Китайски учени са провели успешни експерименти и са доказали, че потребителите могат да се свързват към световната мрежа чрез сигнали, изпратени от електрически крушки (Li-Fi)...вместо Wi-Fi. Към едноватова LED крушка могат да се свържат четири устройства, които да сърфират в интернет. Светлината ще бъде използвана като преносител, който да замества традиционните радио честоти, използвани от Wi-Fi технологията. Тестовете са осъществени от Чи Нан, професор от Университета в Шанхай. В крушката е инсталиран специален микрочип, а максималната достижима скорост е до 150 Mbps, което е по-бързо от стандартните безжични скорости в Китай.

 

Li-Fi технологията е не само ефективна, но и не изисква голям бюджет. По време на Международния индустриален панаир в Китай, който ще се проведе от 5 ноември в Шанхай, ще бъдат демонстрирани 10 от „специалните крушки“. „Където има LED крушка, там има и интернет сигнал“, заяви Чи. „Изключете крушката и сигналът също ще изчезне. Същото важи и ако светлината бъде блокирана.“

 

Терминът Li-Fi е измислен от Харалд Хаас от Единбургския университет и се отнася за тип видима светлина, която пренася мрежова, мобилна или високоскоростна комуникация – подобно на Wi-Fi технологията.