Бутнахте чаша с вода върху него. Изпуснахте го в тоалетната. Влязохте в басейна и забравихте, че е в джоба ви. Това са само няколко от стотиците начини, по които може да намокрите смартфона си. За щастие много от новите флагмани вече са напълно водоустойчиви. Колко точно, се измерва с IP (Ingress Protection) сертификати. Ако стойността е 67 или 68, значи няма за какво да се притеснявате.

За съжаление все още масово смартфоните не са защитени по този начин. И значи какво бихте направили в подобна ситуация? Трескаво натискате екрана и бутоните, за да се уверите, че работят? Използвате сешоар, за да го изсушите по-бързо? Разтръсквате го и духате в портовете? Нищо от това няма да помогне. Ето какво всъщност може да направите.

 

Без паника

В случай на изпускане във воден басейн извадете го възможно най-бързо. Колкото повече седи във вода, която, бъдете сигурни, ще намери начин да проникне в него, толкова по-голям е рискът за трайни повреди. Първото нещо, което трябва да направите, е да го изключите. Не натискайте нищо друго. Ако е с батерия, която може да се извади, още по-добре – веднага я махнете. По този начин се спира подаването на ток и се елиминира опасността да се получи късо съединение. Не се опитвайте да го сушите с какъвто и да е вид нагряване, понеже това може да го увреди. Махнете кейса (ако ползвате такъв) и внимателно подсушете с кърпа.

Ако потърсите в интернет или попитате приятел, най-често ще попаднете на съвета, да го сложите в плик с ориз. Това всъщност работи, колкото и невероятно да звучи, но има няколко проблема. Суровият ориз ще абсорбира влагата от повърхността, но няма да се справи, ако тя вече е проникнала дълбоко в корпуса. Освен това, както знаем, оризът омеква, когато започне да попива вода. Може да се случи така, че после да се налага да го вадите от портовете, което няма да е приятно занимание. Може да увиете смартфона в кърпа, преди да го сложите в ориза, но това като цяло не е най-добрата ви опция.

 

Отговорът е под носа ни

Оптималното решение всъщност изисква малко предварителна подготовка. Започнете още отсега да колекционирате синтетични изсушители. Това са онези малки пакетчета, които идват в кутиите с обувки и на тях пише, че не трябва да се ядат. В тях обикновено се съдържат малки топченца силикагел, които абсорбират влагата по-ефикасно и бързо от ориза, а и не оставят следи. Всеки път когато откриете такова пакетче, отделяйте го настрани и го запазвайте. След като съберете достатъчно, слагате ги в контейнер, който може да се запечата. Целта е цялата попивателна сила да е концентрирана върху смартфона, а не върху въздуха в стаята. При случай на инцидент затваряте мобилното си устройство при тях и го оставяте да поседи ден-два.

Ако изпълните всички тези съвети, има голям шанс телефонът ви да оцелее. В случай че не му е било писано, поне вече знаете да проверите дали следващият притежава сертификат за водоустойчивост.

Снимки: Pixabay

Вижте още: Google дава повече свобода на притежателите на Pixel смартфони