Компанията Nikola - защото, когато фамилното име на прочутия изобретател вече е заето, не ти остава нищо друго, освен да вземеш малкото - потвърди, че третото поколение на нейния камион с водородни клетки ще се продава в Европа.

Наречен Nikola Tre, той ще има доста различен вид от двамата си предшественици, които бяха предназначени за американския пазар. Техническите параметри обаче са сходни: става въпрос за водородни клетки, захранващи електрически мотор с до 1000 конски сили. Пробегът при пълен резервоар е между 500 и 1200 километра и ако това ви се вижда доста широка граница, разликата идва от различните конфигурации на двигателя. Едно зареждане от напълно празен резервоар става за 20 минути.

Nikola Tre ще има и сензори, позволяващи напълно автономно управление. За разлика от Nikola One и Two, Nikola Tre се отличава с по-агресивен и аеродинамичен външен вид. Част от причината за това е продължаващото дело между Nikola и Tesla, които взаимно се обвиняват в кражба на патенти.

Търговски гиганти като PepsiCo, Walmart и Anheuser-Busch вече направиха заявки за конкурентния камион на Tesla, от които са продадени 800 бройки срещу депозит от 20 000 долара. Nikola Tre е предвиден едва за 2023 г., което е прекалено напред във времето, за да бъде той сериозен играч на този нишов пазар в момента. Компанията обещава повече подробности за модела през април 2019 г.