Едни от най-големите технологични гиганти изразиха категорично неодобрението си за имиграционния указ на американския президент Доналд Тръмп. 

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук, както и шефовете на Facebook и Google, изпратиха писма до служителите си, с които ги уверяват, че ще ги защитят от противоречивата заповед на Тръмп. Кук каза още, че "това не е политика, която подкрепяме". Биологичният баща на съоснователя на Apple Стив Джобс е сирийски имигрант, припомня Mediapool.

Подписаната в петък заповед на американския президент забранява достъпа до САЩ на граждани от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население. Указът ограничава гражданите от Иран, Ирак, Сирия, Судан, Сомалия, Йемен и Либия от влизане в САЩ за период от 90 дни и замразява за четири месеца програмата за прием на бежанци.

Забраната важи за притежателите на зелени карти и H-1B визи, както и за хората с двойно гражданство в една от посочените страни. 

Тръмп определи противоречивото си решение като "мерки, предпазващи Щатите от радикалните ислямски терористи"

"Искаме да се подсигурим, че не допускаме в страната ни заплахите, срещу които нашите войници се борят зад океана", каза още той. 

 

 

Технологичната индустрия няма голям брой наети служители от седемте страни, цитирани в указа на Тръмп. Google заяви, че засегнати от мярката ще са под 200 нейни служители от всичките 60 000. Компаниите от сектора обаче се готвят за по-широка битка, за да защитият достъпа на обучени и образовани имигранти. Тръмп разкритикува визата H-1B, която много от големите технологични компании използват, за да привлекат хиляди софтуерни инженери от страни като Индия. След като технологичните компании поведоха кампанията на корпоративна Америка в защита на правата на хомосексуалните, много техни служители очакват, че сега ръководителите им ще се ангажират в публична битка за това, което те смятат, че е правилно, пише още изданието.

Анти настроенията срещу заповедта бяха подсилени и от коментарите на други лидери от технологичния сектор. Изпълнителният директор на Netflix Рид Хейстингс я окачестви като "антиамериканска". Създателят на Twitter Джак Дорси я определи като "смущаваща", а изпълнителният директор на Slack Стюарт Батърфийлд каза, че почти всяко от действията на Тръмп е "неоснователно...зло".

Един от основателите на Google Сергей Брин пък се присъедини към протеста на летището в Сан Франциско (SFO), заявявайки, че е там, "защото е бежанец". Шефът на Box определи решението като "грешно" на всички нива - морално, хуманитарно, икономическо, логическо. Според него то противоречи на всички американски принципи. Крис Биърд от Mozilla каза, че това е "лош прецедент", който "игнорира историята" и ще причини повече зло от добро.

Илон Мъск от Tesla коментира, че бежанците "не заслужават да бъдат отхвърлени"

 

 

Официалният акаунт на микроблогинг социалната мрежа Twitter публикува съобщение, с което също беше изразена подкрепата за имигрантите. Това провокира редица потребители на платформата да поискат от компанията да блокира официалния Twitter акаунт на президента Тръмп. Според експресно проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica, разговорът по темата за бежанците през последната седмица води до 13% ръст в споменаванията на Доналд Тръмп в социалните мрежи спрямо предишни периоди.

 

 

От друга страна нараства и публичният гняв срещу лицата, изразили подкрепата си за Тръмп. За такъв се смята изпълнителният директор на противоречивата и иновативна услуга Uber Травис Каланик, който се съгласи да бъде съветник на Тръмп. В социалните мрежи хората започнаха да споделят, че се отказват от Uber окончателно и го заменят с конкуренцията в лицето на Lyft, след като Uber продължи да обслужва нюйоркското летище JFK докато традиционните таксиметрови компании протестираха срещу имиграционната забрана на Тръмп. Lyft заяви също, че дарява 1 млн. щатски долара на неправителствената организация "Американски съюз за граждански свободи". 

 

 

От Airbnb също подкрепиха протеста срещу забраната, обещавайки да осигурят безплатни квартири на бежанци. "Отворените врати ни сплотяват. Затворените врати допълнително разединяват САЩ. Нека всички открием начин да свързваме хората, а не да ги разделяме", призова съоснователят и изпълнителен директор на компанията собственик на приложението Браян Чески, цитиран от "Индипендънт". "Недопускането на бежанци в Америка не е правилно и ние трябва да подкрепим тези, които са засегнати", добавя той.

Срещу заповедтта на Тръмп възроптаха и хиляди известни учени, сред които и 11 Нобелови лауреати. Те подготвиха петиция още в четвъртък, ден преди подписването на указа. Сред първите подписали са редица носители на Нобелова награда, медалисти на премиите "Фийлдс" и "Джон Бейтс Кларк" и членове на Националната академия на науките. 

Ден след забраната на Тръмп федерални съдии в Ню Йорк, Вирджиния и Сиатъл издадоха разпореждания, които ефективно блокират част от изпълнението на мерките. Магистрати от Ню Йорк и щата Вирджиния забраниха депортирането на имигранти, които в момента на влизането в сила на президентския указ са били или в летящи към Съединените щати самолети, или вече са били пристигнали, но още не са били напуснали летищата, пише медията. "Днес показахме, че съдилищата могат да работят. Те са опора на нашата демокрация и когато президентът Тръмп издава противоконституционни укази, съдилищата ще защитават правата на всички", заяви Антъни Ромеро, изпълнителен директор на неправителствената организация "Американски съюз за граждански свободи", който заведе делото в Ню Йорк.

В момента има и определена несигурност относно съдебните решения за имиграционата забрана. Някои митнически служители са ги игнорирали и не са дали достъп на задържаните, твърди News York Post, цитиран от The Verge. Повече информация в тази насока липсва.

 

Протести срещу Тръмп на Seattle-Tacoma International Airport. Снимка: NBCNews, Genna Martin/AP

 

Представител на американското министерство на вътрешната сигурност каза, че около 375 пътници са засегнати досега от разпоредбата, като 109 са преминавали транзитно през САЩ. Други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ, съобщи "Ройтерс".

Старши съветникът в Белия дом Стивън Милер каза, че решението на окръжен съд на Ню Йорк "по никакъв начин не възпрепятства изпълнението на президентския указ, който остава в сила изцяло".

Авиокомпаниите, пътуващи от въпросните страни към САЩ, също бяха предупредени да не допускат пътници от упоменатите страни, дори да имат имиграционни визи. Повечето от тях не изразиха конкретни позиции по проблема, отбелязвайки само вариантите за връщане на парите, премаршрутиране и обхвата на засегнатите. 

Отговорът на Тръмп също не закъсня. "Нашата страна се нуждае от здрави граници и екстремни проверки, сега. Вижте какво се случва из цяла Европа и, в крайна сметка, по целия свят – ужасна бъркотия!”, коментира той в Twitter.

Прочетете: Twitter разкри писма със забрани от страна на ФБР, свързани със следене на потребители