След като през миналата година футболният колос Барселона и технологичният лидер TP Vision сключиха спонсорска сделка, благодарение на която надписът Ambilight TV изгря на фланелката на мъжкия отбор на каталунците, още милиони зрители и почитатели от цял свят се запознаха с уникалната тв технология, която е най-близкото виртуално изживяване след самото присъствие на Камп Ноу. Само Ambilight телевизорите се предлагат с вградени светодиоди, които, перфектно синхронизирани с действието, окъпват стената ви в палитра от блестящи цветове - правейки телевизора да изглежда по-голям, а гледането на телевизия по-завладяващо.

Сега, броени дни след старта на новата година, TP Vision използва именно един от любимите ни средиземноморски градове, за да представи новата си гама телевизори Philips за 2024 година.

Като партньорска медия HiComm също имаше възможност да присъства специално на събитието и от първо лице успяхме да се запознаем с новите предложения в тв и аудио каталога на Philips.

Голямата новина безспорно е, че предстоят нови модели с OLED+. Това са изключително иновативни модели с най-добрата технология на Philips за картина и Bowers & Wilkins звук. Но има и нов "основен" OLED модел под формата на OLED809, както и базираното на LED технологията предложение Xtra и традиционният LCD модел The One.

 

OLED+959 - изключителният OLED телевизор от най-висок клас

На първо място обаче е флагманът OLED+959. Той веднага напомня на стария OLED+986 благодарение на факта, че и двата комплекта се предлагат със стойка за пода. Но за разлика от OLED+986 при новия OLED+959 високоговорителят е тънък и интегриран в основното шаси на телевизора, а не представлява голямо устройство, което е отделено от основната част на телевизора.

Това, че този път звуковата система е по-дискретна, не означава, че тя е с нисък клас. Напротив, това все още е конфигурация, произведена от B&W, с 5.1.2 канала и заявена мощност 102 W.

OLED+959 разполага и с нова версия на системата за пространствено осветление Ambilight. Наречена Ambilight Plus, тя включва множество лещи, които са монтирани към светодиодите, разположени отстрани на задната част на телевизора. Това закономерно води до по-динамичен, по-голям цялостен ореол с по-голяма разделителна способност. Системата може да проектира до четири различни ореола на различна дълбочина, за да добави ново двуизмерно въздействие. Звучи наистина интригуващо за всеки почитател на домашното кино.

Има и големи новини и по отношение на качеството на картината, тъй като OLED+959 разполага с новия MLA OLED панел от второ поколение на LG Display. Докато някои производители са срамежливи по отношение на стойностите на яркостта, които очакват да достигнат новите им OLED, Philips открито заявява, че този нов панел в комбинация с алгоритъма "META 2.0 Multi Booster" може да достигне до 3000 нита яркост.

Под капака е новият процесор 8th Gen P5 AI Dual Engine, който носи със себе си три основни нови/обновени функции: Ambient Intelligence V3, която очевидно специално оптимизира HDR спрямо нивата на околната светлина, за да гарантира, че и в светла стая ще получите достатъчно HDR ефект; AI Machine Sharpness V2, която има за цел да направи изображението по-ясно и детайлно; и Smart Bit Enhancement V3, която според Philips решава проблема с лентовото предаване при нискокачествено съдържание.

Що се отнася до гейминга, разбираме, че телевизорът разполага с два HDMI 2.1 порта, но OLED+959 поддържа 144Hz сигнали, дори с Dolby Vision. Разбира се, поддържат се и VRR и ALLM, както и форматът 4K/120Hz, който геймърите на PS5 и Xbox Series X ще оценят; OLED+959 разполага и с нов Game Bar за бързи настройки на картината и информация за сигнала, съобразени с конкретната игра.

OLED+959 ще бъде пуснат на пазара засега само в 65-инчов размер, въпреки че се надяваме, че Philips планира да пусне още по-големи екрани от серията в бъдеще.

 

OLED+909 - дискретен форм-фактор и OLED+ производителност

За тези, които искат технологията MLA от второ поколение на OLED+959, но могат да живеят с няколко леки компромиса на други места, OLED+909 изглежда като начин да постигнат това. Както и при флагманския модел, OLED+909 ще достигне заявената яркост от 3000 нита и има същите геймърски спецификации и функции.

Звуковата система все още е дело на B&W, но този път е 3.1-канална и има заявена мощност 81 W. Драйверите са разположени в много тънък корпус, покрит с прочутата тъкан Kvadrat, прикрепен към долния ръб на телевизора, а вместо с подова стойка телевизорът се предлага с изящни крачета. Като цяло това е телевизор с много минималистичен дизайн.

OLED+909 не разполага със системата Ambilight Plus на OLED+959, но отбелязва завръщането на четиристранния Ambilight, който липсваше във всички модели на Philips от 2023 г. Това означава, че сиянието на Ambilight ще се появява както от долната част на телевизора, така и от горната и страничните му части, което теоретично създава прекрасен спектакъл, особено ако телевизорът е монтиран на стена.

Процесорът P5 AI от 8-о поколение без "двойния двигател" на OLED+959 е в основата на визуалното шоу. Той поддържа новата функция Ambient Intelligence V3.

 

OLED809 - най-високата производителност на OLED телевизори от среден клас

Въпреки че се появи на пазарите през втората половина на миналата година, OLED808 вече има наследник в лицето на OLED809. Това е основният OLED модел на Philips за 2024 г. и е предназначен за битка с LG C4.

Очаквано, той не разполага с технологията MLA, но Philips твърди, че разполага с нов OLED EX панел с "по-висока мощност", който може да достигне максимална яркост от 1300 нита. Обработката се извършва с любезното съдействие на същия чип P5 AI от 8-о поколение, който се намира в OLED+909, а OLED809 поддържа всички същите функции за игри като по-престижните си братя и сестри.

Отличното качество на звука продължава да бъде основен акцент в гамата благодарение на вградената 2.1 звукова система с мощност 70 W - 50 W за 42-инчовия модел - с по-прецизен цифров кросоувър, който прецизно контролира разпределението към двупосочните ляв и десен високоговорител, както и специален трипръстен, обърнат назад басов говорител - поддържан от четири пасивни радиатора. Всички модели от серията разполагат с тристранен Ambilight.

 

Philips PML9009 продължава традицията за отлично представяне и качество точно под OLED моделите

Philips PML9009 е мини LED моделът от гамата телевизори Philips за 2024 г. Наличен в 55-, 65-, 75- и нов 85-инчов вариант за 2024 г., за PML9009, наречен The Xtra, се твърди, че излъчва 1000 нита яркост.

PM9009 предлага отлична производителност благодарение на включването на най-новия процесор P5 в комбинация с висококачествен 144Hz панел с 98% DCI WCG, който произвежда впечатляващите 1000 нита пикова светлина.

Уникално поглъщащо гледане на телевизия се осигурява чрез тристранната версия на системата Ambilight, а зрителите могат да се насладят и на подобреното, по-бързо и по-интуитивно изживяване на новата платформа Titan OS Smart TV.

Първокласният дизайн на телевизора се простира до изключително тясна метална рамка с тъмно антрацитно покритие и тънка матирана ивица по долната част на екрана, която съответства на тъмния антрацит на двойните метални крачета с дъговиден ръб.

Освен визуални достижения TP Vision представи и новости в областта на потребителската аудиотехника под формата на поредица висококачествени и иновативни саундбар модели и слушалки.

 

TAB6309 - малък профил, огромна производителност

Новият саундбар TAB6309 е идеалният партньор за всеки телевизор Ambilight - дори за тези, които използват по-ниска стойка - като предлага огромен кинематографичен звук, но без риск да закрие част от екрана благодарение на изключително ниския си профил с височина само 37 мм. Като алтернатива саундбарът може да се монтира на стена.

Въпреки малката височина на TAB6309 висококачественото 3D потапяне и просторното представяне наистина изпълват помещението благодарение на съвместимостта с Dolby Atmos и DTS Virtual:X в система 2.1 с мощна 320W максимална изходна мощност. Мощният безжичен субуфер също е изключително компактен и може да се позиционира както хоризонтално, така и вертикално.

Свързаността е отлична с HDMI eARC, оптично, Aux-in и USB възпроизвеждане, а системата Philips EasyLINK ви позволява да управлявате телевизора Philips и саундбара с едно дистанционно управление.

Безжичната свързаност включва Bluetooth 5.3 и поддръжка на LE Audio - за да предложи по-стабилна връзка с по-добро качество на звука и по-малко закъснение.

TAB6309 може да се персонализира и чрез приложението за домашно забавление на Philips - или дистанционното управление - с четири режима на еквалайзер и режим за подобряване на диалога.

Вторият нов саундбар в гамата 2024 е TAB5309, който също е компактен благодарение на средната си ширина от 766 мм. Производителността все още е еднакво запълваща помещението като при продукт с пълна ширина благодарение на съвместимостта с DTS Virtual:X и Dolby Digital Plus и високата 240W максимална мощност в система 2.1 с мощен компактен безжичен субуфер.

Свързването включва HDMI ARC, оптичен Aux-in и USB, а безжичната връзка включва Bluetooth 5.3 и поддръжка на LE Audio.

И накрая, за хората, които искат да имат кинематографски звук в по-малки помещения или просто искат да подобрят значително звука на телевизора си, третият нов модел е TAB5109. TAB5109 е компактна система 2.0 - с размери 766 мм ширина - с максимална изходна мощност 120 W и съвместимост с DTS Virtual X и Dolby Digital Plus.A6219 - винаги заредени и готови за спорт и движение

Спортните слушалки A6219 GO са снабдени с технология за зареждане със слънчеви клетки Powerfoyle, която използва както изкуствена светлина на закрито, така и слънчева светлина на открито, за да осигури практически безкраен живот на батерията - 80 часа - и премахва необходимостта от свързване към мрежата или смяна на батериите.

