилни“ продукти наистина ще станат най-важните устройства в нашия живот и че процесорите вътре в тези устройства в крайна сметка ще надделеят над чиповете във всекидневния ви лаптоп.

През 2013 г. iPad Air предефинира какво означава „тънък и лек“, а iPad Pro от 2015 г. беше първият таблет на Apple, работещ със стилус, прикрепен към „интелигентна“ клавиатура, и работещ с мощен 64-битов A9X чип. iPad вече не е само приятен таблет за четене на списания и гледане на видеоклипове; това е компютърът на бъдещето.

Amazon Echo (2014)

Ако има един продукт, който е помогнал за привличането на AI и личните асистенти в цялото домакинство, то това е Amazon Echo.

Echo беше толкова иновативен и популярен, че скоро Amazon създаде широка серия продукти Echo като Echo Dot и Echo Show и започна да ги продава на много атрактивни цени. Това помогна да се разбере, че обикновеният човек наистина може да се възползва от AI.

От това да помага на хората да се забавляват, като пусне музика или чете аудиокниги по команда, през това да им помага да бъдат организирани чрез задаване на аларми и напомняния до поръчване на продукти, видеоразговори и разказване на вицове, Amazon Еchо положи основите на AI в дома. Скоро съперници като Google и Apple бяха принудени да се съревновават със свои собствени продукти като Google Home и Apple HomePod, а иновациите в сегмента продължават да идват.

Oculus Rift (2016)

VR технологията днес е на ниво на достоверност и сложност, каквото не се е виждала досега - с шлемове, вариращи от PS VR на Sony, до чисто новия и усъвършенстван HTC Vive Pro, отвеждащ хората в нови виртуални светове.

Тази нова вълна от VR технологии обаче почти сигурно се дължи на оригиналния Oculus Rift, който показа, че компютърният хардуер е достигнал ниво на зрялост, за да повиши действително виртуалната реалност както по отношение на автентичност, така и на потенциални приложения.

Скромното начало на Oculus Rift - оригиналният му създател Палмър Лъки го сглобява в гаража на родителите си - просто потвърждава, че иновациите, дори да идват със скромен произход, могат бързо и масово да променят света.

Tesla Model S (2012)

Това не беше първият изцяло електрически автомобил, който се появи на масовия пазар, но бихте си го помислили просто заради начина, по който той пленява въображението на любителите на автомобилите. Tesla премести фокуса си от по-малкия Roadster към луксозния Model S и официално пусна на пазара заветния EV през юни 2012 г. През 2013 г. MotorTrend я нарече колата на годината. Имиджът на Илон Мъск само добави към примамливостта на автомобила.

В крайна сметка Tesla внедри функции като „Режим на защита от биологично оръжие“, „Нелепа“ настройка за шофиране и функция за автопилот, станала обект на много внимателен контрол, след няколко фатални инцидента, при които водачът прекалено разчита на функцията. Въпросите относно градациите на технологията за самостоятелно управление на автомобили и нейното въздействие върху човешките шофьори вероятно ще си ги задаваме с години напред. Междувременно Tesla стимулира сериозни иновации на пазара на EV машини, въпреки че електрическите превозни средства все още са само малка част от цялата автомобилна индустрия.

Raspberry Pi (2012)

На пръв поглед Raspberry Pi прилича повече на компонент, паднал от космическата станция. Но погледнете по-отблизо миниатюрния Linux компютър, първоначално създаден за насърчаване на кодирането в училищата, и ще намерите широка общност, влюбена в обещанието, което предоставя. За да започнете, ще ви трябва клавиатура, мишка и монитор. Но след като сте ги включили, възможностите са безкрайни. От дебюта му около Raspberry Pi се появи жива екосистема „Направи си сам“ , което го превръща в приспособлението за майстори, инженери и др. Разбира се, можете да го използвате, за да се научите да кодирате, но джаджата има обхвата да се справя с всичко - от роботиката и домашната автоматизация до забавленията. Производителите на аксесоари превърнаха мъничките кутии във всичко, за което може да се сети един инженер: метеорологични станции, ретро конзоли за игри, интелигентни високоговорители, облачни сървъри и др. След седем години на пазара и с продадени над 25 милиона бройки Raspberry Pi е мечтата на всеки домашен ентусиаст.

Apple Watch (2015)

Докато мнозина са се опитвали, никой не е успял да постигне стила и производителността на Apple Watch, който определи стандарта за това, което може да направи смарт часовникът. От въвеждането си през 2015 г. той премина от устройство за ентусиасти и хора с дефицит на моден стил до основен аксесоар благодарение на своя интелигентен софтуер и непрекъснато подобряване на хардуера. И тъй като Apple Watch разширява своите ориентирани към здравето функции, това може да се превърне в най-лесния начин да поддържате здравето си на път и деня си по график.

PlayStation 4 (2013)

PlayStation 4 лесно победи конкуренцията си по отношение на мощност, цена и предложения за игри, за да стане водеща конзола за това десетилетие. Ексклузивните заглавия като The Last of Us, God of War, Uncharted 4, Persona 5 и Death Stranding направиха конзолата задължителна собственост за всеки геймър на това поколение, а Sony продължи да усъвършенства хардуера през годините след пускането му с подобрения като PS4 Pro, за да даде на системата още повече постоянна мощност. Дори когато този цикъл на конзолата тръгна към своя край, PlayStation 4 успя да счупи рекордите, като се превърна във втората най-продавана домашна конзола някога след легендарната PS2. Навлизайки в новото десетилетие и следващото поколение конзоли, PlayStation 4 доказа, че Sony може да достави звезден, достъпен продукт, без да жертва качеството.

Samsung Galaxy S6 (2015)

Към 2015 г. Samsung вече беше установил факта, че може да продава много смартфони. Но докато линията Galaxy стана много популярна, успехът на Samsung често беше критикуван като резултат от агресивния маркетинг.

Galaxy S6 промени това: той беше първият телефон на Galaxy, който хората всъщност искаха да купят. С лъскаво покритие от стъкло и метал, OLED екран и два дизайна - единият с извит екран - Galaxy S6 се сбогува с евтините пластмасови облицовки и грозната естетика на Samsung и показа, че компанията може да направи телефони, които са също толкова желани като тези на Apple.

Дизайнът на S6 беше толкова успешен, че се пренесе в продуктовата линия на Samsung през останалото десетилетие. Можете дори да видите неговото ДНК в Galaxy S10 и Note 10 през 2019 г. Докато Galaxy S8 стана най-популярният телефон на Samsung от десетилетието, именно Galaxy S6 наистина промени възприятието на компанията и показа, че Samsung е дизайнерска сила, с която всеки трябва да се съобразява.

USB-C (2015)

Митът на стандартите за кабели най-накрая се превърна в реалност през последното десетилетие: единен универсален порт, който може да се справи със захранване, интернет, данни и дисплей едновременно. Нещата стават бавно и постепенно по-добри: в днешно време можете просто да включите USB-C кабел и обикновено той ще прави всички неща, които очаквате. Има още много неща, които трябва да се случат, преди USB-C да достигне пълния си потенциал, но той се приближава до това всеки ден. А когато екосистемата работи, това е наистина вълшебно преживяване.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове: