Джулиан Мелкиори е завършил Кралската академия на науките и създател на Silk Leaf. Артистът твърди, че коприненият лист е първият синтетичен органичен материал, който извършва фотосинтеза.

За направата на листото от растения се извличат хлоропластите, органелите, които извършват фотосинтеза. След това се свързват с копринен протеин и образуват готовото листо. За да действа, според създателя си, листът се нуждае само от светлина и влага, като някои от приложенията, които показва на изложбата, са осветителни тела, които едновременно вършат конвенционалната си работа и освежават въздуха в стаята. Бъдещите му планове са за приложения от NASA за космически полети и колонизация на Марс, както и за климатизация на сгради чрез застилането на фасадите им с копринен лист и транспортирането на произведения кислород.

Идеята на Мелкиори изглежда прекрасна, но има един основен недостатък, който оспорва закона за запазване на енергията. Растенията и водораслите не се занимават с фотосинтеза от добро сърце, а за да се изхранват. Един от основните изходящи продукти от процеса са въглехидрати като 2(CH2O). Въпросът тук е къде се дяват те при синтетичния лист – той няма нужда от храна, не е жив организъм… Къде отиват всички тези захари?

Какво е вашето мнение – бъдещето на космическите пътешествия и живота на Земята или просто сложно мошеничество е коприненият лист? Вижте видеото му и споделете мнението си в коментарите.

 

 

Тагове: