На 9 септември миналата година Apple най-накрая показа първия си умен часовник, за който медиите говорят от няколко години насам. Той носи името Apple Watch, а не iWatch, както мнозина очакваха. Според повечето анализатори Apple е избрала това име, защото иска да налага устройството не толкова като нова технологична джаджа или нова технологична категория, а като нов моден аксесоар, а буквичката “i” се използва в “технологичните” продукти на Apple. Точно заради това компанията уреди появата на Apple Watch в редица модни премиум издания като Vogue.

В понеделник компанията организира специална пресконференция за Apple Watch, на която се очаква да получим повече информация за неговите функции, възможности и цена. 

А ето и всичко, което знаем до този момент за устройството.

Apple Watch ще се предлага в два размера - 38 мм и 42 мм (1.5 и 1.7 инча), които ще се позиционират в три различни модни колекции - от Sport до колекцията от висок клас Edition, която ще е значително по-скъпа заради използваните материали. Знаем също, че цената на най-евтиния модел ще започва от 349 щатски долара.  

 

 

Според версията и колекцията Apple Watch може да пристигне с подсилено стъкло или огънат сапфирен дисплей, като всички модели ще имат HD Retina резолюция и сензори, покрити отново със сапфирено покритие, за да не се драскат, както и NFC чип, който да им позволи да работят с новата мобилна разплащателна система Apple Pay. Отстрани се намира коронката “Digital Crown”, чрез която потребителите ще могат да скролват, приближават или избират определени елементи, без да докосват дисплея, като тя ще се ползва и за Home бутон, който ще ги връща в началото. Apple е добавила и втори физически бутон под “дигиталната коронка”, с който се избират контакти, на които може да се изпращат съобщения, емотиконки и ударите на сърцето, които се получават директно от включените сензори.

Apple е включила и технологията Force Touch, чрез която устройството разбира дали потребителят натиска по-силно дисплея или само до докосва/чуква еднократно, което е полезно за допълнителни функции, които ще бъдат показани на пресконференцията. В устройството има вградени няколко сензора, чрез които се измерват изминатите стъпки, разстояния, пулса на сърцето и изгорените калории по време на тренировка или обикновена разходка.

 

 

Не е ясно колко точно време ще издържа батерията на джаджата, но изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че потребителите ще трябва да ги зареждат всяка вечер. Спекулира се също, че компанията е успяла да създаде “Power Saving” режим, който изключва допълнителните функции и буквално позволява на потребителите да ползват умния часовник само като… часовник, което ще гарантира по-дълъг живот на батерията от непотвърдените 24 часа. 

Цената на устройството не е ясна. Знаем, че стартовия модел ще струва 350 долара, като се предполага, че цената на Apple Watch Edition може да достигне над 5 000 и дори 10 000 долара заради златното покритие и сапфира на дисплея.

Apple ще предложи на потребителите огромен избор от верижки за Apple Watch, които могат да се сменят без проблем, което значи, че потребителите ще могат да си закупят няколко верижки отделно от устройството.

 

 

Apple Watch има и вграден микрофон и говорител, което ще му позволи да приема и получава разговори от свързания iPhone. Устройството е водоустойчиво, което означава, че при потене, измиване на ръцете на мивката и подобни занимания не би трябвало да има проблем, въпреки че първоначално Apple каза, че не препоръчва къпането с часовника. От друга страна Тим Кук се похвали, че влиза дори под душа с Apple Watch, което може би означава, че водоустойчивостта е “подобрена” от септември насам.

 

Умният часовник се задвижва от специално създаден за него процесор, носещ името Apple S1, който е подобен на процесора A5, използван в iPad 2 и iPhone 4. Сензорът за измерване на пулса се състои от четири сапфирени лещи, които засичат ударите на сърцето, като устройството има и вграден WiFi и GPS.

Получаването на известия също ще става по интересен начин. За да не дразни потребителите със звуци, когато потребителят получи нотификация, часовникът ще го “чукне/докосне” по ръката, което е възможно благодарение на новата хаптична технология на компанията. 

 

 

Зареждането на устройството ще става чрез специално създадено за него зарядно-магнит а ла “Magsafe”, което ще се самоприкрепя към четирите сензора отзад. 

Apple работи и с хиляди външни разработчици, които правят приложения специално за Apple Watch. По последни данни смарт часовникът ще стартира с над 100 000 готови приложения за него от външни разработчици.

 

 

Шансът за успех на Apple е голям, не защото е първа на технологичния пазар с умен часовник, а защото се смята, че е първата, която ще знае как да го предложи, маркетира и наложи по правилния начин, както стана с iPhone, iPad и iPod. Тези усилия си личат още от сега, особено имайки предвид факта, че от Купертино ще налагат джаджата предимно като моден аксесоар, а не като технологичен продукт. Именно това е и причината Apple да наеме на работа редица модни експерти като Анжела Арендс.

 

Повече информация за Apple Watch очаквайте в понеделник вечерта.

Изображения: Apple, Bloomberg

А вие какво мислите за първия умен часовник на Apple? Отговорите очакваме в коментарите.

Прочетете: Apple със заявка за патент за създаване на водоустойчиви устройства

Тагове: