Камерата на първия модел iPhone през 2007 бе едва 2 МР. Тя беше само една, разположена на гърба на устройството. Селфи камерите не бяха измислени като идея все още. Превъртаме времето до 2021 и повечето смартфони вече имат множество сензори и от двете си страни. Някои от тях достигат главозамайващите 108 МР. Броят и мегапикселите се увеличават с всяка изминала година. Софтуерът, обработващ вече заснетите кадри, е по-добър от всякога. Само че използваните лещи си остават до голяма степен непроменени за последното десетилетие.

Наскоро от сенките на смартфон индустрията изскочи нова компания, наречена Metalenz. Целта ѝ е да промени завинаги камерите в тези устройства, използвайки система от една единствена плоска леща, която ще прилага технология, позната като „оптични метаповърхности“. Камерите, използващи тази леща, биха могли да предоставят същото качество, ако не и по-добро от това при традиционните обективи, а снимките ще заемат по-малко място, отколкото в момента. Как е възможно това?

 

Множество лещи

Първо ще уточним как работят камерите в най-новите смартфони в момента. Вашият модел най-вероятно има система от няколко сензора на гърба си и всеки от тях е конструиран от няколко лещи, наредени една върху друга. Например основната камера в iPhone 12 Pro е композирана от седем такива елемента. През колкото повече лещи премине светлината, толкова по-ясен и добре осветен ще е финалният кадър.

По-сериозният брой лещи позволява на производителите да отстраняват проблеми като хроматична аберация (поява на нежелана светлина) и изкривяване (когато правите линии в изображението изглеждат извити). Проблемът при това наслагване на лещи е, че така е нужно повече вертикално пространство в модула на камерата. Поради тази причина камерите започват да стават все по-издадени над повърхността.

 

Ролята на Metalenz

Вместо да изгражда кули, дизайнът на Metalenz включва само една леща, намираща се върху стъклена пластинка с размери межу един и три квадратни милиметра. Ако погледнете внимателно под микроскоп, ще видите наноструктури, чийто размер е една хилядна от дебелината на човешки косъм. Те пречупват светлинните лъчи по начин, който коригира много от недостатъците на останалите системи само с по една леща.

Резултатите са не по-лоши от тези на системите, включващи много елементи, които споменахме. Дизайнът не само е по-компактен, но и допуска повече светлина до сензора, като така се доближава до качеството на традиционните обективи в по-слабо осветени ситуации. Компанията вече е сключила договори с два полупроводникови лидера, което означава, че оптиките ще се произвеждат в същите леярни, произвеждащи потребителски и индустриални устройства. Това ще улесни значително всички страни, понеже позволява капацитет за създаване на милиони Metalenz „чипове“ на ден.

Снимки: Pixabay

Вижте още: Вашият нов 5G смартфон може да бъде и с марката BlackBerry