Разработчиците на игри работят над изкуствен интелект доста преди това да стане тенденция в технологичната индустрия, но те не са имали много стимули, за да споделят работата си с академичния свят. Това е конкурентно предимство, в края на краищата. Наскоро френският гигант Ubisoft обаче създаде изследователското AI крило наречено La Forge, което има за цел да хармонизира научните и игрални проучвания.

В новото звено, учени и служители на Ubisoft работят заедно по проекти, които в идеалния случай ще доведат до реални постижения, които учените могат да публикуват.

Като пример Ubisoft е създала версия в малък мащаб на района на залива на Сан Франциско за Watch Dogs 2. Компанията е разработила AI-ръководство за автомобили и пешеходци, за да могат играчите да навигират в реалистична градска среда, и това е идеален пример, който учените биха могли да използват "за тестване на автономно шофиране в трудни ситуации (като градска среда), без да се налага да се изкарват реални автомобили на пътя. В същото време, AI предназначен за истински автомобили може да доведе до по-добри резултати в игрите.

Други AI предимства са ходенето в по-реалистични движения (полезно за роботи и протези) и откриване на злонамерено поведение в онлайн общности.