Ето това беше дълга и, честно казано, приятна серия – три телевизора Philips минаха през дома ми и близо месец моят доста по-скромен модел седеше в един ъгъл, обърнат към стената. Последното се наложи, защото така ми се стори по-добре предпазен от любимия домашен тиранин (лабрадор), но подсъзнателно сигурно беше продиктувано от нежеланието да разбере колко добре прекарвам в компанията на новите модели.

Вие, разбира се, вече научихте за 49-инчовия LED модел PUS8503, както и за другия ключов OLED модел на Philips за тази година – 55OLED803. За финал у нас се настани и OLED флагманът на компанията - 55-инчовият OLED903. Това ревю е за него.

Моделът споделя същия панел и обработващ чип с OLED803, но се различава по нещо много ключово - звука, резултат от партньорството с англичаните Bowers & Wilkins, фокусирани върху премиум аудио продуктите.

Преди да мина към детайлите, най-общо 55OLED903 е върховият модел на Philips за тази година, като на пазара ще се предлага и с 65-инчов диагонал на екрана. Освен изключително приятния минималистичен дизайн, който гарантира, че ще пасне почти навсякъде, тук имаме най-новия OLED панел от LG, последно поколение обработващ чип P5 на Philips, което е изключително важно за картината, тристранен Ambilight и скрития зад приятна платнена тънък саундбар. И тъй като това е голямата отличителна черта на този модел спрямо OLED803, ще започна именно от него.

Звук

Мощта и чистотата на звука, която идва от говорителя отпред, е впечатляваща. До този момент не съм тествал друг телевизор, който да се справя толкова добре и до известна степен да обезсмисля покупката на отделен саундбар. Разбира се, външна компонентна система ще ви предложи повече, но спирайки се на този телевизор, много на вас няма да усетят нуждата от нея - независимо дали става въпрос за игра, филм, новинарска емисия или дори силна музика.

За мен беше интересно, че Bowers and Wilkins са успели да постигнат този резултат в толкова малко пространство и звукът успява да запълни стаята и в същото време нямате чувството, че идва единствено от долната част на телевизора. Илюзията, че идва от екрана, е успешно реализирана. За съжаление е много трудно това да се пресъздаде на видео, но ще се опитам да ви разкажа.

Говорителят минава по цялата долна част на телевизора - добавя мъничко към дебелината, което всъщност забелязах само в напълно тъмна стая, тъй като тогава долната черна лента на филма изглежда по-голяма от горната, но това е нещо много дребно. На светло изглежда елегантно и приятно, за което спомага и тъмносивата платнена тъкан, дело на датската компания Kvadrat. Зад нея се крият изцяло нови и подобрени драйвъри, като например 19-мм високочестотни титанови говорители (tweeters), отделени от основната част на системата, за да няма кривене. За това помагат още неодимовите магнити и конусите от фибростъкло. В същото време на гърба на телевизора са говорителите, които се грижат за ниските честоти. Цялостно системата е 2.1, като липсва виртуален съраунд звук, защото фокусът е бил върху максимално качествено стерео.

Все пак системата не може да надхвърли размерите си, но е сред най-добрите, вградени в телевизор днес.

Картина

Отново дойдохме до най-важния елемент във всеки един телевизор - картината. Много пъти съм споменавал, че моят телевизор е по-стар модел Philips с LCD панел, от който съм много доволен, но в тъмна среда понякога забелязвам по-светлите зони, както и недостатъчно наситеното черно. Нещо нормално за този клас и този панел.

Когато гледам този OLED телевизор обаче, като зрител не откривам нищо, което нарушава изживяването ми - дори напротив. Черното е отлично и дори в изцяло тъмна среда е практически невъзможно да видите избледняване. Цветовете са на съвсем друго ниво (поддържат се 97% от стандарта DCI-P3) и до голяма степен вярвам, че 55OLED903 развали за мен моя телевизор и ще имам нужда от нагаждане. С хубавото се свиква лесно, нали?

Огромна роля за качеството на картината има софтуерът и начинът, по който дадената компания реши да обработва случващото се на екрана. Тук се намесва новото поколение на процесора P5, който можем да открием и в OLED803 и извършва цели 30 нива на обработка. Основните му са положени върху най-важните за картината елементи - подобряване на източника на съдържание, острота на изображението, цвят, контраст и движение.

Новият процесор има подобрения по тези параметри, но най-ключовото е преобразуването на съдържание със стандартен динамичен обхват (SDR) в HDR освен премащабирането на картината. Технологията се нарича Perfect Natural Reality и постига ясно видими резултати дори при картина с по-ниска яркост.

