Името Redmi отдавна е познато на онези потребители, които търсят добро качество и надеждност, без това да става за сметка на прекомерни разходи. В тази продуктова линия на Xiaomi редовно намираме страхотни и иновативни продукти, като и този път не сме разочаровани от новите продукти умния часовник Redmi Watch 4 и безжичните слушалки Redmi Buds 5 Pro. Те ви дават възможност да посрещнете всички основни нужди във вашето активно ежедневие, комбинирайки продуктивността при фитнес натоварването, здравословния начин на живот и развлечението с любимата музика.

Redmi Watch 4 е най-новият достъпен смарт часовник от Xiaomi, който има за цел да предложи много добро съотношение цена/качество - особено в областта на дизайна.

Компанията е повишила качеството на екрана, материалите на корпуса и също така предлага улеснено комбиниранена каишките. Обещани са и подобрения при проследяването на здравето и благосъстоянието ви, както и увеличаване на живота на батерията.

Бюджетният сегмент на пазара на смартчасовници определено става все по-конкурентен, така че дали Redmi Watch 4 е този, който впечатлява най-много? Ето моите мисли.

 

Дизайн и екран

Redmi се придържа към квадратен дизайн на смарт часовника и възможност за избор на черен или сив цвят на корпуса, а размерът на този корпус е нараснал значително в сравнение с Redmi Watch 3.

От 42-милиметров корпус се преминава към по-голям - 47.5мм. Това обаче е довело до скок в дебелината на корпуса от 9.99 мм на 10.5 мм, така че заменяте повече екранно пространство за малко по-голям часовник като цяло, който е и малко по-тежък. От Xiaomi също така са заменили пластмасата с алуминий, за да се придаде на рамката на Watch 4 по-качествен вид. Дизайнът все още е доста минималистичен и семпъл, но добавянето на метал тук е добре дошло. Има и коронка на часовника от неръждаема стомана, която може да се натиска и завърта.

Калъфът е свързан с TPU каишка, която се сваля бързо с натискане на бутон отзад. След като я поставите, тя не помръдва, но поставянето за някого би могло да е известно предизвикателство.

И така, да преминем към екрана. Той е 1.97-инчов AMOLED дисплей с резолюция 450×390. Това е същата разделителна способност като тази на Redmi Watch 3, но сега е разположена на по-голямо пространство. Резултатът е цветен екран, на който цветовете са малко по-наситени, въпреки че е изключително ярък и видим.

Той има максимална яркост 600 нита и през нощта се усещаше почти като фенерче, като има режим и на постоянно включен дисплей. Компанията обещава до 20 дни живот на батерията, когато държите този екран постоянно включен.

Класификацията за водоустойчивост 5ATM означава, че това е смарт часовник, подходящ за плуване. Както в басейна, така и оставен на ръката под душа, Redmi Watch 4 няма проблем с потапянето и намокрянето.

Производителност и софтуер

Tук не се споделят подробности за процесора и вътрешната памет, но това, което знаем, е, че Redmi Watch 4 работи с операционната система HyperOS на Xiaomi. Тя е съвместима с телефони с Android и iPhone и използва приложението MiFitness на Xiaomi, за да се настрои всичко и да се свърже със смартфона ви.

Приложението MiFitness е разделено така, че да показва вашите здравни и фитнес показатели, да ви позволява да проследявате тренировките на открито, да регулирате настройките на часовника и също така да го свързвате с приложения, които включват Apple Health и Strava.

Приложението е функционално и лесно за използване. Това е място, където можете да намерите повече циферблати, да регулирате нивото на мониторинг на здравните показатели и да се състезавате с други приятели, притежаващи Redmi или Xiaomi часовници, и техните статистики за проследяване на активности

Взаимодействието със софтуера е гладко и потребителският интерфейс е добре оптимизиран за този по-голям квадратен циферблат. При плъзгане с пръст нагоре от основния екран на часовника ще видите бързите контроли, с плъзгане  надолу, ще видите потока от известия. При плъзгане с пръст наляво или надясно се вижда потокът от уиджети с данни, които могат да се персонализират и променят.

С този смарт часовник получавате поддръжка за преглед на известия, контрол на възпроизвеждането на музика, проверка на календара и възможност за приемане на повиквания чрез Bluetooth благодарение на вградения високоговорител и микрофон.

Тази функционалност за повиквания позволява и режим за спешни обаждания, при който можете да натиснете трикратно бутона на часовника, за да предупредите контакт за спешни случаи. Разбира се, телефонът ви трябва да е наблизо, за да бъде полезна тази функция.

Функционалността на смарт часовника тук е по-базова, но известията не се усещат претрупани на по-големия екран, прогнозите за времето и потребителският интерфейс на календара са добре представени, а управлението на музиката също е оптимизирано.

Проследяване на активността

За достъпен смарт часовник Redmi Watch 4 разполага с доста функции за проследяване на фитнес и спорт дейностите. Има вграден GPS, така че не е необходимо да използвате телефона си, за да проследявате по-добре тренировките на открито. Това е смарт часовник, който ще следи сърцето ви, кислорода в кръвта и стреса. Оптичният сензор, който прави това, вече е 4-канален, предназначен да повиши общата точност. Ако искате да споделите данните си, Redmi предлага възможност за изпращане на статистиката ви към Apple Health, Google Fit и Strava. Сред около 150-те спортни профила някои включват нов елемент за загряване, за да се раздвижите преди тренировка.

Redmi предлага и някои специфични анализи за тренировките, за да се увери, че не прекалявате, а начинаещите бегачи могат да се възползват от някои предварително заредени тренировки, които да ви покажат как изглежда една интервална сесия. Фитнес тракерът има хубав специален екран и уиджет за това в часовника. От гледна точка на мотивацията можете да настроите напомняния за неактивност, но това е достатъчно да ви подтикне да продължите да се движите.

