Днешният свят се вълнува от три основни проблема: глобалното затопляне, цената на петрола и продоволствената криза.
Първият пункт е благодатна основа за развихряне на фантазията на дизайнери, учени и инженери.

Електронното издание Мембрана представя елегантно решене на проблема със заливането на части от сушата.

През ХХ век общото повишаване на нивото на световния океан е било 10 сантиметра, а през ХХІ век се прогнозират цели 50.

Френският архитект от белгийски произход Венсан Калебо разработи проекта Lilypad плаващ екополис за климатичните бежанци.
Биотехнологичните Lilypad ще пътуват от екватора към полюсите, следвайки морските течения.

Гигантският град-амфибия е изчислен за 50 000 жители. Външно той прилича много на плаващ лист от водна лилия, откъдето идва наименованието на проекта, както и елементи от вътрешния му строеж.

Плавателният съд комбинира огромно количество електроника и зелени решения.
Така например двойната му кожа е изработена от влакна с висока здравина, покрити със слой титаниев двуокис, който под въздействието на ултравиолетовата светлина разлага замърсяващите атмосферата вещества посредством фотокаталитична реакция.

Към това се добавят слънчеви батерии, енергията на вятъра и приливите, енергията, добивана от биомаса, пречистването на водата чрез обратна осмоза и фитоочистване и т.н.

Всичко съм заимствал от природата, без притеснение признава Венсан Калебо. Според него градовете лилии могат да спасят жителите на Ню Йорк, Бомбай, Калкута, Шанхай, Маями, Джаракта, Лагос и египетския град Александрия.
Според Калебо е малко вероятно гигантските градове амфибии да се създават масово преди 2058 година.

Тригърбата конструкция ще се стабилизира от баласт, който представлява лагуна, разположена в центъра на съоръжението и ще бъде пълна с прясна вода и ще е потопена в океана.

На повърхността на съоръжението, обърнати към океана, ще се разполагат градини от морски растения, а хората ще живеят и работят в помещения в стените.
Тъй като градът трябва да си осигурява всичко необходимо, това означава, че всеки Lilypad ще бъде малка държава със собствено производство, бизнес и услуги.

Все още не се знае нищо по въпроса за цената на луксозните острови. Венсан обаче е убеден, че купувачи ще се намерят, особено в условията на намаляването на площите, предвидени за живеене.
Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Черна дупка с чудовищни размери остава мистерия за учените

8 | 07.12.2017