Когато PNR е активна, тя анализира всяка отделна сцена, разделяйки я на части, и коригира гамата според нуждата - затъмнява или изсветлява, за да има повече детайли в сенките и да предложи по-добър контраст - подобно на истински HDR. Премащабирането на картината с по-ниско качество към 4K също работи много добре, въпреки че за някои потребители тези технологии могат да са една идея по-агресивни.

Аз като почитател на по-високия контраст и наситеност на цветовете останах доволен. Единствено тук съветът ми е да се намали рязкостта на изображението. Така могат да се появят много редки инцидентни замазвания, но не мисля, че ще ги откриете, ако не ги търсите специално. Резултатът е много задоволителен и липсва наслагване на картината или неприятно трептене. Наистина съм доволен и единствено ако поднесете много “зърнена картина”, ще получите немного добър резултат.

P5 се справя много добре и с обработката на движението, като тук съветът ми е да не вдигате настройките на Perfect Natural Motion и Perfect Clear Motion до максимални нива, за да получите по-естествена картина. Същото важи и за Noice Reduction. Другият вариант е да се доверите на режима Movie, който е много подходящ именно за това - филми. Ако пък търсите възможно най-впечатляващата и ярка картина, която показва напълно възможностите на OLED, изберете Vivid. Все пак в моето ежедневие разчитах изцяло на Movie за филми и видео съдържание и Game, когато играех. Благодарение на последното имаме и по-разумен лаг, който е около 38.8 мс. Може би за про играчите това звучи прекалено много, но за нормалния потребител е повече от задоволително.

Достатъчно е да си пуснете някой научнофантастичен филм, за да разберете точно за какво говоря. Изключително цветният “Пазителите на галактиката 2” направо пълни очите и това изживяване, което споменах в началото, е гарантирано.

Ако мога да обобщя силните страни на OLED903, най-вече изваждам на преден план обработката на нормално, не 4К и HDR съдържание, много качествения HDR10+ благодарение на реалната пиковата яркост от около 700 нита и обработката на движението. Това, от което може да се иска повече, са тоновете на кожата, които могат да са прекалено бледи. Това обаче може да се подобри през ръчните настройки. Другият момент, който зависи от вас, е дали обработката на SDR не е прекалено агресивна за предпочитанията ви.

Дизайн

Благодарение на OLED освен добрата картина имаме съвсем тънка рамка и профил от 5 мм. По-голямата част от гърба е облечена в метал, а по-надолу е основната част, в която е хардуерът, портовете и LED светлините за Ambilight. Налични са четири HDMI, като само два от тях поддържат 4K HDR до 60Hz - важно, ако имате Blu-ray плейър или Xbox One X или PS4 Pro. Налични са още три USB порта и всички необходими жични и безжични методи, които един телевизор трябва да има.

Въпреки че все още очакваме ъпдейта за Andorid, който ще представи Google Assistant в системата, OLED903 има нужното за него. В това число и дистанционно с микрофон, за да не се налага да викате прекалено яростно по телевизора.

Всъщност в комплекта има две дистанционни, познати ни и от OLED803 - едното е по-стандартно, макар и да има пълна QWERTY клавиатура, което го прави удобно за въвеждане на пароли, игри и търсене в интернет, докато другото е много по-елегантно, тънко, с микрофон и само няколко бутона и сензорна повърхност. Докато свикнете с телевизора или правите настройки на картината, препоръчвам първото. За мен беше трудно да свикна с по-малкото.

Операционна система

Android е тук с всичко, което сме говорили за него. Меню на цял екран, с повече елементи, което понякога може да е тромаво, но пък с по-богат магазин и възможност за стрийминг от почти всяко устройство, лесно вписване от смартфон с Google профил и съответно последващо вписване чрез вече запомнени пароли. Някои интересни приложения за стрийминг, разширяване на наличните 16 GB памет и т.н. Искам още малко от хардуера, за да бъде работата една идея по-плавна, но нищо драстично.

Космос

Както казах и в началото - OLED е създаден за чудесно филмово изживяване, а обработващият чип P5 дава всичко от себе си то да е максимално цветно, контрастно и да носи удоволствие. Тук имаме и качествения звук, заради който и EISA определиха този модел като победител в категория Home Theatre TV 2018-2019. Все пак, ако вече имате добра аудио система или не търсите този по-качествен звук, можете да се насочите към OLED803, който има по-достъпна цена.