Към днешна дата електрическите автомобили са все по-често срещана гледка по пътищата. Нещо повече - нарастват все повече електрическите модели, които може да си купите веднага. Тоест т.нар. електрически ефект вече е в пълна сила, като утвърдените марки се ангажират да предлагат по-широка гама от изцяло електрически автомобили в бъдеще, докато тези, които зависят силно от дизела, виждат спад в продажбите си.

Цените падат, моделите се разнообразяват и всичко върви ръка за ръка с увеличени инвестиции и внедряване на мрежи за зареждане.

Но какви електрически коли идват в близко бъдеще? Нека разгледаме по-отблизо какво можете да очаквате, че ще срещнете и карате по пътищата през следващите няколко години.

Lotus Evija

Lotus Type 130, или Evija, както се нарича още, е изцяло електрическа суперкола, ограничена до само 130 бройки, но проправяща път за бъдещите производствени автомобили от Lotus. Тя е проектирана за максимална производителност, с батерия от 70 kWh, която има за цел да даде обхват от 400 километра. Автомобилът обаче ще предлага невероятно ускорение и макар че Lotus не е дала окончателни цифри, той ще качи 300 км/ч за по-малко от 9 секунди. Този автомобил ще струва 2 милиона британски лири, а предварителните поръчки са вече отворени, като се иска депозит от 250 000 паунда.

Електрически Ford Mustang

Ford обяви на автомобилното изложение в Детройт 2018, че ще инвестира 11 милиарда долара в електрически превозни средства и планира до 2022 г. на пътя да има 40 свои електрифицирани превозни средства, 16 от които ще бъдат изцяло електрически, а останалите ще са хибриди с плъгини. Много се говореше, че Ford ще използва електрическата платформа на VW, която ще помогне за отварянето на нова страница в производството на е-коли.

Нов екип на име Ford Team Edison гледа към електрическото бъдеще и „електрически вдъхновеният Mustang“ е един от автомобилите във фаза на разработка. Ford дори стигна дотам, че тийзна новия Mustang по време на премиерата на Tesla Model Y и чрез "теч" от тв канала CNBC бавно научаваме подробности за колата, която ще се стреми към пробег от 400 километра.

Lightyear One

Lightyear One е луксозен седан, който добавя слънчеви панели към покрива и капака на автомобила, като цели да даде на собственика си допълнителна енергия от слънцето през цялото време - дори при шофиране. Докато голяма част от автомобила е конвенционална за EV конфигурация, допълнителните слънчеви панели ще дадат увеличение от 12 км пробег (при добра светлина). Това може да означава безплатно зареждане, докато сте паркирали на плажа - въпреки че през зимата ще трябва да го зареждате повече. Въпреки това исканото количество финикийски знаци за ограничената серия Lightyear One ще бъде 119 000 евро, така че слънчевата енергия идва на определена цена.

Peugeot e-208

Горещата градска кола на Peugeot беше голямата звезда от шоуто в Женева 2019. Базирайки се на стила 205 от 80-те, който е любим на автомобилните журналисти, Peugeot постави неочаквана заявка, предлагайки версия от 50 kWh електрическа батерия от самото начало.

Tesla Model Y

Всички знаем, че Tesla принципно искаше да пусне друг автомобил, а Model Y (определян като crossover utility vehicle (CUV) някак си се промъква в пространството между Model 3 и по-компактния SUV Model X. Интериорът е сходен с този на Model 3, докато диапазонът предлага 350 километра пробег с време на ускорение от 0 до 100 км/ч за 5.9 секунди на най-достъпния модел. Той ще се състои от седем места, ще се предлага във версии за дълъг пробег и висока производителност и ще стъпи на пътя през 2020 г.

Audi Q4 Concept

Q4 e-tron прави две неща. Той визуализира по-спортната купе версия на купето на по-малкия джип Q3 (по същия начин както Q8 се отнася до Q7) и показва големия тласък на Audi към изцяло електрически автомобили. Той беше демонстриран концептуално на автосалона Женева 2019, но изглежда много като финалната версия. Очаквайте скоро да последва производствена версия. 4.59 метра дължина, 1.90 метра широчина, 1.61 метра височина: със своите размери Audi Q4 e-tron concept заема позиция в горната част на компактния клас. От гледна точка на интериора обаче, благодарение на голямото междуосие от 2.77 метра той се позиционира един клас по-високо и Q4 e-tron Concept предлага неподозирано пространство и комфорт, специално от гледна точка на мястото за краката в предната и задната част.

Seat El-Born

Seat се присъединява към революцията на електрическите автомобили с E-Born, кръстен на регион край Барселона. Автомобилът е построен на платформата MEB на VW и предстои да пристигне през 2020 г., като за първи път се появи на международното шоу в Женева през 2019 г. като концепция. Seat очаква 420 км обхват, с време за ускорение от 0 до 100 км/ч от 7.5 секунди. Ще има още 150 kW мотор и 62 kWh батерия. Ако автомобилът бъде включен в супер зарядна DC станция с мощност 100 kW, пакетът батерии ще се зареди за около 47 минути. Компанията казва, че el-Born е оборудван с технологии, гарантиращи Ниво 2 на автономност.

Honda e

Honda e Prototype е еволюция на концепцията за Honda Urban EV от 2017 г., като Honda казва, че производството на компактното ѝ градско електрическо превозно средство ще започне през 2019 г. То просто ще се нарича Honda e, когато излезе по пътищата. Автомобилът е проектиран да бъде малък, насочен към градските обитатели, а цитираните спецификации за изпълнение отразяват това - обхват от 200 км.

Той също е модел с пет врати, с камери вместо  огледала - дали те ще бъдат налични във всички територии, ще зависи от местните разпоредби - има и цифрово огледало за обратно виждане. Интересното е, че това е кола със задна предавка.

Polestar 2

Компанията Polestar - преди това известна като подразделение на Volvo - беше отделена от новите собственици Geely в самостоятелна единица и наскоро обяви втория си автомобил, наречен Polestar 2. Този петвратен бърз е-модел ще предлага пробег до 500 км при 87 kWh батерия, мотор с 408 bph и 4х4, като същевременно показва много отличителни черти на скандинавския дизайн. Това е и първият автомобил, който работи с Android и разполага с огромен 11-инчов таблет в центъра, който контролира навигацията от Google Maps и вашето забавление.

В момента са отворени резервации за автомобила, който има ориентировъчна начална цена от 39 900 евро, въпреки че стартовото издание (с много екстри като добавки) ще се предлага за 59 900 евро. Polestar 2 трябва да бъде широко достъпен в цяла Европа и в САЩ и има и реални шансове да е конкурент на Tesla Model 3 предвид дизайна, цената и технологиите си.

Mini Electric

Mini Electric вече се предлага за предварителна поръчка, като цените от 24 400 паунда за този електрически автомобил, който съперничи на Cooper S. Не че между двата има много разлики - новата е-кола прилича на Mini и се движи като Mini, с 32.6 kWh батерия, предлага 200 км обхват и 0-100 км/ч време от 7.3 секунди. Ще бъде наличен набор от възможности за модификации, но всички имат еднакво представяне. Той е проектиран като забавен градски EV, който да се хареса на настоящите собственици на Mini. Mini Electric ще бъде наличен от март 2020 г.