Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Когато купуваме ново РС, повечето от нас се интересуват от това, колко е бърз неговият процесор, каква е видеокартата му, с колко оперативна памет разполага. Тези спецификации безспорно са важни, тъй като са от съществено значение за неговата производителност. Една много съществена характеристика обаче често остава пренебрегната – компютърният монитор.

Вижте още: AOC и G2 Esports продължават да мачкат заедно 

В това кратко ръководство смятаме да ви убедим, че дисплеят на вашето РС е много по-важен компонент, отколкото вероятно предполагате, както и да ви дадем няколко полезни съвета за това, как можете да извлечете максималното от него.

 

Разделителни линии

Да започнем от там – за какво най-често се използва едно РС? Обикновено двата най-масови сценария са за работа или за забавление. Разбира се, това е изключително грубо обобщение, но обективно погледнато, отговаря приблизително на действителното състояние на нещата.

Естествено, повечето РС потребители използват компютъра си успешно и за двете: и за развлечение, и за сериозни задачи. Но в много случаи един от тези два варианта винаги има превес – т.е. на машината приоритетно се играе, гледат се филми и сериали или основно се работи.

А мониторът в много отношения е ключов, определящ компонент за качеството на съответното игрално или професионално преживяване.

Тук визираме конкретно естествена (нативна) резолюция, вид матрица, диагонал и не на последно място – уникални функции и характеристики.

 

За монитора и игрите

Масово предлаганите днес на пазара РС монитори използват някакъв вид течнокристална матрица и съответно са характерни с една определена максимална разделителна способност, която често се нарича нативна (естествена). Говорим за резолюция, при която дисплеят може да ви предложи максималното качество на картината, на което е способен – най-фин детайл, най-добри цветове и контраст.

Повечето течнокристални матрици също така работят с фиксирана честота на опресняване от 60 херца. Иначе казано, изображението, което визуализират те, се опреснява с честота от 60 цикъла в секунда. В същото време графичният адаптер на вашата система работи с различна скорост в зависимост от задачите, с които е натоварен. Ако говорим за тривиално 2D изображение, „изстрелването“ на сигнал със същата честота, както тази на монитора или тв панела, към който е свързан, не е особен проблем дори за най-слабите видеокарти.

Когато става дума за тежка 3D игра с модерна визия, обаче нещата стават доста по-сложни. Всяка една сцена от случващото се на екрана е свързана с милиони комплексни изчисления и много често генерирането на 60 и повече кадъра в секунда, които да бъдат подадени към дисплея за визуализиране, не е никак проста задача. Ако има разминаване между честотата на опресняване на екрана и броя кадри в секунда, на които е способна видеокартата ви, това води до възникване на различни визуални дефекти в изображението – накъсване, размазване, графични артефакти. Именно поради тази причина е добре при възможност дисплеят и видеокартата на вашата РС система да работят в синхрон, ако искате да се насладите на максимално качествено игрално преживяване.

Проблемът е, че на колкото по-висока разделителна способност играете, толкова по-трудно става за хардуера на вашето РС да поддържа въпросните „железни“ 60 кадъра в секунда. Затова при избор на монитор за вашата гейм система е добре да прецените с какъв бюджет за разполагате. Ако смятате да инвестирате в машина от среден клас с видеокарта от ранга на Nividia GeForce GTX 1660 или AMD Radeon RX 590, вероятно не бихте искали високорезолюционен 4К панел. При подобна нативна (максимална) резолюция говорим за над 8 милиона пиксела, които във всеки един момент трябва да бъдат визуализирани върху дисплея и това трябва да се случва с честота от поне 60 кадъра в секунда, за да се избегнат неприятните графични „дефекти“, за които вече споменахме.

Това рядко е по силите дори на най-мощните и скъпи графични адаптери, достъпни на пазара в момента – особено ако комбинирате 4К резолюция с максимално ниво на визуални детайли.

