В лицето на подновената конкуренция от страна на Microsoft и OpenAI, Google се бори да създаде "изцяло нова" търсачка, задвижвана от изкуствен интелект. Според The New York Times компанията е в ранен етап на създаване на услуга за търсене, която ще се опита да предвиди какво искате от нея с надеждата да предложи "много по-персонализирано преживяване". Проектът няма "ясен график"; въпреки това знаем, че Google разработва и пакет от нови функции с изкуствен интелект за съществуващата си търсачка под кодовото име Magi.

Сред функциите, които Google разработва, е чатбот, който може да отговаря на въпроси, свързани със софтуерното инженерство, и да генерира откъси от код. Компанията също така експериментира с функция, която ще позволи на хората да търсят музика чрез разговор с чатбот. Според The Times компанията е назначила повече от 160 служители за редизайна.

Други нови допълнения "в различни етапи на разработка" включват функция на Chrome, наречена Searchalong. Тя ще позволи на чатбот да сканира уебстраницата, която четете, за да предложи контекстуална информация. Например, ако търсите място за отсядане през Airbnb, бихте могли да помолите чатбота да ви каже какво да видите и правите в близост до планираното от вас място за настаняване. GIFI и Tivoli Tutor, друга двойка експериментални функции, ще позволят на потребителите да подканят Google Image Search да генерира изображения и да разговарят с чатбот, за да научат нов език. Струва си да се отбележи, че много от тези функции са демонстрирани от Google в миналото или съществуват в други платформи като Duolingo. Така например генерирането на изображения вече е налично в Slides.

Съобщава се, че Google планира да обяви Magi следващия месец, преди да представи допълнителни нови функции някъде през есента. Това време предполага, че проектът ще се появи на I/O 2023. Компанията планира да предложи функциите на Magi на един милион души в САЩ, преди да разшири наличността до 30 милиона потребители до края на годината.

"От години внедряваме изкуствен интелект в Google Search, за да подобрим не само значително качеството на нашите резултати, но и да въведем изцяло нови начини за търсене като Lens и Multisearch", заяви говорител на Google пред Engadget, когато беше попитан за доклада. "Направихме това по отговорен и полезен начин, който поддържа високата летва, която сме поставили за предоставяне на качествена информация. Не всяка мозъчна атака или продуктова идея води до пускане на пазара, но както сме казвали и преди, ние сме развълнувани от въвеждането на нови функции, задвижвани от изкуствен интелект, в Search и скоро ще споделим повече подробности".

Снимка: Unsplash

Виж още: Chrome става с 30% по-бърз на телефони от висок клас, но с уловка