Американските специални служби считат, че намесата на руски хакери в американската предизборна кампания е допринесла за победата на Доналд Тръмп, предава The Verge.

Директорът на Федералното бюро за разследване Джеймс Коуми е поставил подписа си на становище на Централното разузнавателно управление, в което се казва, че руският президент Владимир Путин директно се е намесил в изборите, помагайки на Доналд Тръмп. Докладът е подкрепен и от шефа на Националното разузнаване, което му дава категоричната подкрепа на всички американски разузнавателни агенции.

В документа директорът на ЦРУ Джон Бренан пише, че е обсъдил въпроса с ръководителите на ФБР и на Националното разузнаване Джеймс Коуми и Джеймс Клапър. Целта на кибератаките е била да се намалят шансовете за победа на Хилари Клинтън.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков обвиненията към Путин са „глупост”. Той не се съгласи с позицията на ЦРУ за намеса на Путин. Самата Хилъри Клинтън пък твърди, че Путин ѝ има зъб, тъй като смятал, че тя е предизвикала големите демонстрации срещу него след парламентарните избори в Русия през 2011 г.

Виж още: 6 кибер заплахи, от които трябва да се пазим през 2017 г.