Apple са пуснали заявка за патент в USPTO, който описва няколко различни метода за хидроизолация на електронни устройства като iPhone, информира AppleInsider. Патентът описва защитата на някои от вътрешните компоненти (като основната платка) с хидрофобно покритие, наподобяващо процеса, използван от Liquipel и други подобни компании.

„Процесът на прилагане на водоустойчив слой ще доведе до минимално покриване, вариращо между един и десет микрона в дебелина“, казва се в документите, подадени от Apple по отношение на това, дали ще се заема допълнително пространство вътре в корпуса на устройството.

Патентът от Apple включва EMI (Electromagnetic) щит, който ще се прилага във всичките устройства на компанията - iPhone, iPad, MacBook лаптопи. Те ще са в състояние да изпълняват своята работа и в същото време вътрешните им компоненти ще са напълно защитени от вода. За тази цел са необходими специални процеси, тъй като покритието се нанася върху сглобена платка, което означава, че EMI ​​екранирането може да окаже негативно въздействие върху ключови вътрешни компоненти.

За да останат изложените краища споени и защитени от вода, в патента се говори за използване на силиконови уплътнения на мястото, където платките се свързват с други платки и лентовите кабели, които често се движат между вътрешните вериги на устройствата.

От Apple все още не са показали голям интерес към хидроизолацията в своите смартфони и таблети, но други производители като Sony правят това вече няколко години. Samsung направи Galaxy S5 водоустойчив миналата година, но явно през тази компанията ще се съсредоточи върху Active версиите, т.е. по-късно през 2015 година най-вероятно ще видим Galaxy S6/S6 Edge Active.

Няма никакво съмнение, че Apple са в състояние да изобретят водоустойчиви смартфони и таблети, но кога и дали ще видим подобно нещо, е все още рано да се каже със сигурност. Настоящият патент е подаден през март миналата година.

 

Прочетете още: Apple получи патент за очила за виртуална реалност, работещи с iPhone