Смарт часовникът Redmi Watch 4 ще оцени и качеството на съня ви, като ще разпредели етапите на съня, въпреки че трябва да активирате по-подробно наблюдение, за да уловите REM съня. Той също така ще улови сърдечния ритъм по време на сън и ще предложи допълнителни оценки на дишането. Подобно на включването на проследяването на REM съня обаче, добавянето на оценки за дишането в микса се отразява по-силно на живота на батерията. Когато проследявате данни в продължение на седем дни, ще получите и обозначено животно за сън, което ще ви помогне да определите типа сън, който имате.

 

Живот на батерията

Притежаването на бюджетен смарт часовник има своите предимства, като например по-голям живот на батерията, и това със сигурност е така в случая с Redmi Watch 4.

Заедно с по-големия дисплей от Xiaomi са увеличили капацитета на батерията, като е преминала към по-голяма 470 mAh. Тази батерия обещава до 20 дни при типична употреба. Този срок намалява до 10 дни, ако държите екрана включен през цялото време, и достига максимум 30 дни в режим на дълга батерия, в който ще можете да проследявате само стъпките и да преглеждате времето.

Заключителни мисли

Харесва ми това, което от Xiaomi са направили с външния вид на най-новия си смарт часовник от Redmi серията, независимо дали става въпрос за по-големия екран или за по-хубавия материал на корпуса. Това, което се крие в подобрения дизайн, е софтуер, който работи добре, което показва на какво всъщност е способен един по-достъпен смарт часовник с правилния подход. Обещаните подобрения в областта на проследяването на фитнес и спортни събития са с една идея по-комплексни спрямо тези на конкуренцията.

Часовникът е на китката, време е за спорт, а музиката идва с Redmi Buds 5 Pro

Xiaomi тази година предложи и най-новите си безжични слушалки от Redmi серията, като на пазара в България може да се намери базовата версия  Redmi Buds 5 и по-високата версия Redmi Buds 5 Pro. Тук ще разгледаме Pro моделa, за който се казва, че предлага допълнителни функции, които не са налични в първия, включително двойни драйвери, по-добър ANC ефект, а също и поддръжка на Hi-Res аудио. Заедно със смарт часовника Redmi Watch 4 тези слушалки представляват интересно решение за активните потребители, които спортуват и се движат много, като в същото време не искат да се лишават от музикално развлечение навсякъде.

На какво се спират очите ми най-напред?

Няма как да пропуснем очевидното. Външният вид на Redmi Buds 5 Pro е впечатляващ и минималистичен, като залага на няколко интересни елемента. Сред тях са сензорните панели за управление на възпроизвеждането и активиране на ANC.

Имайте предвид, че командите, базирани на докосване, са различни от тези за други подобни устройства. Двойното докосване при Redmi Buds 5 Pro ще възпроизвежда или спира песни, тройното докосване ще превключва към следващата или предишната песен в зависимост от това с коя слушалка се работи, а докосването и задържането ще активира или деактивира вградената функция ANC.

Redmi Buds 5 Pro са много удобни за носене благодарение на малкото им тегло, а в комплекта са включени допълнителни размери накрайници за уши, в случай че са ви необходими. Устройството, използвано за това ревю, е в цвят MoonlightWhite, като на нашия пазар са налични и варианти в Midnight Black и Aurora Purple. Що се отнася до устойчивостта на прах и вода, слушалките са с клас IP54.

Какви са плюсовете на модела?

Още с изваждането от кутията аудиото на Redmi Buds 5 Pro ми направи доста положително впечатление. Без да се налага да правя каквито и да било промени в настройките, звуците, издавани от всяка слушалка, са изненадващо добри, което е необичайно за подобни устройства в този ценови диапазон.

Басът е силен и задоволителен, яснотата е ярка, а честотите са доста добре балансирани независимо от песента. В комбинация със голямата сила на звука възпроизвежданите песни получават значително присъствие, особено тези от жанровете R&B и Аcid jazz.

Що се отнася до интерактивността, разположението на сензорните панели ще отнеме малко време за свикване, но те работят по предназначение. Междувременно животът на батерията на всяка слушалка може да достигне до 10 часа с едно зареждане, а чрез включения в комплекта калъф за зареждане може да се запазят още 38 часа.

Какво липсва?

Въпреки че качеството на звука на Buds 5 Pro може да впечатли масовия потребител, аудиофилите няма да бъдат лесно убедени. От една страна, звуковата им картина е с малко чувство за дълбочина, поради което различните инструменти, вокали и ритми изглеждат много близо един до друг. В резултат на това звуците се смесват наведнъж, като заглушават някои елементи в полза на по-силните. Това е налице, когато се възпроизвеждат песни с оркестър, както и изпълнения на живо.

В същото време опцията за активно шумопотискане (ANC) на Redmi Buds 5 Pro е функционална. Дори и с активирана функция разговорите и другите околни звуци понякога могат да се промъкнат, макар и потиснати. Възпроизвеждането на музика ще помогне за заглушаването на някои от тях. От друга страна, съпътстващата функция за пропускане работи доста добре, като възприетият външен звук звучи много естествено.

Заслужават ли си покупката?

Моделът Redmi Buds 5 Pro е приятна изненада. Той предлага качество на звука над средното, възможност за ANC, сензорно управление и дълъг живот на батерията - комбинация, която рядко се предлага в комплект или се прави правилно при продукти, които попадат в същия ценови диапазон.

Разбира се, слушалките са ориентирани към хора с по-ограничен бюджет и конкретни идеи за това, което искат. Въпреки това с Redmi Buds 5 Pro получавате това, за което плащате, а и доста отгоре.

Снимки: HiComm