Най-новата кола на Lotus е не само електрическа, но и невероятно мощна. Evija е първият изцяло електрически модел на компанията, но той не прилича на нищо от това, което сме свикнали да очакваме от е-колите. Колата се задвижва с еквивалента на 1973 конски сили и е замислена като ново начало за Lotus.

Според шефа на компанията Фил Пофан с Evija Lotus ще затвърди името си в сърцата на феновете на спортните коли. Звярът е замислен като директен конкурент на Tesla Roadster във всеки възможен елемент с изключение на достъпността. За да седнете зад волана на най-новото от Lotus, ще трябва да платите малко над 2 милиона долара.

Lotus Evija e суперкола и няма две мнения по въпроса. Екипът се вдъхновява от дизайна на колите в култовото състезание за издръжливост Le Mans, премахвайки страничните огледала, за да намали триенето. Ускорението от 0 до 100 става под 3 секунди, а максималната скорост е 321 км/ч. За сравнение новият Tesla Roadster ускорява от 0 до 100 за 1.9 секунди и има малко по-висока максимална скорост.

Цялото купе е изработено от въглеродни нишки и тежи само 1680 кг. Батерията е 70 kWh и срещу само 9 минути зареждане получавате над 300 км пробег.

Lotus Evija ще бъде по пътищата от 2020 г.  

Виж още: Това Audi RS7 е най-бързата бронирана кола в света