Умният часовник на Apple следи половината ви жизнени функции и ви помага да водите социалния си живот, но замисляли ли сте се защо всъщност компанията използва точно сапфир за защита на дисплея?

Първата асоциация на „сапфир“ у повечето хора е скъпоценният камък, с който материалът, използван от Apple, няма нищо общо, тъй като е просто кристализиран алуминиев оксид. Окисляването на алуминия се случва и при обикновени атмосферни условия, но за да се получи перфектната прозрачност, търсена за тези стъкла, кристалът се отглежда самостоятелно.

Освен почти идеалната прозрачност, сапфирът е един от най-твърдите материали – водят го само диамантът и някои нано структури. Кристалът е много по-скъп за изработка от химически третираното стъкло Gorilla Glass, но по издръжливост - води многократно. Apple не е едиствената компания, която залага на този материал – много от часовниците висок клас отдавна използват сапфирени покрития за циферблата.

Прозрачността на сапфира не се простира само във видимия вълнов спектър за това и лещите на сензорите на Apple Watch са сапфирени – инфрачервената топлина, както и останалите данни за вас, ще бъдат разчитани по-добре, макар и само с фракция.

С Apple Watch компанията отново показва, че продуктите ѝ не са за еднократна употреба и качеството, елегантността и идентичността на всичко с ябълката са възможно най-високи.