Apple е издала патент, които описва система за разпознаване на лица и откриването им от мобилни или настолни компютърни устройства.

Естеството на патента много прилича на опцията за отключване в Android устройства, която бе представена с версия 4.0 Ice Cream Sandwich. Но тази на Apple също ще е предназначена за използване на лицевите изражения и за управление на устройството.

Това би могло да се използва не само за защита на данните на вашия iPhone в заключено състояние, но също така и за определяне, колко информации ще се споделя към всеки един потребител.

Така например, ако един човек приема обаждане и iPhone-а го разпознае (определящите фактори, могат да включват цвета на кожата, размер на лицето, разстояние на обекта и т.н.), тогава той ще покаже ID и информацията на обаждащия се. А ако това не е някой, който е включен в разрешения списък на потребителя, собственик на устройството, то само ще блокира визуализирането на тези данни автоматично.

По същия начин би стоял и въпроса с имейлите или съобщенията, те може да се скриват от чужди погледи, докато не се появи образа на законния потребител на смартфона. В контекста на настолните компютри, функцията може да се използва за анализ на поведението на потребителите, докато те стоят пред своя Mac. Така може да се определи кога да се задействат определени функции, като активиране на скрийнсейвъра, преминаване в режим на филм, или превключване към аудио устройствата, преди започването на Skype разговор, например.

Както вече ви уведомихме Apple придоби PrimeSense, израелската компания, която помогна да се създаде сензора за движение на Microsoft Kinect, така че е лесно да свържем настоящият патент и тази покупка. Все пак, от Apple са доказали, че могат да правят сериозни иновации, който помагат на потребителите да имат по-сигурен достъп до техните устройства (с вграждането на сензора за пръстови отпечатъци в iPhone 5S). Новият патент би могъл да осигури и по-добър достъп на потребителите до функции като Siri, директно от заключения екран.


Споделете ни какво мислите за новия патент на Apple, в коментарите отдолу.