Настъпи неизбежното. Малко парче космически отломки, което е твърде дребно, за да може да бъде проследено от Земята, е ударило и повредило част от Международната космическа станция - а именно роботизираното рамо Canadarm2. Инструментът все още работи, но обектът е пробил термоодеялото и е повредил стрелата отдолу. Това е отрезвяващо напомняне, че космическият боклук в ниската земна орбита е тиктакаща бомба със закъснител.

Очевидно космическите агенции по света са наясно с проблема с космическите отломки. Над 23 000 парчета се проследяват в ниска околоземна орбита, за да помогнат на спътниците и МКС да избегнат сблъсъци - но всички те са с размерите на топка или по-големи. Всичко под този размер е твърде малко за проследяване, но пътуването му с орбитални скорости все още може да причини значителни щети, включително пробиване на дебели метални пластини.

Canadarm2 - официално известен като Системата за дистанционен манипулатор на космическата станция (SSRMS), проектирана от Канадската космическа агенция - е част от космическата станция от 20 години насам. Това е титаново роботизирано рамо, което може да помогне при маневриране на обекти извън МКС, включително товарни совалки, и извършване на поддръжка на станцията.

Не е ясно кога точно е настъпил ударът. Щетите са забелязани за първи път на 12 май по време на рутинна проверка. НАСА и CSA са работили заедно, за да направят подробни изображения и да оценят щетите.

"Въпреки удара резултатите от текущия анализ показват, че производителността на рамото остава незасегната", написа CSA в публикация в блог. "Щетите са ограничени до малка част от стрелата на рамото и термоодеялото. Canadarm2 продължава да изпълнява планираните си операции."

Въпреки че този път МКС е извадила късмет, проблемът с космическите отломки изглежда се увеличава. Миналата година МКС трябваше да извърши аварийни маневри три пъти, за да избегне сблъсъци с космически отломки на своята височина от около 400 километра.

Снимка: CSA/NASA

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно