Тенденцията за преминаването към безконтактни и дигитализирани плащания вече е много ясно очертана на повечето европейски пазари. В редица държави кешовите разплащания вече са под 5%. Тази тенденция, както и развитието на финтех технологиите и приложенията се очаква да получи изключително силен допълнителен тласък заради карантинните ограничения, на които е подложен Старият континент в момента, а и голяма част от света. Бизнесът трябва да продължи и в същото време да намери нови, иновативни начини, с които да отговори на предизвикателството.

Виж още: Roche с важно решение за борбата срещу COVID-19 в България

В същото време, когато говорим за безконтактни разплащания, си представяме класическия POS терминал. А в него няма много интересни детайли. Моделите, които масово се използват все още от търговците, са традиционни – просто устройство, което разпознава картата на клиента и му дава възможност да въведе своя PIN. На пръв поглед това може би не е сфера, в която незапознатият наблюдател ще очаква кой знае какви иновации. Всъщност обаче вятърът на промяната е задухал отдавна и в тази сфера, а постепенно на преден план излизат т.нар. Smart POS устройства. Според някои от водещите производители в сферата в момента дори в България 20% от продаваните им устройства са точно от далеч по-разнообразния и гъвкав като функционалност „умен“ тип.

Какво всъщност представляват Smart POS устройствата? Прави се интересен паралел с развитието на мобилните телефони. Преди десетина години телефоните бяха основно устройства за комуникация, а днес са се превърнали в незаменим спътник в ежедневието, който е своеобразен портал към всякаква полезна информация и приложения. Идеята е нещо подобно да се случи и с POS устройствата и те да се превърнат в неизменна и централна част от хардуера на всеки търговец. На всеки, който приема плащания, при това независимо дали клиентът е физически наличен в търговския обект или не. При това давайки възможност на бизнесите едновременно да предложат нови и разнообразни услуги чрез него на клиентите си, както и да събират и анализират важна информация за операциите си.

Терминалът myPOS Smart N5 перфектно илюстрира тези възможности. Точно като смартфон, той оперира чрез голям сензорен дисплей, под операционна система Android. Тоест работи с приложения точно както смартфоните, а не с класическо линейно меню. От една страна това позволява търговските екипи да могат да оперират с него веднага, в общи линии без обучение. Много по-важно обаче е, че се работи с App-ове. Предварително инсталирани са шест безплатни платежни приложения, които позволяват приемане, обработка и канселиране на плащания, работа с бакшиши за персонала, зареждане на гифт карти, зареждане на предплатени ваучери и приемане на МО/ТО плащания, касов модул, с който може да се контролират асортиментът и наличността, а също и т.нар. искане за плащане, с което могат да се правят заявки за плащания по мейл или мобилен телефон към отдалечени географски клиенти. Android операционната система позволява на собственика на Smart N5 да разширява още функционалността му.

Средата е отворена за допълнителни приложения, включително от многото на брой независими разработчици, и се обновява чрез AppMarket, аналогично на работата със смартфон. По този начин могат да се обслужват новопоявяващи се търговски нужди без необходимост от замяна на устройството. Освен това могат да бъдат разработени нови приложения за всяка вертикала на пазара. Операционната система и софтуерът се актуализират онлайн и поради това Smart POS устройствата имат много по-голяма добавена стойност от традиционните терминали.

Съчетаването на плащания, касов модул и бизнес приложения в едно прави този тип smart терминал икономически и функционално ефективен за бизнес собствениците. Особено добре той ще послужи на малките и средни компании, които могат да обединят различните типове плащания в едно устройство, управлявано от един човек. В допълнение към плащания на място устройството позволява да се осъществят дистанционни продажби чрез изпращане на платежни линкове. Освен че търговецът може да си направи собствена селекция от приложения спрямо потребностите си, големият дисплей може да се ползва дори за маркетингови нужди или редица приложения, които не са свързани с плащане. Например таксиметров шофьор, който може да инсталира приложението си за намиране на клиенти на устройството, което служи и за разплащане. Нека вметнем тук, че моделът разполага и с вграден GPS.

Вече могат да се открият и приложения за такъв тип терминали, които представят по лесен за анализиране начин данните за продажбите и наличностите, така че малките и средни по големина търговци да разчитат на по-добри прогнози и планиране.

Ако се интересувате от представения в този текст продукт, можете да го закупите на следния адрес.

Гледайте подробното ни видео ревю за повече детайли относно конкретния модел, сред които е фактът, че приети плащания се заверяват по myPOS сметката за секунди и могат да се използват чрез включена в пакета бизнес дебитна Mastercard карта. Това осигурява гъвкавост и независимост в планирането и използването на средствата.

Тагове: