Kingdom Tower, или „Кралската кула“, която в момента се строи в Саудитска Арабия, ще се превърне в най-високата сграда в света. Създаването на кула с височина повече от километър изисква чудеса от инженерната мисъл, които до този момент бяха недостижими. Например създаването на най-високите, най-дълги и най-бързи асансьори в света, които се конструират в момента в дълбока изоставена мина във Финландия.

 

Финландската компания - производител на асансьори Kone, наскоро обяви, че е спечелила конкурса за разработването и строителството на 65 асансьора за Kingdom Tower. Тази техническа задача е уникална, тъй като именно технологията за направата на асансьорите се явява една от големите пречки за строителството на свръхвисоките сгради.

Първо, свръхвисоките асансьори се сблъскват с проблема на колосалното натоварване – например от появата на силни ветрове. Второ, традиционните стоманени въжета са изключително тежки, а в случая със свръхвисоките сгради теглото само на едно въже става астрономически голямо. Следва и проблемът със загряването – асансьорът в свободно падане се движи изключително бързо и за спирането му ще са необходими спирачки, способни да издържат на температура 300 градуса по Целзий. Всичко това са едва няколко фактора, без да се взимат предвид параметри като ефективността и рентабилността.

 

Оказва се, че финландците са намерили решение – техните въжета са необикновено леки. За сравнение 400-метровото въже на асансьор е с тегло 16.5 тона. Финландското предложение – UltraRope, при същата дължина тежи едва 1030 кг. Kone ще построят в Kingdom Tower серия от асансьори, които ще превишават два пъти текущия лимит за височина, достигайки ниво 637 метра за едно пътуване. При това те ще покриват това разстояние по-бързо от всеки друг асансьор в света.