В конструкцията на A6219 вече има и 35% пластмаса, рециклирана от потребителите, което е част от дългосрочен процес, при който слушалките заемат водеща роля в програмата за устойчивост на TP Vision, която е водеща в цялата индустрия. В опаковките на слушалките вече се използва между 90 и 100% рециклиран картон, обикновени кафяви цветове и мастило на соева основа - вместо пълноцветни кутии. Вътрешните отделения са заменени с хартиена целулоза/кашони и с намаляване на общия обем, за да се намалят размерите на кутиите с около 40%. Соларната клетка, използвана от A6219, също е произведена в екологично чиста среда, като се използва 100% възобновяема енергия в заводи, собственост на Exeger, които не отделят токсични емисии.

Потребителите могат да следят напредъка на зареждането чрез приложението за слушалки на Philips.

Теглото е сведено до минимум, а слушалките остават здрави при работа с рейтинг IP55, който прави A6219 устойчиви на вода, пот и прах. Комфортът се поддържа и благодарение на меките, миещи се и дишащи текстилни покрития на чашките за уши, които са с гелов пълнеж, за да поддържат ушите хладни при дълго бягане.

A6219 звучи чудесно благодарение на използването на естествения звуков профил на Philips - първоначално дебютирал в гамата Fidelio, - пресъздаден чрез новоразработени 40-милиметрови говорители и с възможност за превключване на функцията за динамично усилване на басите. Разговорите са кристалночисти благодарение на микрофона с изкуствен интелект.

 

A6709 - спортът е най-добър на открито

Отворените слушалки са все по-популярен сегмент от пазара благодарение на комбинацията от страхотни аудио характеристики, като същевременно позволяват на спортуващите потребители да се чувстват сигурни, че могат да чуват и външния свят. Единственият проблем до момента е, че слушалките от този тип са малко по-големи в сравнение с изключително популярните TWS слушалки.

Новите слушалки A6709 GO съчетават най-доброто от двата свята, като предлагат всички предимства на отворените слушалки, но във формата на TWS. A6709 предлагат истински отворен акустичен дизайн, който позволява на потребителя да бъде нащрек за заобикалящата го среда, като същевременно запазва ушния канал сух и чист. Гумираният дизайн прави A6709 чудесни за енергични спортове, като слушалките са оценени като устойчиви на изпотяване по IP55.

Качеството на звука също е чудесно благодарение на портовете, които прецизно насочват звука от драйверите в ухото, докато иновативният диполен дизайн минимизира цялостното разпространение на звука, като подобрява насочеността и същевременно намалява нежеланото изтичане на звук.

Качеството на разговорите е чудесно благодарение на включените два микрофона с изкуствен интелект и шумопотискане на фоновия шум.

Животът на батерията също е впечатляващ - 28 часа (7 часа + 21 часа от калъфа за зареждане) време за възпроизвеждане, а с бързо зареждане от 15 минути се осигурява едночасово възпроизвеждане.

 

H6509 - на закрито също може да бъде готино

Цялата серия безжични слушалки с лента за глава от началния и средния клас на Philips ще бъде обновена през 2024 г., като фокусът ще бъде върху създаването на по-изгодно съотношение между качество и цена с подобрено качество на звука и много по-дълъг живот на батерията - почти двойно по-дълъг при някои модели.

Топмоделът в средния клас е новият H6509, който включва системата Hybrid Noise Cancelling Pro на нова цена, в лек, свръхлек дизайн с акцент върху комфорта и предлагащ страхотно качество на звука благодарение на новите 40-милиметрови говорители.

Популярността на използването на добър чифт слушалки за слушане на телевизия вкъщи също нараства, и то по редица причини, включително за да не се пречи на семейството или съседите, да се чувствате по-погълнати от филма и телевизионното съдържание или поради проблеми с чуването на фините диалози.

Въпреки това за много потребители не е лесно да свържат Bluetooth слушалки с телевизор, а ако успеят да го направят, все още могат да се сблъскат с проблеми със закъснението и синхронизацията на устните. Екипът зад дизайна на слушалките е работил в тясно сътрудничество с разработчиците на новата операционна система Titan OS, за да осигури най-простата връзка и най-добрите резултати.

Телевизор, също оборудван с Titan, вече автоматично ще разпознава съвместими слушалки - като H6509, - когато се доближи до телевизора, и моделът автоматично ще се "появява" и ще се показва на екрана с предложение за просто свързване. Интеграцията с операционната система Titan OS също така гарантира латентност от 100 ms или по-малко, за да се осигури чудесно слушане. Функцията за многоточково свързване чрез Bluetooth също позволява на H6509 да се свързва с повече от един продукт.

Звукът на H6509 може да се персонализира чрез приложението за слушалки Philips, а животът на батерията е впечатляващите 60 часа - 40 часа с включена активна шумоизолация.

Снимки: TP Vision; Philips