Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Имаше време, когато безжичните интернет връзки бледнееха пред надеждността и скоростите, предлагани от добрия стар кабел. Днес благодарение на сериозната еволюция, която претърпя масовият Wi-Fi стандарт, този начин на свързване все по-често измества класическата кабелна връзка от домовете и офисите ни.

Вижте още: Wi-Fi 6 е следващото голямо нещо при безжичните мрежи

Което е разбираемо – много модерни устройства, които са неделима част от ежедневието ни – например таблети и мобилни телефони, на практика не предлагат вариант за кабелно свързване. По-традиционните компютри и лаптопи все още използват и кабели, но това създава редица затруднения – например как да осигурите свързаност във всички точки на дома и офиса ви, а какво остава за части като мансардата на покрива или двора?

Спечели убийствен 4K OLED телевизор на Philips

В такива случаи на помощ идват рутерите (или както е по-правилно да ги наричаме на български – „маршрутизатори“). По принцип те са сърцевината на една локална мрежа и тяхната задача е да управляват и разпределят информационните пакети между различните устройства, свързани в нея – кабелно и безжично. През последните години масовите потребители най-често под „рутер“ разбират „устройство за безжично разпръскване“ и до голяма степен в едно подобно тълкуване има истина, тъй като, както вече споменахме, повечето модерни мрежово свързани устройства разчитат именно на такъв вид връзка.

Кое обаче прави един рутер по-добър от друг? Защо на пазара ще срещнете маршрутизатори за по 40–50 лева и модели, чиято цена надхвърля няколкостотин лева? На тези и други въпроси – ето отговора максимално накратко.

Изборът на най-подходящ за вашите специфични нужди и предпочитания рутер днес е както изключително лесна, така и невъзможно трудна задача.

Лесна, понеже на пазара се предлага огромно изобилие от разнообразни опции, покриващи изключително широк ценови диапазон. Почти невъзможна, защото материята и терминологията зад повечето от тях е доста комплексна и сложна, съчетаваща множество понятия и стандарти, част от които критично важни, други – чиста екстра.

 

Няколко важни технологични уточнения


Wi-Fi по принцип е глобален стандарт, но ако искате да сте сигурни, че всички устройства, с които разполагате, ще могат да се свързват безпроблемно и да получават максимално бърз достъп до вашата безжична локална мрежа, добре е рутерът, който използвате, да поддържа колкото може по-нова версия на Wi-Fi.

Официалното наименование на стандарта (поне за момента) е Wi-Fi 802.11, а буквените индекси, които следват (a/b/g/n/ac), указват хронологично съответните версии на стандарта. Най-новите ревизии (N и АС) са обратно съвместими с по-старите, но няма как да свържете например устройство, поддържащо АС, към N рутер и да очаквате максимална скорост на трансфер.

Важно е обаче да отбележим, че за целта не само рутерът, но и приемното устройство трябва да поддържа най-новата версия на Wi-Fi. За щастие днес практически всеки модерен телефон, лаптоп, игрална конзола или смарт телевизор предлагат поддръжка на 802.11ас стандарт.

Друга важна особеност на един модерен рутер е опцията за поддръжка на двата актуални честотни диапазона, използвани за Wi-Fi свързване.

Някога, в зората на този формат всички устройства разчитаха на 2.4-гигахерцова радиочестота за свързване. С времето обаче (и с все по-масовото разпространение на безжичните връзки) този диапазон започна да се насища все по-плътно с всевъзможни устройства – от безжична РС периферия (мишки, геймпадове, клавиатури), през безжични слушалки до микровълнови фурни, които също използват 2.4 GHz честота.

Множеството работещи на един и същи честотен диапазон устройства, намиращи се в непосредствена близост, обаче си пречат взаимно (поради възникването на ефект, известен като интерференция). В резултат организацията, разработваща Wi-Fi стандарта, реши да възприеме нов, по-малко „населен“ честотен диапазон – 5 GHz.

За да осигурят съвместимост с по-стари устройства, обаче най-добрите съвременни рутери поддържат едновременно и двата диапазона. Моделите от висок клас предлагат поддръжка и на технология, известна като MIMO (Multiple Input Multiple Output).

Става дума за една от най-съвременните новости в сферата на безжичните рутери, която подобрява скоростта на трансфер и надеждността на връзката, когато към един и същи маршрутизатор са свързани едновременно няколко мрежови устройства – какъвто е случаят в повечето домове и офиси днес. Поддръжката на MIMO е и гаранция за бъдещето – с нея ще сте сигурни, че колкото и допълнителни устройства да прибавите към вашата локална безжична мрежа, ще получите сигурна и бърза връзка към всяко едно от тях.

И след тези важни уточнения, очертаващи картината на един истински модерен рутер и технологиите, които той би следвало да поддържа, ето няколко конкретни предложения.

 

Достъпни решения с базова функционалност

 

 

TP-Link TL-WR841N

В случай че разполагате с наистина ограничен бюджет, това е едно нелошо базово решение. Ако единственото, от което се нуждаете, е рутер, който да разпръсква безжично интернет в рамките на едно помещение с малки размери и няма да се използва от повече от 1–2 устройства едновременно, този модел на TP-Link ще ви свърши работа. Предимството му безспорно е цената. В същото време обаче той предлага поддръжка само на 802.11n стандарт (въведен още през 2009 година), а скоростта му на трансфер е ограничена до сравнително скромните по съвременните стандарти 300 Mbps.

Цена: 30 лева*

TP-Link AC750

По-достъпно предложение за двубандов рутер, AC750 предлага по-скромна скорост на върхов трансфер от 733 Mbps – 433 Mbps в 5GHz честотна лента и 300 Mbps в 2.4GHz. Макар да гарантира съвместимост с една от последните ревизии на Wi-Fi стандарта – 802.11ас, този модел не разполага с MIMO технология и ще покрива по-скромна площ от рутер, използващ тази технология.

Цена: 50 лева*

 

Среден клас – от всичко по малко

 

Asus RT-AC1200G+

Добра, достъпна алтернатива за потребители, които не се нуждаят от върховите скорости на D-Link DIR-2660. Този модел на Asus също предлага два банда, поддръжка на MIMO технология за по-добро покритие и стабилна връзка, както и наличен USB порт за свързване на външни устройства. Той обаче е по-бавната версия 2.0, а максималният трансфер, който може да осигури RT-AC1200G+, e до 300 Mbps при използване на 2.4 GHz честота и до 867 Mbps в 5 GHz банд.

Цена: 130 лева*

 

 

MikroTik hAP ac2 RBD52G-5HacD2HnD-TC

Името на този рутер е добра атестация за това, какво точно получавате с продуктите на MikroTik – това са модели, ориентирани към по-напреднали потребители, които имат задълбочени познания по отношение на мрежовото конфигуриране и администриране.

Разбира се, не говорим за някаква висша инженерна наука – просто за рутери, които разполагат със собствена операционна среда (RouterOS), която предлага изключително мощни и гъвкави възможности за потребителски контрол. Налични са всички стандартни опции, като поддръжка на два банда, USB порт за включване на външни устройства, отлични скорости на трансфер.

Но за да се възползвате максимално от възможностите на този рутер, ще трябва да се въоръжите с малко повече търпение и да сте готови да се самообразовате по отношение наличните опции и функции на системния му софтуер.

Цена: 120 лева*

 

Висок клас – идеални решения за гейминг, 4К стрийминг с високо ниво на сигурност

 

D-Link DIR-1960 EXO AC1900

DIR-1960 поддържа най-новата АС ревизия и благодарение на това може да ви осигури до 1900 Mbps, разбира се, при идеални условия. Устройството поддържа MU-MIMO технология от най-ново поколение за надеждна връзка с множество устройства, разполага с гъвкави опции за родителски контрол и филтриране на съдържанието, както и възможност за интеграция с гласови асистенти като Amazon Alexa и Google Home.

В никакъв случай не са за пренебрегване и допълнителните опции за защита, които D-Link рутерите предлагат. Всеки един от трите D-Link модела, които сме подбрали, идва с петгодишен абонамент за McAfee Secure Home Platform, с което всяко устройство в домашната мрежа е защитено чрез блокиране на подозрителните опити за свързване към мрежата или проникването на злонамерен софтуер в нея.

Опцията за ограничаване на интернет трафика и забраняване зареждането на неподходящо съдържание прибавя екстра ниво на контрол и сигурност.
D-Link моделите също така идват с двугодишен абонамент за McAfee LiveSafe, който позволява инсталирането на антивирусен софтуер на неограничен брой компютри, таблети и смартфони на един потребител.

Повече за рутера с главно Р ще откриете тук.

Цена: 240 лева*

 

D-Link DIR-2660 EXO AC2600

Този модел, както подсказва името му, предлага по-високи скорости на трансфер за всеки от двата поддържани честотни диапазона – 1733 Mbps за 5 GHz (срещу 1300 Mbps при DIR-1960) и 800 Mbps за 2.4 GHz (срещу 600 Mbps за младшия модел). Отново получавате възможности за двубандово свързване, най-модерната 802.11ас версия на Wi-Fi стандарта, 5 Gigabit Ethernet LAN/WAN порта за кабелно свързване, както и един USB 3.0 вход за свързване на съвместимо външно устройство (флаш памет, твърд диск).

По този начин можете да достъпвате съдържанието му директно през вашата локална мрежа, дори ако съответното устройство да не е свързано с компютър. Визии в 360 градуса на този красавец ще откриете тук.

Цена: 260 лева*

 

D-Link DIR-3060 EXO AC3000

DIR-3060 EXO AC3000 е модел за хора, които искат максималното по отношение на покритие, сигурност и скорост на трансфер. Той е подходящ за големи домове и офиси с множество потребители или просто за тези от вас, които искат повече сигурност за бъдещето. В крайна сметка с новите игрални конзоли, които се задават на хоризонта, и прехода към 8К резолюции, който те вероятно ще катализират, нуждата от все по-голяма пропускателна способност на локалните безжични мрежи само ще расте експоненциално.

DIR-3060 е готов за тези предизвикателства благодарение на шестте си вградени външни антени, както и поддръжката на три Wi-Fi честотни канала едновременно – 1733 Mbps 5 GHz, 400 Mbps 2.4 GHz и 867 Mbps 5 GHz, т.е. обща скорост от цели 3000 Mbps! Още за този трансформиращ рутер тук.

Този модел разполага и с още един допълнителен USB 2.0 порт за свързване на външни устройства и, разбира се, предлага всички предимства на двата по-младши модела, в това число високо ниво на защита, осигурена от пакета McAfee, и пълноценни възможности за родителски контрол.

Цена: 350 лева*

*Всички посочени цени са препоръчителни!