Изглежда логично да предположим, че Крис Хадфийлд няма един от прочутите плакати на X-files "I want to believe" на стената у тях. В ново интервю астронавтът и бивш командир на Международната космическа станция поля със студен душ привържениците на теорията за неидентифицираните летящи обекти и необяснените небесни и космически феномени. С други думи - Хадфийлд не е привърженик на идеята за извънземен интелект.

„Разбира се, че съм виждал безброй неща в Космоса, които не мога да разбера. Но да видиш нещо там, което не разбираш и незабавно да заключиш, че това е интелигентна форма на живот от друга слънчева система, е върхът на глупостта и липсата на логика“, казва Хадфийлд.   

 

Коментарите му идват само седмица след като уважаваното публицистично тв предаване 60 minutes излъчи сегмент, посветен на необяснимите събития в небето. Зачестилата поява на кадри на такива феномени в последните години, включително и споделени от военните, доведоха до призиви за по-голяма прозрачност. Нещо повече, следващият месец няколко шпионски служби на САЩ ще представят несекретен доклад пред американския Конгрес. Хадфийлд обаче не мисли, че е вероятно някъде другаде във вселената да има живот.

„Ние го търсим, но до този етап определено не сме открили доказателства за живот никъде другаде освен на Земята“, завършва Хадфийлд.

Снимка: NASA

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч