Ако сте един от многото хора, които пътуват по време на летните отпуски, вероятно ще искате да се подготвяте отрано. Можете да започнете, като изтеглите някои от тези супер полезни приложения, за да направите вашето пътуване и престоя си по-леки. От резервациите до настаняването, от събирането на багаж и придвижването, от храненето до плащането, ще се радвате, че сте се снабдили с тези малки помощници за следващото си приключение. Всичките ни предложения са налични както за iOS, така и за Android.

Планиране на пътуванията: Kayak

Популярното приложение за планиране на пътуване Kayak ви позволява да търсите полети, хотели и коли под наем. Изчистеният интерфейс ви дава пълен списък с възможни опции, включително промоционални оферти, където резервирате изходящи и връщащи се полети с две отделни авиокомпании. Можете лесно да зададете филтри, за да намерите точно това, което искате. Не сте сигурни дали сега е подходящият момент да купите билетите? Приложението отговаря на този въпрос със зелен индикатор "Купи", когато изглежда, че цените ще се покачат.

Организация на пътуването: Google Trips

Подобно на вашия личен асистент, Google Trips следи резервациите ви, препоръчва забележителности в района, съставя планове за всеки ден въз основа на географски области или интереси (като например архитектура), намира места за хранене, предлага отстъпки за атракциите и споделя полезна информация и дава съвети в случай на спешност. Нямате интернет връзка? Няма проблем; можете да изтеглите всичките си пътувания, за да можете да виждате цялата си информация офлайн.

Какво да сложите в куфара: PackPoint

Удоволствие за всеки, който мрази да събира багаж, PackPoint ще ви помогне какво да сложите в куфара. Първо въведете мястото, където отивате, кога и за колко време. Задайте целта на пътуването - бизнес или развлечение, а след това изберете вида дейности, които ще извършвате. Приложението изготвя списък въз основа на информацията, която сте предоставили, както и очакваната прогноза за времето. Отметнете какво сте сложили вече в куфара или плъзнете настрани, за да премахнете онези неща, които няма да са ви нужни. Срещу 2.99 долара получавате премиум версията, която е без реклами и с интегрирани TripIt и Evernote.

Избор на хотел в движение: HotelTonight

Ако сте човек, който обича да има резервен план, в случай че резервациите ви пропаднат, опитайте HotelTonight. Просто му кажете къде искате да останете и на екрана ви ще се появи списък с оферти. Изберете една от тях, за да получите допълнителни подробности. Още няколко стъпки до плащането и вече няма да ви се налага да спите под открито небе.

Съвет: Можете да направите резервации предварително, но обикновено офертите в последния момент са най-изгодни.

Транспорт: Citymapper

Навигирането из непознат град може да е стресиращо преживяване, ако не познавате местната транспортна мрежа. Със Citymapper ще се придвижвате сякаш сте местен жител. Просто изберете града, а след това или местоположение, или предпочитания от вас начин на придвижване. Citymapper ви дава пълни и ясни инструкции, за да стигнете до вашата дестинация безпроблемно.

Съвет: Не забравяйте да преминете към следващия град, в който се намирате, преди да изтеглите.

Съвети за пътуване: Foursquare City Guide

С това приложение много лесно може да намерите място за хапване или идея какво да правите. Просто въведете областта, в която искате да търсите, и това, което търсите. Използвайте гъвкавите филтри (включително разстояние, цена, отворено в момента, места, където сте били), за да стесните търсенето си. Изберете предложението, за да видите допълнителни подробности, включително оценки и снимки. Ако го харесате, можете да го добавите в списък с любими места.

Намиране на пътя: Google Maps

Google Maps е чудесно решение да се ориентирате в непознат квартал във вашия град, но може да ви бъде полезен и когато попаднете на ново място. Използвайте го както обикновено. Или ако смятате, че интернет връзката е слаба, можете да изтеглите карта на района, който ще посетите. Ето как да го направите на устройство с Android или iOS:

В Google Maps потърсете общото местоположение.
В долната част на екрана изберете името на мястото. Забележка: За iOS изберете Още.
Натиснете Изтегли. Забележка: за iOS изберете Изтегляне на офлайн карта> Изтегляне.
След като изтеглите дадена област, използвайте в нея Google Maps както обикновено.

Съвет: Тази функция на Google Maps може да не е достъпна във всички страни. За да не се загубите, когато ви свършат мобилните данни, презастраховайте се, като си купите хартиена карта.

Валутен конвертор: XE currency

Този прост конвертор ви позволява лесно да определяте обменните курсове. Просто напишете сумата във валута и ще видите резултатите в колкото други желаете. За да добавите алтернативна валута, докоснете иконата за редактиране и потърсете тази, която съответства на мястото, което ще посетите. Можете да използвате функцията Charts, за да видите как курсовете между валутите варират през целия ден.

Пътеводител из града: Пътеводители на Lonely Planet

Тези подробни ръководства са като да имате тур гид в задния ви джоб. Изтеглете града, който ще посещавате, и плъзнете през опциите (See, Eat, Sleep, Shop, Drink и Play), за да получите идеи от експерти. Можете да търсите по категории „препоръчано“ или  „наблизо“, както и да филтрирате по цена и подтип дейност. Натиснете на това, което ви интересува, за да видите подробно описание. След това можете да запазите любимите си дейности за по-късна справка или да ги споделите с вашите спътници.

Езиков преводач: iTranslate

Отминаха дните, когато трябваше да се опитвате да сглобите изречения на език, който не знаете. Използвайте това приложение, за да напишете или изречете фразите и веднага ще получите превода на избрания от вас език. Удобната функция „Разгъване“ ви позволява да показвате резултата на целия си екран, за да покажете на местните жители, с които се опитвате да общувате. Използвайте офлайн режима, когато интернет връзката е слаба.

Съвет: Основната версия е безплатна, но не ви дава достъп до някои от функциите. Можете да платите за ъпгрейд или просто да активирате седемдневния безплатен пробен период в началото на пътуването си.