Каквото и да си говорим, повечето модерни HD и 4К телевизори сами по себе си не са еталон за добър звук. Това е факт, защото в стремежа си да бъдат създадени максимално тънки и красиви, те просто не разполагат с достатъчно физическо място - съответно мощност, за да създават плътен и силен звук. Но какви са вариантите, ако искате да се наслаждавате на по-добро аудио изживяване?

Не всеки потребител може да си позволи допълнителен финансов разход или луксозен широк хол за нова, допълнителна, качествена 5.1 (или топ 7.2 Atmos) домашна аудиосистема, на която да повери звука от филмите. Именно заради тези хора, които все пак желаят да подобрят звуковото представяне на телевизора си, са създадени саундбар системите - компактна и качествена аудио опция.

Саундбаровете наистина са компактни и често почти лишени от кабели красиви устройства, създадени само за звук. Дори се конфигурират по-лесно спрямо системите за домашно кино - често прекалено "професионални" за обикновените зрители. Но те са подходящи не само за по-доброто озвучаване на филмите, които гледате. Към тях можете да свържете различен брой допълнителни външни устройства, които също да се възползват от екстрите и да разширят функционалността.

Пулсиращият звук на Bluesound

Едно от най-интересните предложения на тази аудиофилска компания се нарича Bluesound Pulse Soundbar 2i и представлява саундбар, който интуитивно лесно се свързва към екрана на домашното ви кино. Можете да го свържете към всякакъв телевизор с лекота и да избегнете до голяма степен използването и преплитането на кабели - разполага с aptX®HD Bluetooth и Wi-Fi. Така че, вместо да се занимавате с мислене къде да разполагате сума ти големи колони, как да ги свържете, че и да давате допълнителни суми пари за тях - просто поставяте това устройство под телевизора и след минути ще се наслаждавате на мултимедийно съдържание. Независимо дали играете видеоигри, гледате филми, или подкрепяте любимия си футболен отбор на живо.

Саундбарът използва най-качествената Bluetooth връзка, специално за аудио, благодарение на която лесно ще го свържете с други устройства. С лекота можете да си пускате музика от мобилния телефон или лаптопа - при това с най-високо качество на звука навсякъде, без излишни кабели. Отдалеченият контрол става с BluOS - Multi-Room операционна система за IOS, Android, Kindle Fire, Windows и Mac OS X. Чрез нея може да правите всякакви настройки, да избирате източника на аудио, както и да интегрирате саундбара си в цяла армада устройства от Bluesound, повечето от които може да си купите по желание дори в България - благодарение на Audio Arte

Ако например вече разполагате с дигитален домашен помощник като Amazon Echo, просто използвайте асистента Alexа, за да контролирате с гласови команди работата на саундбара. Той е далеч по-функционален, отколкото си мислите - дава достъп до интернет радиостанции, облачни музикални услуги (като Spotify, Amazon Music, Tidal, Deezer и Qobuz), към локална музикална колекция или дори Apple AirPlay 2. Можете да пускате вашата музика и подкастове в пълен синхрон с всички устройства у дома си, за да не пропускате никога любимите песни да вдигат настроението ви.

Ето как най-новите технологии се побират в компактен корпус

Ако са ви интересни техническите параметри, тук са най-интересните от тях. Bluesound Pulse Soundbar 2i разполага с цели 6 отделни усилвателя с висока производителност, захранващи 8 високоговорителя, разположени в изолирани екструдирани алуминиеви камери за по-добър динамичен диапазон и зашеметяващ бас. Два пасивни радиатора поддържат работата на 120-ватовия иновативен усилвател DAC DirectDigital и останалите компоненти. Опциите за свързване освен споменатия Bluetooth aptX®HD включват WiFi, жичен Gigabit Ethernet, USB от тип A и B за памети и периферни устройства, оптична връзка, RCA и HDMI. Имаме още изход за субуфер (RCA) и изход за субуфер (безжичен само за BluOS).

Дължината на саундбара е малко над метър, а височината му е 14 сантиметра. В същото време притежава тегло от 15 кг - затова не очаквайте "джаджата" да пести сили и мощност. Повърхността е напълно изчистена, а единственият бутон, който ще видите, е този за включване и изключване, намиращ се на гърба на саундбара. Отново там са скрити всички портове за връзка, а в същото време отпред е разположен само красив и минималистичен светлинен пръстен, чийто цвят се променя според това, какво прави саундбарът. Зад дизайнерската идея обаче се крие солидна доза здрав разум - колкото по-изчистен е външният вид на колоните и по-малко елементи са използвани при изработката, толкова повече намалява и вероятността нещо да попречи и навреди на качеството на звука.

Не подценявайте звука, който ще чуете на живо

Естествено, всички тези хитри дизайнерски решения и удобна инсталация не биха означавали нищо, ако Bluesound Pulse Soundbar 2i не се справяше чудесно с основната си задача – аудио възпроизвеждането. Поддържа всички съвременни и висококачествени аудио формати, като FLAC, MQA, WAV и AIFF, а качеството на звука е традиционното за марката. Средните тонове са доста отчетливи, а вокалите се усещат ясно, без да заглушават музиката. Силата на баса е достатъчна, за да пресъздаде добре повечето съвременни музикални жанрове. Звукът е очаквано силен и отчетлив, басът е плътен, а отделните музикални стилове се възпроизвеждат с висока степен на достоверност. Затова, независимо дали играете някоя игра, гледате видео в YouTube или пък се наслаждавате на любим филм или музикален албум, Bluesound Pulse Soundbar 2i е в състояние да ви предостави нужното качество на звука.

Почитателите на фините настройки ще оценят наличието на различни режими за слушане, които включват два специални режима за подобряване на диалозите, широк музикален режим и широк кино режим. Разбира се, имате опцията да добавите външен Pulse субуфер за максимално "взривен" резултат (приятно дразнене на съседите). Но дори с базовите си параметри Pulse Soundbar 2i успешно покрива изискването за добри ниски честоти на повечето потребители.

Саундбарът пести място, нерви и е доста красив!

Има много причини да харесате Bluesound Pulse Soundbar 2i. Сред тях са елегантният дизайн, солидната изработка и подходящите размери, лесната инсталация и добрият звук. В същото време саундбарът е еднакво подходящ за употреба с HD или 4K телевизор, но още и с компютър, лаптоп - дори със смартфон или таблет! Да, това със сигурност не е бюджетно решение за вашето домашно кино, но определено получавате достатъчно много за парите си. Верни на подхода си, аудио инженерите от Bluesound са вградили достатъчно много съвременни технологии, екстри и качество, за да оправдаят всяка стотинка от неговата промо цена от 1710 лв., на която го предлагат от Audio Arte.