Roche обяви разработката и предстоящото пускане на пазара на серологичния тест Elecsys® Anti-SARS-CoV-2, който се грижи за откриване на антитела при хора, които са били изложени на тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2), причиняващ заболяването COVID-19.

Тестването за антитела основно идентифицира хора, които са били заразени от вируса, особено тези без проява на симптоми. Освен това тестът подпомага приоритетния скрининг на високорисковите групи като здравните работници, работниците в сферата за доставки на хранителни суровини и продукти, които е възможно вече да са развили определено ниво на имунитет и могат да продължат да работят и/или да се върнат на работа. След като разберем повече за имунитета към COVID-19, ще е възможно да се помогне на обществото по-бързо да се върне към нормалния си начин на живот.

Severin Schwan, изпълнителен директор на Roche Group, заяви: „След пускането на пазара в средата на март на нашия PCR тест за откриване на активна инфекция на болестта сега ще пуснем нов тест за антитела в началото на май. Всеки надежден тест на пазара има за цел да послужи на здравните системи, така че те да ни помогнат да преодолеем тази пандемия. Roche си сътрудничи тясно със здравните власти и разширява производството, за да се осигури своевременното наличие на тестове в световен мащаб.“

„В Roche сме твърдо отдадени на каузата да подпомогнем глобалния отговор на пандемията COVID-19“, заяви изпълнителният директор на Roche Diagnostics Thomas Schinecker. „Навременната наличност и бързият достъп до надеждни, висококачествени тестове са от съществено значение за здравните системи. Тестът за антитела е важна следваща стъпка в борбата срещу COVID-19. Тестът за антитела на Roche може бързо да бъде широко достъпен по целия свят, тъй като инструменталната ни инфраструктура вече съществува.“

Имунологичният анализ Elecsys Anti-SARS-CoV-2 е инвитро тест, използващ човешки серум и плазма, отделени от кръвна проба, за откриване на антитела и определяне имунната реакция на организма към SARS-CoV-2. Тестът може да бъде използван при епидемиологични проучвания, подпомагайки по-доброто разбиране на разпространението на болестта, и също така заедно с молекулярни тестове за диагностицирането на пациенти със съмнение за COVID-19. Болниците и референтните лаборатории могат да обработват теста в анализаторите cobas e (е 411, е 601, е 602 и е 801) на Roche, които са широко достъпни по целия свят.

Целта на Roche е този тест за антитела да бъде наличен до началото на май в страните, приемащи CЕ-маркировката, и се работи активно с FDA за разрешение за спешна употреба. В Roche се планира ускорено увеличаване на месечното производство до високи двуцифрени милионни тестове до юни и допълнително ще се увеличи мащабът на производството възможно най-бързо.

За SARS-CoV-2 (коронавирус)

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство вируси, причиняващи заболявания, които варират от обикновена настинка до по-тежки състояния като близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Новият коронавирус (SARS-CoV-2) е нов щам, който не е идентифициран досега при хората.

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми като кашлица, задух, затруднено дишане и висока температура. При по-тежки случаи може да възникне пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

За да се контролира разпространението на инфекцията, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, както и да не се консумират сурови месо и яйца, както и избягване на близък контакт с всеки, който проявява симптоми на респираторно заболяване.

За серологичния тест Elecsys Anti-SARS-CoV-2

Elecsys® Anti-SARS-CoV-2 е имуноанализ за инвитро откриване на антитела (включително клас IgG) към тежък остър респираторен синдром коронавирус-2 (SARS-CoV-2) в човешки серум и плазма. Чрез кръвна проба тестът може да открие антитела към коронавируса, което може да сигнализира дали човек вече е инфектиран и дали има евентуално развит имунитет към вируса. Болниците и референтните лаборатории могат да обработват теста в анализаторите cobas e на Roche, които са широко достъпни по целия свят. Тези напълно автоматизирани системи могат да осигурят резултати от тестовете а SARS-CoV-2 за приблизително 18 минути с капацитет до 300 теста/час, в зависимост от анализатора.

Тагове: