Малките Р модели (тези без Pro в края на името си) дежурно остават в сянката на традиционно шумно рекламираните си по-големи събратя, които логично получават в пъти повече медийно внимание. Това е и една от причините много хора да не са съвсем наясно с факта, че класическите P модели като актуалния в момента Huawei P30 всъщност също са устройства с флагмански характеристики. И което е по-важното – предлагат отлично съотношение между цена и функции, при това с минимален компромис спрямо съответният Pro модел.

От вън навътре

Да започнем от там, че като материали качество на разработка двата модела са практически идентични. Иначе казано – Huawei P30 предлага същата комбинация от закалено стъкло и алуминиева рамка, както и Huawei P30 Pro. Отново можете да изберете няколко уникални цветови гами – Аврора, Кехлибарен изгрев, „Дишащ“ кристал, Перлено бяло и Черно.

Всъщност на ниво „дизайн“ две са основните различия между класическия P30 и варианта Pro – диагоналът на дисплея (6.1 срещу 6.47 инча) и една идея по-ниският IP рейтинг за водо- и прахозащита (IP53 срещу IP68).

Иначе казано – P30 е малко по-удобен за използване с една ръка (поради по-компактния си форм фактор) и не толкова добре защитен. Със или без IP68 рейтинг обаче нашият съвет е да избягвате да потапяте телефона си във вода, така че това едва ли ще представлява особен проблем, освен ако не сте вдъхновен любител на силните усещания, водните спортове и други екстремни преживявания.

OLED all the way!

Добрата новина е, че за разлика от предшественика си P20, Huawei P30 предлага висококачествен OLED дисплей със същата резолюция, както и по-скъпият P30 Pro вариант. При малко по-скромния размер на екрана това означава, че пикселната гъстота на дисплея на P30 всъщност е малко по-висока от тази на P30 Pro (442 срещу 398 пиксела), което означава и по-фин детайл на изображението. Отделно при 635 нита максимална яркост в ръчен режим четимостта на дисплея дори под силна слънчева светлина е отлична.

Друга интересна конструкционна особеност на P30 е, че неговият екран е плосък, а не леко изкривен по краищата, както при P30 Pro. Това прави задачата за избор и поставяне на допълнителен протектор значително по-лесна – още едно „скрито“ предимство на по-малкия модел.

Точно както и P30 Pro, обаче сензорът за пръстови отпечатъци на P30 е разположен под дисплея и е изключително бърз и точен – Huawei не са допуснали никакви компромиси тук.
Голям плюс на P30 е и наличието на стандартен 3.5 мм жак за слушалки. Така няма да ви се налага да използвате USB Type C адаптер всеки път когато искате да свържете любимите си стари слушалки към телефона, и няма проблем да го зареждате и да слушате музика едновременно.

Флагмански хардуер

Huawei P30 разчита на същият 7-нанометров HiSilicon Kirin 980 чипсет, както и P30 Pro. Това означава, че получавате не само отлична производителност, но и пълен набор от специфичните функции, специално разработени от Huawei за използване с тази платформа – например богати ИИ възможности за интелигентно управление на паметта, енергиен мениджмънт и, разбира се – фотографски опции.

Вградената батерия на P30 е с малко по-скромен капацитет от тази на P30 Pro (3650 mAh срещу 4200 mAh), но да не забравяме, че тук тя трябва да захранва и дисплей с по-малък диагонал, така че общото време за автономно използване остава на същото впечатляващо високо нови както и при старшия модел.

Отделно включеното в комплект с телефона 22-ватово зарядно ви дава възможност за супер бързо зареждане – от нула до 60% за около 30 минути. За съжаление обаче липсва опция за безжично зареждане.

Камери, камери, камери!

Основните различия между P30 и Р30 Pro както винаги са по отношение на вградените камери, но далеч не са толкова големи, колкото може би очаквате.

И двата модела предлагат основна камера с култовия Leica брандинг и резолюция от 40 мегапиксела, но версията в Р30 използва 27 mm обектив с малко по-ниска светлосила (f/1.8 срещу f/1.6 при P30 Pro) и без оптична стабилизация. Телефото камерата (която напълно липсваше в предишния Р20) не предлага толкова впечатляващи възможности за оптично увеличение – говорим за трикратен zoom, вместо 5х zoom възможностите на P30 Pro. Третата камера на Р30 е широкоъгълна (17 mm) с резолюция от 16 мегапиксела и максимална бленда от f/2.2 (аналогична на светлосилата на широкоъгълната камера на P30 Pro).

Това означава, че при повечето типични фотографски сценарии качеството на снимките, направени с Р30, ще е почти неразличимо от това, което може да ви предложи Р30 Pro. Получавате и почти същите възможности за снимане например на ултрамакро снимки от много близко разстояние, както и телефото кадри с голямо увеличение – разбира се, не чак толкова сериозно, колкото може да предложи P30 Pro.

Което е по-важното – с Р30 получавате и една от най-впечатляващите фотографски екстри на P30 Pro – изумителния нощен режим, позволяващ заснемане на страхотни снимки в почти пълен мрак.
Що се отнася до възможностите за видео заснемане – те са практически идентични с тези, които предлага P30 Pro – всяка от трите задни камери може да ви осигури 4К с до 30 кадъра в секунда или 1080р/60fps с активна електронна стабилизация.

Предната 32 МР селфи камера също може да снима видео, но с фиксиран фокус и резолюция до 1080р и 30 кадъра в секунда – отново идентични възможности с тези на P30 Pro.

В заключение

Дори с минималните компромиси спрямо P30 Pro, Huawei P30 е един от най-добрите флагмански модели, които се предлагат на пазара в момента.

Бърз, красив и предлагащ изключително богатия набор от фотографски възможности, които са запазена марка на Huawei P серията, Р30 незаслужено остава пренебрегнат, засенчен донякъде от шумотевицата около P30 Pro.

Ако си търсите нов телефон, обаче задължително разгледайте Huawei P30 като възможна опция. Съотношението цена/характеристики, които този модел предлага, със сигурност ще ви изненада приятно.