Дори топ видеокарта от ранга на Nvidia GeForce RTX 2080 Ti, чиято препоръчителна цена е около 1200 евро, среща затруднения с визуализиране на заглавия като Borderlands 3 и Shadow of the Tomb Raider в 4К резолюция с 60 кадъра в секунда и ултрависоко ниво на графични настройки.

За сметка на това на дисплей с резолюция от 1920 х 1080 пиксела подобни заглавия изглеждат страхотно и вървят със стабилни 60 кадъра в секунда при високо ниво на графиката дори на адаптери като въпросните Nividia GeForce GTX 1660 и AMD Radeon RX 590.

 

Синхронизирайте, но правилно!

Друга възможна опция е просто да изберете технология за активна синхронизация. Тя решава по изключително елегантен начин проблема с разминаването между честотата на опресняване на матрицата и броят кадри за секунда, които осигурява видеокартата ви.
27-инчовият AOC 27G2U/BK например е страхотен геймърски монитор, предлагащ светкавично време за реакция на пиксела (1 милисекунда), висококачествена IPS матрица с наситени живи цветове и което вероятно е най-важното – поддръжка на FreeSync технология! Това е вариант на въпросната функция за адаптивна синхронизация, разработена от AMD, първоначално изискваща само и единствено видео адаптери тяхно производство. Отскоро обаче и основният им конкурент – Nvidia, също предлага (макар и ограничена) поддръжка на FreeSync, въпреки че изтъкват тяхна различна версия на технологията, наречена G-Sync. И в двата случая принципът на действие обаче е доста сходен.

Става дума за специален алгоритъм, позволяващ по-динамична синхронизация между видеокарта и панел. При тази технология пречката на статичните 60 херца опресняване до голяма степен е елиминирана и синхрон между дисплея и входния видеосигнал е възможен и на по-ниска честота – например 40–50 херца/кадъра в секунда. Благодарение на FreeSync/G-Sync, дори да разполагате с по-скромен хардуер (видеокарта и процесор), способни да осигурят по-нисък фреймрейт от 60 на избраната от вас игрална резолюция, пак ще получите отлично гейм преживяване без накъсвания и артефакти.

Ако пък имате супер бърз видео адаптер от топ клас (Nvidia RTX 2070 Super или по-висок), на основната (нативна) резолюция на класен монитор като AOC 27G2U/BK ще можете да играете и на супер високи честоти – максимално той поддържа до 144 херца опресняване, при това на максималната си, нативна резолюция от 1920 х 1080 пиксела. Самите Nvidia преди време публикуваха собствено проучване, доказващо категорично, че играта на дисплей с подобни параметри (супер висока честота на опресняване) води до по-консистентни успехи в игри със силен състезателен елемент. Неслучайно AOC 27G2U/BK е сред ключовите геймърски модели на компанията, разработен съвместно с един от най-елитните отбори по електронни спортове в света: G2 Esports.

В динамични екшън заглавия като Overwatch, Fortnite и Apex: Legends играта на подобна висока честота на опресняване в комбинация със съответния висок брой кадри за секунда и нисък лаг (1 ms, която AOC 27G2U/BK предлага) може да ви даде значително конкурентно предимство заради по-ниското време за реакция и често е тънката, но осезаема линия, разделяща триумфа от позорната загуба в напрегнатите мачове онлайн.

 

„Работните коне“

Ако основната причина да сядате пред компютъра е „работа“, то вероятно е добре да се ориентирате към професионален дисплей. Това са специални монитори, предлагащи конкретни функции, ориентирани към заетите професионалисти – видео- и фоторедактори, хора, занимаващи се с предпечат, инженерен и архитектурен дизайн и други.

Говорим за топ панели като Philips 329P9H/01 Brilliance например – 32-инчов, 4К панел с висококачествена IPS матрица, предлагащ фантастично цветопредаване и покриващ 87 процента от Adobe RGB и 90 процента от NTSC цветовата гама (общо 1 милиард цветни нюанса). Не на последно място мониторът идва калибриран фабрично. 

Philips неслучайно са се спрели на IPS панел – тази технология е характерна с доста голям зрителен ъгъл – т.е. говорим за LCD матрици, които страдат по-малко от един родилен недостатък на този сорт дисплеи – снижаване на контраста и наситеността на цветовете при отместване на зрителя спрямо дисплея по вертикала и хоризонтала. С други думи по-евтините панели изискват да сте застанали директно срещу монитора, за да получите максимално добра картина. Philips 329P9H/01 предлага зрителен ъгъл от 178 градуса, което означава, че дори хора, стоящи под ъгъл (например ваши клиенти, на които демонстрирате готов проект), ще виждат изображение със същото високо качество, както и вие, застанали директно пред монитора.

И тъй като става дума за професионален дисплей, Philips 329P9H/01 разполага със специална гъвкава стойка, която позволява например панелът да бъде завъртян в почти всяко положение, в това число и преориентиран за работа в 90-градусова ориентация (т.нар. портретен режим). За фотографите това е от ключово значение, тъй като ще им позволи да демонстрират много от снимките си в пълен размер, без досадните огромни черни линии встрани.

Когато говорим за ултимативното работно място, никак не е за пренебрегване и въпросът с организацията на кабелите за различните свързани РС устройства. Естествено, винаги можете да разчитате приоритетно на безжична периферия, но ако не искате да зареждате батерии точно когато ви остават броени часове до приключването на важен бизнес проект, вероятно имате стандартни USB мишка и клавиатура, свързани с кабел.

Специалната вградена докинг станция на Philips 329P9H/01 ще ви позволи да организирате работното си пространство по-лесно и прегледно, тъй като ви позволява свързване на няколко USB устройства директно към монитора. Благодарение на наличието на USB-C порт на гърба на дисплея можете да включите лаптоп с такъв интерфейс само с помощта на един кабел, по който се предават картина, звук и данни, което е много удобно. В монитора е наличен дори RJ-45 Ethernet вход за LAN кабелна мрежа. Още по-хубавото е, че при USB-C връзка лаптопът се зарежда директно от монитора, без нужда да използвате неговото зарядно. Това пести един куп кабели по бюрото.

В никакъв случай не е за пренебрегване и ергономичността на използване. Philips 329P9H/01 например предлага технологии като FlickerFree и LowBlue Mode, които намаляват натоварването на очите ви дори при по-продължително използване.

Уникалната му SmartErgoBase стойка пък ще ви позволи да го нагласите по максимално удобен начин в зависимост от работното ви място. Това е изключително индивидуално, тъй като всеки разполага с различно пространство за работа и естествено уникални физиологични данни – например при по-ниските хора нивото на очите е едно, за по-високите е друго. Гъвкавите опции за настройка на панела ще ви дадат шанс да адаптирате Philips 329P9H/01 към себе си, а не обратното – вие да се нагласяте както е „удобно“ на дисплея.

Разбира се, когато говорим за наистина професионална работа, едно от важните условия, за да извлечете максималното дори от най-скъпия топ модел РС дисплей, е той да бъде калибриран правилно.

За съжаление подобна операция обикновено изисква специално оборудване и познания, но ако не разполагате с такива, можете да направите доста фини настройки и без специализиран хардуер. За целта можете да използвате нашето ръководство по темата. То касае калибриране на тв панели, но принципът при РС мониторите е на практика идентичен.

 

В заключение

Независимо дали използвате РС монитора си за работа или за игра, важно да подберете най-правилния за вас панел. За геймърите той е определящ от гледна точка на качеството на игралното преживяване, тъй като поставя един вид горна граница на броят кадри за секунда – нещо, което е от съществено значение за всяка видеоигра и особено при по-динамичните заглавия със състезателен елемент.

За професионалистите пък дисплеят е важен заради комфорта на работа и качеството на цветопредаване.

И в двата случая не бива да пренебрегвате ергономиката, тъй като все пак ще се взирате много часове всеки ден във вашия дисплей и е важно той да е оптимално настроен и разположен така, че да ви е удобен за използване, за да не натоварва излишно очите ви.