Май 2013 година, немско-френски екип от Fraunhofer ISE (Германия), Soitec, CEA - Leti и Helmholtz Center Berlin обявиха, че са създали слънчева клетка с ефективност 43,6%. Въз основа на този резултат и допълнителна усилена изследователска дейност със стъпки за оптимизация, те са подобрили настоящата ефективност на 44,7%, а основната им цел е скоро да преминат заветните 50%.


Тези слънчеви клетки се използват във фотоволтаични концентратори на светлина (CPV - Concentrated photovoltaics), което повишава два пъти ефективността на конвенционалните фотоволтаични централи в райони с висока слънчева активност. Новата клетка е съставена от четири индивидуални абсорбиращи слънчевите лъчи подклетки за трансформиране на електромагнитната радиация от слънцето в полезна енергия. Подклетките са направени от различни полупроводникови материали и са подредени една върху друга. Всяка подгрупа абсорбира различен диапазон от слънчевия спектър.


CPV слънчевите технологии са ключът към достигане на по-високи резултати, защото не разчитат на стандартната слънчева интензивност, на която всички сме свикнали. CPV използват лещи, за да фокусират слънчевите лъчи върху малките подклетки. Това не само позволява по-висока ефективност, но и заема много по-малко място. Новата клетка от германския институт Fraunhofer работи със слънчеви концентрации в порядък от 297 пъти над нормалното!


 

"Ние сме изключително горди от нашия екип, който работи в продължение на три години по тези структури", казва Франк Димрот, началник отдел и ръководител на проекта, който отговаря за развитието във Fraunhofer ISE. "Този нов тип слънчева клетка съдържа опита ни в тази област, събиран в продължение на много години. Освен подобрените материали и оптимизацията на структурата новият подход на свързване играе централна роля. С тази технология ние сме в състояние да свържем два полупроводникови кристала, като по този начин можем да създадем оптимални полупроводникови комбинации за създаване на най-високоефективните слънчеви клетки."

"Този световен рекорд повишава нашето официално ниво с повече от един пункт, за по-малко от 4 месеца, което демонстрира изключителния потенциал, на това ново поколение соларни клетки", казва Андре Жак Обертон Ерве, председател на Soitec и главен изпълнителен директор. "Това потвърждава и ускоряването на работата по пътна карта на проекта за постигане на по-висока ефективност, която представлява ключов фактор за конкурентоспособността на нашите собствени системи. Ние сме много горди от постигнатия резултат от това много успешно сътрудничество." 

"Този нов рекорд засилва доверието в преките подходи на полупроводниковото свързване, което бе разработено в рамките на нашето сътрудничество със Soitec и Fraunhofer ISE. Ние сме много горди с този нов резултат, потвърждаващ, че има широко поле за напредък при преработващите слънчева енергия полупроводникови технологии", каза главният изпълнителен директор на Leti - Laurent Malier.

 


Концентриращите модули са произведени от Soitec. Тази особено ефективна технология се използва в слънчеви централи, намиращи се в райони с висок процент на пряко слънчево излъчване. В момента има CPV инсталации на Soitec в 18 различни страни, включително Италия, Франция, Южна Африка и Калифорния.

Екипът на Fraunhofer ISE не трябва да лежи на своите лаври от постигнатия напредък, защото през лятото Sharp подобри стария им рекорд със своите 44,4% ефективност. Надпреварата продължава!

 

Видяхте ли Cesium 133 – първите ръчни атомни часовници?