Катедралата Нотр Дам в Париж е сред най-известните сгради в света, но има изумително много неща, които все още не знаем за нея. Архитектурният шедьовър най-сетне разкри част от тайните за строежа и дизайна си си пред лазерните скенери.

Лазерното моделиране се прави с насочване на лъча към множество точки по обекта от една отправна. Като картографират милиони такива точки, историците могат да изследват както ежедневните контракции на конструкцията, така и измененията в структурата ѝ през вековете.

Един от новооткритите факти за Нотр Дам е, че строителите са прекъснали работа за около десетилетие. Галерията на кралете – масивната фасада на сградата,, се е изкривила с 30 см от основата си още преди края на строежа. Това кара каменоделците по катедралата да я оставят недовършена за десетина години, докато земята под конструкцията се „намести“. А наклонените арки (каменна външна полуарка, която предава разпъващите усилия от свода на главния кораб на контрафорсни стълбове, разположени надлъжно покрай стените на катедралата) на сградата явно не са добавяни към интериора след края на конструкцията, както се смяташе преди. Заради сводестия таван стените на катедралата са поддавали навън и е била необходима противотежест. Точно тези подпори са причината за над 6 века стените на Нотр Дам да се държат, без почти никакви структурни изменения.

Навлизащите технологии за лазерно проектиране на обекти помагат на археолози и историци да разнищят тайните на майстори, починали преди векове. Как смятате, коя българска забележителност има най-много да ни сподели чрез лазерната си проекция?

Вижте още: Фантастична архитектура

Тагове: