След кратко закъснение, (макар че Microsoft официално няма да потвърди или отрече това), компанията обяви, че голямата актуализация на Windows 10 за тази пролет ще бъде достъпна за свободно сваляне от потребителите по целия свят в понеделник, 30 април, а второ такова още по-широко разпространение ще започне от 8 май.

Както при всяко издание на Windows, тук има много нови функции, козметични промени и корекции. Но тъй като сега Microsoft тества всички тези неща чрез програмата Windows Insider преди по-широката премиера, тук няма истински изненади (освен може би името, което очевидно не е "Update Creators Update"). Името обаче не е важно, защото най-новата версия на Windows 10 ще е налична безплатно за всички потребители на платформата, макар че участниците в тестовата програма Windows Insider имаха възможност да я изпробват през последните няколко месеца.

Генералният мениджър на Microsoft за продуктовия маркетинг на Windows, Аарон Уудман, каза непосредствено преди пускането на пазара, че компанията вижда тази актуализация като продължение на цялостното "пътешествие" на Windows 10. Според Уудман, общата идея зад тази версия е да се гарантира, че "хората могат да вършат най-добрата си работа по Windows."

"Когато мислиш за премиерата, има идея, която се предава от ъпдейт на ъпдейт", казва той. "Как можем да помогнем на клиентите наистина да направят нещата завършени, да спестят време и да бъдат по-ефективни с Windows, отколкото на всяка друга операционна система."

Наистина, от актуализацията се чувства, че цялостната визия на Microsoft за Windows 10 наистина е събрана на едно място. Най-очевидното проявление на това е новата Timeline функция, която е най-важната част от обновлението. Предполагаше, че тя ще бъде в актуализацията от октомври 2017 г. (Fall Creators Update), но тогава все още не беше готова за по-широко разпространение.

Общата идея тук е проста: сега потребителите преминават между десктопа и мобилния телефон през целия ден, но е трудно да продължат оттам, откъдето са спрели, когато превключват между устройства, дори ако става въпрос само за настолен компютър и лаптоп. С Timeline потребителите на Windows 10 получават преглед на последните си дейности за 30 дни назад, независимо дали това е работа в Edge за Android или пък в Office 365 на друга машина с Windows.

Timeline е вградена точно в съществуващия мениджър на задачи и в идеалния случай ще ви позволи например да се върнете към документ, в който работите в офиса, когато стигнете до вашия лаптоп у дома. Тази функция има много потенциал, но за това трябва повече разработчици да я подкрепят. Докато Edge е съвсем читав браузър, повече потребители например използват Firefox или Chrome, а те още не са интегрирани в Timeline. Ако сте сериозен потребител на Office 365 обаче, тази функция вероятно ще ви се стори като дар от бога.

Според Уудман, Timeline е добър пример за това, къде отива Windows. "Една от големите промени, които виждате с Timeline е, че тя обхваща крайния клиент, а не отделната машина", казва той.

Друга основна нова функция, която Microsoft подчертава, е Focus Assist, която на практика заглушава известията. Можете да я настроите автоматично да заглушава известията в определени часове или да я включите пожелание. Можете също да изберете да получавате обаждания и имейли от конкретни хора, дори когато сте в този режим. Въпреки че това няма да спре дъха на повечето хора, функцията със сигурност е полезна, особено ако вашата компания е възприела Slack или подобен инструмент, който има за цел да улесни комуникацията, но просто води до постоянно разсейване. Когато включите обратно известията си, Focus Assist ще ви представи резюме на това, което сте пропуснали – нотификации, писма и ъпдейти.

Добавен е и подобрен режим за диктовка, а Cortana позволява управление на с глас на различни свързани устройства в дома. Microsoft не поставя тази новост в центъра на новата версия - фактът, че ще трябва да използвате клавишната комбинация Windows Key + H, за да я стартирате, е показателен - но ако това е нещо, което винаги сте искали, желанието ви е изпълнено. Диктовката ще работи във всяко текстово поле.

Без изненада, Microsoft пуска актуализирана версия на своя браузър Edge с тази версия. Акцентите на актуализирания Edge са поддръжка на цял екран за книги, PDF файлове и страници за четене, както и поддръжка на нов граматически инструмент, който може да анализира изречения за вас. Нова е и възможността да запазите адреса и предпочитанията си за плащане, за да улесните попълването на формуляри за плащане (нещо, което Chrome и други отдавна са направили), както и възможността да отпечатате безплатни версии на статии, които четете в мрежата.

В допълнение към тези потребителски ориентирани функции, компанията обяви редица функции за Windows 10, насочени към бизнес и корпоративни потребители. В по-голямата си част това ще направи живота на IT администраторите по-лесен.

Разпространението на ъпдейта, който е с номер на версията 1803, ще започне на 30 април, но не всички потребители ще го получат веднага. Както обикновено компанията ще го пусне към ограничен брой потребители, за да се увери, че няма проблеми и след това постепенно ще разшири обхвата и той ще обхване повече устройства.

Оцени:
Рейтинг: 3
Тагове:
Най-четени
Всички

Изплуваха детайли около планирания от Huawei техен вариант на Play Store

249 | 23.05.2019
Още от HiComment

Някои въпроси след финала на "Игра на тронове" (спойлери в текста!)

71 | 21.05.2019