Има вероятност да давате повече информация, отколкото ви се иска, когато предварително добавите песен в музикалната си библиотека. Прибавяйки парче, което още не е излязло, понякога компанията, която държи правата върху него, иска достъп до информация като: имейл адрес, наскоро слушана музика и хората, които следвате. Също така искат и позволение да контролират това кого следвате, да прибавят и махат песни от библиотеката ви, и да създават плейлисти. Досещате се, че голяма част от това не е нужно, ако искат да разберат дали бихте желали да слушате бъдещ албум.

Това е законно. Проблемът е, че Spotify не само толерира това прекомерно събиране на информация, но и не е достатъчно открит относно него. За да разберете всичко това, трябва да цъкнете „learn more”, когато искате преди премиерата му, да добавите музикално парче в „Liked songs”. Повечето хора просто биха подминали тези формалности. Конкурент като Apple Music е много по-откровен относно тези условия, не разпространява лична информация и единствено дава права за създаване на плейлисти (след съответните разрешения от потребителя).

Засега няма коментар от Spotify по темата. Не е сигурно и, че музикалните компании ще злоупотребят с тази информация и ще ви заринат с реклами, или променят настройки в профилите ви. Няма обаче и гаранция в обратното, още повече, като се има предвид каква информация събират. Надеждата е, че след като вече се разкри тази информация, Spotify ще променят правилата си относно нея.

Вижте още: Spotify си иска парите от музиканти, взимали прекалено

Тагове: