Дигиталната трансформация на бизнеса е неумолима. Тя поставя нови предизвикателства пред корпоративните мрежи, чиято трансформация също става неизбежна. За да научите повече за последните тенденции, най-новите предизвикателства и как да се справяте с тях, докато професионалисти, корпорации и крайни потребители вървят към все по-дигитална среда, посетете предстоящото събитие на Смартком и Juniper Networks, наречено "Трансформацията на бизнеса започва от мрежата".

Обемът на информацията и начините, по които взаимодействаме с нея, расте експоненциално. Начинът, по който работим днес, няма нищо общо с този преди ковид. Хората са същият брой, но мащабите днес са значително по-големи. Всяко "нещо" вече е елемент от мрежата или скоро предстои стане: телефони, часовници, врати, индустриално оборудване, работни инструменти, електрически крушки, рафтовете в склада, етикетите в магазина. Тези мрежи са по-сложни за създаване и за управление, защото всичко в тях също така трябва да бъде профилирано, планирано, включено в дизайна, провизионирано, подсигурено и поддържано.

 

Тези "стихийни" процеси водят до нестандартни проблеми

Внедряването на мрежите е проблем. Същите екипи, както вчера трябва да имплементират по-мащабни мрежи. Достъпът до свързаност е проблем, защото вече се доминира от Wi-Fi и 5G. Корпоративните стандарти за достъп от миналото трябва да се "пренапишат" за безжична среда. Оперативното управление на мрежата е проблем. Динамиката на промените не позволява да бъде реализирано по традиционните, често ръчни подходи: команден интерфейс и контролери със статични конфигурации.

Сигурността е проблем. До вчера инициативата Bring Your Own Device или BYOD беше прищявка. Днес вече се нарича "хибридно работно място". Отговорността да го осигури пада върху корпоративната мрежа и заключването ѝ не е решение. Заплахите също растат с темповете на дигитализацията: хакери и армии от ботове, които се управляват от AI. Как корпорациите се справят с тези заплахи? Отговорът е очевиден: тези проблеми не се решават с наемане на повече системни администратори.

 

Новите решения на тези проблеми са възможни само с вграден ИИ, който анализира мигновено ключовите аспекти на мрежата

Необходими са нови решения като платформата Juniper Mist AI, която прави мрежовата инфраструктура предвидима, надеждна и измерима с безпрецедентна видимост върху потребителското усещане онлайн. Трудоемките ръчни задачи на ИТ се заменят с автоматизация, предоставена от изкуствен интелект и възможности за автономно възстановяване. Това намалява операционните разходи за мрежовата инфраструктура, спестява значително време и едновременно с това подобрява качеството на услугите.

 

Практически резултати за клиента

Mist е създаден от основатели, които са се отделили от Cisco. Те добре познават предимствата и недостатъците на всички технологии на пазара. Ето някои примери от реални клиенти.

Внедряването/деплоймънтът на мрежата е по-бързо, с по-малко грешки и по-малко разходи от всяка една технология на пазара днес. ИТ отделът на колежа Дартмут успява да конфигурира 2000 точки за достъп за един уикенд.

Mist технологията елиминира почти всички съпорт тикети. Това е целта, която преследва ServiceNow с своето внедряване. И ако все пак се появи проблем, той се намира и елиминира 90% по-бързо отколкото днес.

Клиент на Juniper е най-големият доставчик на медицински услуги в света - те управляват над 2000 болници. С помощта на данните, които осигурява системата и които се доставят чрез API базирано на стандарти, тази компания написва приложение, което е подобно на UBER за инвалидни колички. Друго тяхно приложение е като Google Maps за сградите на самите болници, за да може пациентът лесно да навигира вътре в тях. Опитайте се да направите това с прост Wi-Fi. Няма да се получи.

Juniper с технологията на Mist е на първо място сред лидерите вече втора поредна година в магическия квaдрант на Gartner. Това не е случайно. Днес 3 от четирите най-големи компании в света използват технологията в своите жични и безжични мрежи.

Източник: анализ на Gartner

Juniper са лидери и в магическия квадрант на вендорите на услуги за локализиране. Нещо повече, тя е единствената мрежова компания, която е включена и в двете индустрии. Мрежата с контекст локация е решението, което е нужно на оперативните хора във вашия бизнес: тези, които управляват недвижимостите, тези, които продават или обслужват клиенти на място. Мрежата без информация за локализиране няма място в бъдещето.

 

Изкуственият интелект е новият двигател в мрежите

GAP е един от най-големите ритейлъри в света. Дълги години служителите в магазините буквално воюват с вътрешната ИТ организация. Не работят касите - мрежата е виновна, проблем с климатизацията - сигурно пак е мрежата. След като те внедряват пилот на Mist в шест магазина, реакцията е все едно са включили нова лампа. Компанията придобива мощна видимост в мрежата - не само върху мрежовите елементи, но също така и върху преживяването, което има крайният клиент. Системата следи данни в реално време за 150 параметъра - знаем кога пада DHCP, знаем кога DNS спира да работи. Ние разбираме това, преди потребителят да го е усетил. Задачата на ИИ е да направи извода и да предизвика или препоръча съответното действие. Ние успяхме да идентифицираме и локализираме точните преносими баркод скенери, които не можеха да се прехвърлят от една Wi-Fi клетка на друга поради софтуерен проблем. Вендорът на скенера не можеше да повярва, че сме успели да го направим. Те ъпдейтнаха своя софтуер и след 24 часа логистичната компания работеше отново на пълни обороти.

Новата технологична ера в мрежите вече започна. Регистрирайте се, за да научите повече.

 

 

Програма на събитието

"Трансформацията на бизнеса започва от мрежата" ще се проведе на 11 май, четвъртък, в хотел "Метрополитън" в София при следния формат:

9:00 - 9:30 Регистрация

9:30 - 9:45 Добре дошли

9:45 - 10:30 Неизбежната трансформация на мрежите

10:30 - 11:00 Кафе пауза

11:00 - 11:30 Корпоративни мрежи с изкуствен интелект, Емил Кацарски

11:30 - 12:00 Сигурност с помощта на ИИ, Мирчо Мирчев

12:00 - 14:00 Обяд и дискусии